Política

Sánchez ofereix reinici i admet el dolor de la presó

Convida Catalunya a “recomençar” i és empàtic per primera vegada amb “tant de dolor” causat pels tribunals

Lloa ERC per haver trencat els blocs i situa JxCat en el “com pitjor, millor”, amb Vox

Iglesias fa el reconeixement a presos i exiliats

  • Pedro Sánchez, en una de les intervencions d’ahir al Congrés EFE.
  • VÍDEO: Emissió del ple d'investidura
Sánchez recorda que Extremadura té bilateralitat amb Portugal
Casado promet que perseguirà Sánchez si cal, com ha fet amb Torra

Circula una llegenda per Madrid que relata que és impossible donar la mà dues vegades al mateix Pedro Sánchez per culpa de la capacitat de reinvenció del polític socialista, que practica la gimnàstica de la resistència. “És l’onzena versió de Pedro Sánchez”, retratava ahir Gabriel Rufián (ERC). “El Sánchez dels mil rostres”, descrivia Laura Borràs (JxCat). I el mateix Pedro Sánchez que venia a ser investit el 2016 de bracet amb Ciutadans i que el juliol del 2019 hi va acudir amb recels sobre Podem hi va tornar ahir per tercer cop – i de nou en any bixest– per convidar Catalunya a un reinici compartit: “Recomencem.” Després de la primera mostra d’empatia amb els presos i amb “tant de dolor” causat per la via judicial, Sánchez va apostar per posar el comptador a zero. Va reconèixer el “sentiment de greuge” dels catalans respecte a institucions estatals i va oferir el retorn a la política tot agraint a ERC que trenqui els dos blocs. “No podem assumir la ferida territorial com una malaltia crònica”, va dir tot desafiant la “conllevancia” d’Ortega y Gasset.

En un dels discursos més difícils de Sánchez, perquè lluitava contra les seves paraules del passat, però també en un camp minat el dia anterior per la Junta Electoral Central, el president en funcions i candidat va defensar sense reserves l’acord amb ERC sobre la taula de governs enmig d’un clam contra l’anti-Espanya per part del PP i de Vox que va retornar el Congrés als anys trenta tot i inaugurar el 2020. “Els enemics del diàleg estan molt actius els últims dies”, alertava Sánchez assenyalant una JEC i una fiscalia que no controla tot i ser a La Moncloa des del juny del 2018. En la primera rèplica que va tenir, el líder del PP, Pablo Casado, va amenaçar Sánchez que el perseguirà a ell com ja ha fet amb Quim Torra si no aplica el 155 per deposar el president inhabilitat per la JEC. “No hi haurà recurs que no utilitzem”, avisava el líder del PP. El líder de Vox, Santiago Abascal, apujava l’aposta: “Torra ha de ser detingut.”

Fer un ‘reset’ col·lectiu

A més de convidar a fer un reset col·lectiu en les relacions Catalunya-Estat, Sánchez, que el 21 de maig va escoltar al seu escó un “hem de parlar” d’Oriol Junqueras que venia a donar-li la mà vingut des del penal de Soto del Real, va exhibir la primera mostra d’empatia amb el que és el dia a dia en una cel·la. “Tant de dolor”, va dir. “Quan, des de la dreta, el PP i Vox diuen que negocio la investidura amb un pres, Junqueras, sense voler-ho el que diuen és l’obvietat que és conseqüència que la deriva judicial faci impossible la política”, va raonar sense por ara d’etiquetar com a possible interlocutor i pel seu nom un condemnat per sedició a 13 anys de presó. “És una crisi heretada”, rebla.

Qui va fer el més sentit reconeixement “a la presó i a l’exili”, no obstant això, va ser el futur vicepresident, Pablo Iglesias, que va reconèixer que ha parlat amb els condemnats i amb els que viuen a l’exili i en pot lloar les conviccions democràtiques. I els escons del PP, Vox i Cs van fer contorsions per l’agenda de contactes que té qui serà el vicepresident segon del govern espanyol. I això que Iglesias deixava clar quin és el seu desig amb els independentistes catalans: “M’encantaria convèncer-los mitjançant el diàleg perquè deixin de ser independentistes i construïm junts un país divers en què conviuen diferents sentiments nacionals. Però no soc ingenu, sé que continuaran sent independentistes. I això és legítim en democràcia, però crec que hi ha valors que ens uneixen.”

Constitució i Espanya

Desplegada la seva part de la coreografia perquè ERC s’abstingui, Sánchez va anar més enllà de l’acord i ahir sí que va citar el “marc constitucional” com a sostre del que podrà ser acordat en la taula de negociació entre els dos governs. L’èxit de l’entesa, de fet, havia estat eliminar la Constitució com a paraula i apostar perquè la taula actuï “sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament jurídic democràtic”.

L’al·lusió a la Constitució era explotada aviat per dirigents de JxCat, que van burxar la ferida de Rufián i els seus per afermar el seu no. “Sánchez ha fet una modificació in voce i ha passat a dir «marc constitucional», que és el que genera presó i exili. Té una via fàcil de desjudicialitzar: retiri tots els recursos del PSOE”, li va proposar Laura Borràs. “Tot el meu respecte a l’espai convergent i al seu debat intern”, etzibava Rufián per tornar el dard a JxCat. “Si no hi ha mesa, no hi ha legislatura”, reafirmava l’heureu de Joan Tardà.

Per a la desesperació de les tres dretes, Sánchez va haver de precisar que ahir no es vivia l’origen d’una escissió. “Ningú no trencarà Espanya i ningú no trencarà la Constitució. Aquí el que es trencarà és el bloqueig al govern progressista”, va proclamar Sánchez des de la tribuna d’oradors. I que ell pensa en una reforma de l’Estatut com a objecte de consulta ho va evidenciar ometent la dada del 80% de catalans que volen decidir i triant la dada del CEO que invoca que “un 71,9% estan a favor de més autogovern i que la independència té el rebuig del 48%”. “Jo vull votar un acord i no una fractura”, subratllava.

Sentir la identitat nacional

En un calculat joc de no fer enfadar ERC i alhora no ser vist com un president a les mans dels republicans, el president i líder del PSOE va obrir el marc mental de com es pot viure a la pell de brau: “És evident que al nostre país no hi ha una única manera de viure o de sentir la identitat nacional. I és també evident que els sentiments no es poden imposar per la força.”

A la idea de no imposar, s’hi va afegir Rufián, però en les dues direccions del pont aeri. “Ni es pot imposar una república amb el 50% en contra ni es pot imposar una autonomia amb el 50% en contra. Vam dir que faríem seure el govern d’Espanya a la taula de diàleg i és el que hem fet”, va entonar el portaveu d’ERC amb veu desafiadora. Un to que va viure el sostre de l’in crescendo amb un “Visca els Països Catalans i Gora Euskadi askatuta!”.

El que Sánchez va voler deixar clar és la distinció entre ERC i JxCat, que, tot i que haurien de compartir la taula de governs amb ell, no són enquadrats en el mateix racó. Als de Laura Borràs, els relega al bloc del “com pitjor, millor”, amb el PP, Vox, Cs i la CUP, pel fet de prémer el botó del no, encara que per uns motius antitètics. “No entenc que voti amb la ultradreta”, va etzibar Sánchez. I va fer notar a Borràs que si un pressupost català per fi ha pogut ser aprovat a Catalunya –encara que no ha arribat ni al Parlament– després de successives pròrrogues ha estat pel suport d’un partit “no independentista” com és En Comú Podem gràcies a haver “trencat la dinàmica de blocs”.

Pugna Casado-Abascal

Amb una ultradreta que ja gosa mirar de tu a tu el PP, Casado va sortir a la pista amb un discurs sever que va qüestionar el mateix Estatut i la bilateralitat. “Ha dormit bé després de l’espectacle dels seus socis ahir a la nit, amb retirada de la bandera espanyola a la Generalitat inclosa?”, li va llançar d’entrada. “Parafrasejo Vargas Llosa amb el Perú: ¿Cuándo se jodió el socialismo constitucional?”, va insistir tot versionant la primera pàgina de Conversación en La Catedral. Per Casado, el procés es moria amb les condemnes als tribunals i Sánchez “l’ha ressuscitat” amb el seu acord amb ERC. “Això no és un conflicte polític, sinó legal. No és un conflicte territorial, sinó moral. El problema d’Espanya no és que hi falti democràcia, és que vostè negocia amb els que atempten contra la democràcia”, va arribar a dir el president del PP.

Quan va arribar el torn de Vox, Abascal va apujar el llistó fins a denunciar una “traïció nadalenca”. “Torra ha de ser detingut, però a Espanya no hi ha llei per les necessitats de la investidura de Sánchez. Hem vist un actor amb corbata morada que podria haver vingut igualment amb el llaç groc a la solapa”, va carregar Abascal.

Davant la impugnació dels mateixos estatuts, Sánchez va recitar onze textos autonòmics que preveuen bilateralitat i va fer un descobriment a la dreta i a la ultradreta: l’Estatut d’Extremadura recull la bilateralitat amb un país estranger fins i tot: amb Portugal.

Arrimadas i el ‘tamayazo’

Per part de Ciutadans, Inés Arrimadas va sorprendre amb una crida sibil·lina a revalidar un “tamayazo” i va instar algun diputat socialista a votar en contra de Sánchez. I ho va fer utilitzant com a exemple la canària Ana Oramas, que a última hora va canviar l’abstenció pel no. “No hi ha ni un sol valent en tot el banc del PSOE que pugui canviar el vot com Oramas? Ni un?”, deia Arrimadas per provocar els socialistes. Però el minut i resultat és que Sánchez seria investit dimarts amb 167 vots a favor – el PSOE (120), Podem (35), el PNB (6), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), Terol Existeix (1) i el BNG (1)– i 165 vots en contra –el PP (89), Vox (52), Ciutadans (10), JxCat (8), la CUP (2), Navarra Suma (2) i el PRC (1) i CC– i 18 abstencions –ERC (13) i EH Bildu (5).

LES FRASES

Tornem a la política i permetem, així, deixar enrere la via judicial que tant de dolor i tanta fractura ha causat en bona part de la ciutadania
El PP i Vox diuen que negocio amb un pres, Junqueras, i sense voler diuen l’obvietat que és conseqüència que la deriva judicial faci impossible la política
És evident que al nostre país no existeix una única manera de viure o de sentir la identitat nacional
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
M’agradaria, amb el diàleg, convèncer-los que deixin de ser independentistes, però no soc ingenu
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Ni es pot imposar la república amb el 50% en contra ni l’autonomia amb el 50% en contra
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Ha modificat ‘in voce’ l’acord per dir «marc constitucional», que és el que genera presó i exili
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés
Això no és un conflicte polític, sinó legal. No és un conflicte territorial, sinó moral
Pablo Casado
president del pp
Torra ha de ser detingut. Sánchez és un actor amb corbata morada que podria venir amb llaç groc
Santiago Abascal
president de vox
No hi ha ni un sol valent en tot el banc del PSOE que pugui canviar el vot com Oramas? Ni un?
Inés Arrimadas
portaveu de cs al congrés
  • 14:36 El PSOE demana als seus diputats que passin a Madrid la nit prèvia a la segona votació per evitar absències al ple
  • 14:25 L’equip de Sánchez es mostra convençut que no hi haurà cap vot trànsfuga que eviti la investidura dimarts
  • 13:24 Arrimadas (Cs) insisteix: "Espero que hi hagi algun valent que faci com la senyora Oramas i que per principis i valentia defensi la constitució i no doni suport a aquest govern"
  • 13:21 Arrimadas (Cs): "Hem sentit molta tristesa perquè Sánchez no ha sabut defensar la monarquia, que ha estat greument atacada" pel discurs d'EH Bildu
  • 13:14 Vox considera que la investidura de Sánchez és "un frau electoral" que donarà pas a "un govern il·legítim" i perpetuarà "el cop d'Estat que es va iniciar a Catalunya"
  • 13:11 Borràs (JxCat) defensa que el seu no és coherent amb el mandat de l'1-O i en defensa de les institucions catalanes
  • 13:10 Laura Borràs (JxCat) considera una falta de respecte que els que volen enviar a la presó els qui pensen diferent avui cridaven "llibertat" i destaca que ells, que tenen presos polítics a les seves files,guardaven silenci titlla: "És surrealista"
  • 13:08 Laura Borràs (JxCat): "Avui hem assitit a un espectacle degradant, impropi del respecte que mereixen els ciutadans i els seus representants"
  • 12:43 El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, perd la primera votació d'investidura en no aconseguir la majoria absoluta: 166 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions
  • 12:17 Arrenca la votació d'investidura de Pedro Sánchez
  • 12:13 Finalitza el debat d'investidura i comença la votació, que serà pública i per crida. Els diputats pronuncien "sí", "no" o "abstenció" a mesura que són anomenats
  • 12:11 Sánchez: "Aquesta coalició progressista és el millor antídot a la coalició de l'apocalipsi: moderació i progrés"
  • 12:10 Sánchez: "Dialogarem fins i tot amb aquells que ens insulten"
  • 12:06 Sánchez: "Enfront a l'insult, la mesura; enfront a l'assetjament, la templança, i enfront a l'amenaça, el diàleg"
  • 12:05 Pedro Sánchez: "Enfront a la coalició de l'apocalipsi, la coalició progressista. Deixem-los amb el rencor d'aquells que mai han après a perdre"
  • 12:02 Acaba la intervenció d'Adriana Lastra i el diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros demana la paraula per al·lusions
  • 11:59 Lastra (PSOE), a Casado (PP): "Vostè va dir que venia a rearmar ideològicament el PP i només ha rearmat l'extrema dreta, que ha entrat a les institucions gràcies a vostès"
  • 11:58 Lastra (PSOE): "No es pot ser europeïsta i pactar amb els que volen destruir Europa"
  • 11:57 Lastra (PSOE): "En aquest país no es toleren amenaces contra la llibertat ni la democràcia, ni explícites ni velades"
  • 11:55 Lastra (PSOE), a Vox: "Estic fent aquest discurs i votaré sí per defensar la democràcia de gent com vostès"
  • 11:52 Lastra (PSOE) assegura a Vox que desmuntaran les seves "mentides"
  • 11:51 Lastra: "L'extrema dreta s'alimenta de la incertesa i el temor, per això cal tenir prioritats clares i saber qui som i on ens situem"
  • 11:48 Lastra (PSOE), a Casado (PP): "Vostès són una fàbrica d'independentistes"
  • 11:45 Lastra (PSOE): "Defensar la constitució també és protegir els drets dels treballadors"
  • 11:45 Lastra (PSOE) afirma que les dretes volen "invisibilitzar la violència masclista" i són "un perill per a la seguretat de les dones"
  • 11:37 Lastra (PSOE) agraeix a ERC l'abstenció i subratlla que "cal acabar amb un conflicte que ens paralitza i ens enfronta"
  • 11:34 Lastra (PSOE): "Els socialistes no volem viure del conflicte territorial, volem resoldre'l. Volem una Espanya plural, diversa i cohesionada"
  • 11:33 Lastra (PSOE): "L'únic projecte de les dretes és tornar Espanya al passat, el nostre és el de seguir avançant"
  • 11:31 Lastra (PSOE): "L'extremisme i el bloqueig que proposen les dretes no és un programa de país ni un govern. Les dretes sempre han arribat tard i a remolc als acords democràtics"
  • 11:29 Lastra (PSOE) expressa la seva "preocupació" unes dretes "radicalitzades" a les que "només els val la democràcia quan guanyen": "Els exigeixo respecte per la democràcia i per aquesta cambra"
  • 11:28 Lastra (PSOE): "La democràcia s'obre pas i les dretes no podran impedir que es formi el govern que han triat els ciutadans"
  • 11:26 Intervé ara la representant del PSOE, Adriana Lastra
  • 11:23 Martínez Oblanca (Foro Asturias): "Amb el PSOE som i serem els últims de la fila"
  • 11:18 Sayas (Navarra Suma), a Sánchez: "El seu govern serà legal i legítim, altra cosa és que sigui moral. A mi em sembla immoral arribar al govern de la mà dels qui han estat anys blanquejant el terrorisme d'ETA i dels que tenen condemnes per intentar trencar el país"
  • 11:15 Sánchez, a Martínez Oblanca (Foro Asturias): "Lliçons de Constitució al PSOE, les justes"
  • 11:14 Pedro Sánchez demana a Mireia Vehí una condemna clara de la violència
  • 11:14 Pedro Sánchez: "Jo assumeixo els errors, propis i aliens, com el 155. Però l'independentisme també hauria de fer una reflexió"
  • 11:11 Pedro Sánchez, a Mireia Vehí: "La seva posició és la més còmoda, diu que és antisistema i no fa res per canviar-lo"
  • 11:10 Pedro Sánchez: "Avui hi ha més Guàrdia Civil a Navarra amb el govern socialista que amb els del PP"
  • 11:08 Pedro Sánchez: "A la dreta i la ultradreta no els dol Espanya, els dol no governar-la i aquest dolor se'ls fa insuportable"
  • 11:07 Pedro Sánchez reivindica que van ser els socialistes "els que vam derrotar ETA"
  • 11:07 Pedro Sánchez replica a Sayas (Navarra Suma) que l'executiu de coalició progressista "té un amplíssim suport" a Navarra
  • 11:05 La dreta i la ultradreta atien l’expectativa d’un ‘tamayazo’ per fer fracassar la investidura
  • 11:03 Pedro Sánchez pregunta a Martínez Oblanca "per què si els socialistes són tant dolents per a Astúries, hi guanyen sistemàticament?"
  • 11:00 Martínez Oblanca (Foro Asturias) acaba la seva intervenció amb els crits de "Visca la Constitució, visca el rei i visca Espanya!"
  • 10:58 Martínez Oblanca (Foro Asturias): "El govern Sánchez serà calamitós per a Astúries pel seu ecologisme fonamentalista"
  • 10:57 Martínez Oblanca (Foro Asturias): "En lloc d'avançar cap a la igualtat, la seva presidència ens farà retrocedir després de rebre el suport dels que fan del tribalisme i la insolidaritat una pauta política"
  • 10:53 Isidro Martínez Oblanca (Foro Asturias): "Votaré en contra de la investidura perquè els acords amb UP, PNB, ERC i Bidlu incompleixen la Constitució espanyola, que afirma que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol del que emanen en els poders de l'Estat"
  • 10:51 Sayas (Navarra Suma), a Sánchez: "Vostè tenia alternatives però ha triat els pitjors socis per governar a Espanya i Navarra"
  • 10:50 Sergio Sayas (Navarra Suma), a Sánchez: "No disfressi de diàleg el que és una estratègia indecent de blanqueig"
  • 10:49 Sergio Sayas (Navarra Suma) retreu a Sánchez que hagin decidit "blanquejar Bildu": "A Bildu no se la pot blanquejar perquè no hi ha res més negre a la història del país"
  • 10:45 Sergio Sayas (Navarra Suma): "La Guàrdia Civil no marxarà de Navarra perquè Navarra la vol i la necessita"
  • 10:44 Sergio Sayas (Navarra Suma): "Sembla que el PSOE són els protagonistes, però només són uns titelles dels independentistes, l'extrema esquerra i fins i tot Bildu"
  • 10:42 Sergio Sayas (Navarra Suma): "No es pot millorar la vida d'un país de la mà de qui vol destruir-lo. La posició d'UPN a la investidura serà un no rotund"
  • 10:39 Sergio Sayas (Navarra Suma): "Jo no seria mai president d'aquest país si per ser-ho necessités l'abstenció de Bildu"
  • 10:38 Sergio Sayas (Navarra Suma) afirma Bildu no és un partit democràtic "perquè encara no ha tingut el valor de condemnar tants anys de patiment etarra"
  • 10:35 Vehí (CUP): "Volem estendre'ls la mà per treballar contra la recentralització, l'amnistia i les llibertats de tots els pobles espanyols"
  • 10:33 Vehí (CUP): "No banalitzin la dreta i ens posin al mateix sac"
  • 10:30 Vehí (CUP) subscriu les paraules d'Aizpurua: "El rei va fer un discurs autoritari el 3 d'octubre"
  • 10:28 Vehí (CUP): "Ens sorprèn que una acord de coalició d'esquerres no faci cap referència a l'autodeterminació com a forma de resolució del conflicte"
  • 10:26 Vehí (CUP): "Lluitem pel retorn dels exiliats d'avui des del record dels d'ahir"
  • 10:25 Vehí (CUP): "El nostre projecte aposta per garantir la vida digna de la gent sense dependre de cap índex de mercat"
  • 10:22 Vehí (CUP): "Això no és un conflicte entre dues parts que ja han oblidat d'on ve, això va del dret a l'autodeterminació, que no és una quimera, és un dret col·lectiu reconegut a la carta de Nacions Unides"
  • 10:15 Ara és el torn de la diputada de la CUP Mireia Vehí
  • 10:13 Batet: "Hi va haver altres èpoques en aquest país en que no es permetia la crítica al cap de l'Estat, per sort, aquests temps han passat"
  • 10:13 Cs exigeix a la presidenta del Congrés que demani a la diputada d'EH Bildu que es retracti de les seves afirmacions sobre el discurs del rei, ja que considera que l'ha definit com a "feixista"
  • 10:11 El líder del PP, Pablo Casado, retreu a Pedro Sánchez "no haver defensat el rei, la Constitució i les víctimes del terrorisme" després de la intervenció de la diputada d'EH Bildu, que titlla de "nauseabunda"
  • 10:08 Pedro Sánchez: "Tenim una democràcia millorable, imperfecta, però homologable als països de l'entorn"
  • 10:06 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "Per què no es pot fer a l'Estat espanyol el que s'ha fet a Escòcia o al Quebec"
  • 10:05 Pedro Sánchez: "Enfront als discursos de la dreta, Espanya és solidària i progressista"
  • 10:04 Pedro Sánchez: "Mai he vist la constitució com un sostre o una presó, crec que ha donat els millors anys de desenvolupament, prosperitat i democràcia a la societat espanyola en el seu conjunt"
  • 09:59 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "La Constitució no pot ser una presó de pobles. És una llei i les lleis les fan les persones, s'ha d'adequar a les demandes de la societat"
  • 09:56 La presidenta del Parlament, Meritxell Batet, crida l'atenció al ple per les constants interrupcions al discurs de la diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua
  • 09:55 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "L'autonomisme no és la solució, aquest camí ja està esgotat"
  • 09:49 Sánchez: "Crec que la reforma de l'Estatut de Guernika pot ser una gran oportunitat si ho enfoquem en els elements que són importants per donar una resposta als problemes de la ciutadania basca i no en el dret a decidir"
  • 09:43 Sánchez: "El problema del nostre Estat autonòmic és que té elements que després de 40 anys s'han desgastat i cal revisar-los"
  • 09:42 Sánchez: "Afortunadament a Espanya hi ha una majoria que vol respondre a aquests desafiaments amb idees i valors progressistes i no reaccionaris"
  • 09:41 Sánchez: "No comparteixo l'opinió que Espanya visqui una crisi sistèmica. Espanya viu una crisi derivada de pertànyer a un projecte europeu que ha de redefinir-se"
  • 09:40 Sánchez: "Hem de reforçar projectes supranacionals com l'Europeu. Al món global on vivim hem parlar d'interdependència i no fracturar les sobiranies perquè això ens faria més dèbils"
  • 09:36 Sánchez: "Estem en la època de la interdependència, en la que hem de complementar sobiranies per ser eficaços"
  • 09:33 El candidat socialista, Pedro Sánchez, replica a la intervenció de Mertxe Aizpurua (EH Bildu)
  • 09:32 Mertxe Aizpurua (EH Bildu) confirma que facilitaran la investidura de Pedro Sánchez: "Esperem que siguin conscients de la taca històrica que els espera"
  • 09:30 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "Cal acabar amb la política de dispersió dels presos bascos"
  • 09:25 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "Amb la nostra abstenció obrim una finestra d'oportunitat. No tancarem aquesta finestra i serem pacients, però també exigents. O s'aborda una agenda democratitzadora real o no tindran el nostre suport"
  • 09:24 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "No hi ha construcció d'alternativa possible des de la renúncia, ni aquí ni a Euskal Herria"
  • 09:22 La diputada d'EH Bildu rep escridassades des de la dreta de l'hemicicle en esmentar el nom d'Arnaldo Otegui
  • 09:20 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "No n'hi haurà prou amb aparences, són els fets els que parlaran. Estem en un moment històric que requereix altura de mires, ambició i audàcia per impulsar un programa democràtic popular i antioligàrquic. Ara sí, si es vol, es pot"
  • 09:19 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "No serem un obstacle per avançar, però som escèptics"
  • 09:16 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): Les tres dretes són iguals i comparteixen una agenda política molt definida
  • 09:13 Mertxe Aizpurua (EH Bildu): "No hi ha model democràtic a l'Estat sense comptar amb els independentistes"
  • 09:12 Es reprèn el debat d'investidura de Pedro Sánchez. Intervé la diputada d'EH Bildu Aizpurua Arzalluz


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona