Política

Centenars de persones protesten a la plaça Sant Jaume contra la decisió de la JEC d’inhabilitar Torra

Despengen la bandera espanyola de la façana de la Generalitat durant uns minuts

L’ANC ha assegura que estaran al costat de Torra i que el president acabarà la legislatura

Centenars de persones han omplert aquest divendres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet una crida a sortir al carrer aquest divendres per rebutjar l’acord de la JEC i ha convocat una concentració a les vuit del vespre davant la Generalitat per donar suport al president, que a la mateixa hora estava reunit amb el seu Consell Executiu a l’interior del Palau per analitzar la resolució de l’autoritat electoral espanyola. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que estaran al costat de Torra i ha vaticinat que el president acabarà la legislatura.

Despengen la ‘rojigualda’

Durant el transcurs de la mobilització, Torra ha sortit a les portes del Palau i ha lliurat a Paluzie la pancarta de suport als presos polítics i exiliats que va estar penjada al balcó de l’edifici, i que està en l’origen de la condemna a inhabilitació contra el president per desobediència. Membres de l’ANC han pujat al balcó de Palau i han tornat a penjar-hi la pancarta que el mateix Torra els ha donat perquè ho fessin.

En aquest moment, algú ha retirat la bandera espanyola de l’edifici, una acció que ha provocat crits d’eufòria entre els manifestants. Uns minuts després l’ensenya s’ha tornat a hissar i els centenars de persones congregades a la plaça han reaccionat amb xiulets i crits en veure que tornava a onejar a la seu de la Generalitat.

Tot i que no s’ha pogut veure qui la despenjava, l’ANC s’ha responsabilitzat posteriorment de la retirada de la rojigualda, si bé des de l’entitat han dit que no saben qui l’ha tornada a hissar.

Des de Presidència asseguren que no s’ha donat cap ordre de despenjar la bandera.

Durant la manifestació s’han escoltat crits de suport al president i també alguns en contra d’ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Alguns han insultat els consellers republicans que entraven a Palau amb apel·latius com “botiflers” o “traïdors”. També hi ha proclames a favor de la independència i en contra de la justícia espanyola.

“Cap legitimitat”

“La JEC no té cap legitimitat per inhabilitar el president Quim Torra. Responguem!”, assegura l’ANC en la convocatòria difosa a través de les xarxes socials. “Ni jutges imparcials ni tribunals polititzats: només la ciutadania escull els seus representants”, sentencia.

La protesta, sota el lema “Només el Parlament de Catalunya escull el nostre president!”, també s’ha convocat Girona i a Lleida, entre altres poblacions.

També despengen la bandera a Lleida

Durant la protesta a la capital del Segrià s’ha reproduït l’acció de despenjar la rojigualda, en aquest cas de la façana de l’Ajuntament de l’avinguda de Blondel. L’acció l’ha dut a terme un grup de persones durant la concentració en què unes 200 persones a la plaça Paeria han expressat el seu rebuig a la inhabilitació del president de la Generalitat hores abans.

Posteriorment, la protesta s’ha desplaçat fins a l’avinguda de Blondel, via que els manifestants han tallat durant prop d’una hora. Els assistents han llegit un manifest on han reclamat al govern i al Parlament que desobeeixin la decisió de la Junta

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i altres membres d’ERC i de JxCat del govern municipal han assistit a la mobilització.

Madrenas qualifica la decisió de la JEC d’“indigne”

Uns 700 gironins han respost a la crida a concentrar-se a la plaça del Vi per donar suport a Torra. La mobilització ha estat organitzada per Girona Vota, una plataforma d’entitats i partits sobiranistes.

Hi han participat diversos càrrecs electes com ara diputats i regidors a l’Ajuntament de Girona. L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha qualificat la decisió de la JEC d’“indigne” i ha assegurat que cal “rebel·lar-se” contra aquesta acció que manté la idea d’una “sagrada unitat d’Espanya”.

La concentració ha durat una mitja hora, però Girona Vota ha anunciat que preparen noves accions de cara a aquest dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona