Política

Sánchez telefona a Torra per quedar un cop hi hagi govern

La segona trucada del president espanyol al de la Generalitat en menys d’un mes dura set minuts

La reunió no té data

Segona trucada de Pedro Sánchez a Quim Torra en menys d’un mes. Després de la telefonada del desembre, l’acabat d’investir president espanyol va telefonar ahir al de la Generalitat a dos quarts de deu del matí i van parlar durant set minuts de la situació política actual i per comprometre’s a mantenir una reunió, ara que Sánchez és president amb totes les funcions, segons un comunicat de les dues presidències gairebé idèntic.

Des de Sant Jaume s’informava que la trobada, que encara no té data, “ha de servir per encarrilar la taula de negociació” pactada entre el PSOE i ERC, mentre que La Moncloa afirmava que Sánchez va traslladar a Torra que “per una banda vol recomençar i reprendre el diàleg, i per l’altra, té la voluntat sincera d’intentar arreglar el conflicte polític a Catalunya”. A Catalunya, no pas amb Catalunya. En qualsevol cas, fonts dels dos gabinets indicaven que no s’ha concretat si la trobada es farà a Barcelona o a Madrid. La Moncloa situa la reunió més enllà de la formació del govern.

Alguns presidents autonòmics s’afanyaven ahir a reclamar trobades urgents amb el renovat president espanyol, com ara el de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno. El de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, troba encertat que Sánchez es reuneixi amb Torra: “Quan el president nomeni el govern anunciarà que parlarà amb tots els presidents autonòmics.”

Quatre vicepresidències

Pedro Sánchez diluirà la vicepresidència de Pablo Iglesias amb la creació de tres vicepresidències més, totes en mans de dones: Carmen Calvo, que continuarà al càrrec al capdavant de l’àrea amb més pes polític i Catalunya sobre la taula; Nadia Calviño, la buròcrata europea en l’àrea econòmica, i Teresa Ribera, que pilotarà el repte climàtic. La de la fins ara ministra per a la Transició Ecològica era l’única vicepresidència de què no s’havia parlat. Fonts de La Moncloa van confirmar també que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, serà la nova portaveu de l’executiu, en substitució d’Isabel Celaá. Diumenge Sánchez comunicarà al rei la composició del govern, dilluns prendrà possessió i s’intercanviaran carteres i dimarts es reunirà el primer Consell de Ministres.

La Moncloa també va corroborar oficialment els ministres per part de Podem. A banda d’Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030), formaran part del govern Irene Montero (Igualtat); Yolanda Díaz (Treball); Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida (Consum), i Manuel Castells (Universitats), a proposta dels comuns. El PSC compta que hi tindrà una cadira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona