Política

Regne Unit

Discrepàncies entre els Windsor

Cop a la reialesa britànica

El Palau de Buckingham expressa el malestar per la decisió del príncep Enric i Meghan Markle d’apartar-se de la Casa Reial

La parella pretén anar a viure al Canadà, lluny de la premsa, i ser independents econòmicament

La decisió d’Enric i Meghan Markle de separar-se de la Casa Reial britànica no ha agradat gens a palau. Tot i que ja havien expressat la seva intenció, ni el príncep Carles, ni Guillem ni la reina esperaven l’anunci. La reina se’n va assabentar per la televisió i, des de palau, asseguren que està “dolguda”. “La situació és complexa i trigarem a determinar les noves funcions que puguin complir”, va dir el Palau de Buckingham en un comunicat.

Entre la gent, la decisió dels ducs de Sussex s’esperava. En els últims mesos, sobretot des del naixement d’Archie, el fill de la parella, el maig passat, els prínceps s’havien queixat pel tracte que estaven rebent per part de la premsa sensacionalista, especialment dura amb Meghan, fins al punt que en alguns casos se’ls ha acusat de racistes.

En un documental d’ITV fa uns mesos, Meghan va confessar: “Els meus amics britànics ja em van dir que no em casés, em van avisar de la premsa sensacionalista britànica i vaig ser una mica ingènua, perquè als Estats Units no n’hi ha.” Per la seva banda, Enric, sisè en la línia de successió al tron, confessava que temia que la seva esposa tingués el mateix final que la seva mare, la princesa de Gal·les, que va morir el 1997 a París mentre fugia dels paparazzi. La intenció de la parella és establir-se al Canadà, lluny dels mitjans, independitzar-se econòmicament de la Casa Reial i col·laborar-hi a temps parcial. La parella rep sis milions d’euros anuals. Un 5% prové de l’assignació de la reina i són diners públics, i el 95% restant, dels ingressos en inversions immobiliàries i financeres del ducat de Cornualla, que té el seu pare. Enric pretén renunciar només als diners que rep dels contribuents. Els experts creuen que mai no seran del tot independents econòmicament i que, d’una manera o d’una altra, continuaran sent mantinguts per la Casa Reial. A més, conservaran la seva residència de Frogmore Cottage, a Windsor, que costa 700.000 euros anuals de manteniment i l’any passat es van gastar 2,8 milions de diners públics a reformar-la. La parella vol fundar una organització benèfica global que treballi sobretot a l’Àfrica. Un precedent és Eduard VIII, l’oncle d’Elisabet II, que va abdicar el 1936 per poder-se casar amb la doblement divorciada estatunidenca Wallis Simpson. Després es va penedir de la decisió. I se li va criticar que fes diners aprofitant el nom de la família reial. A Enric i Meghan els podria passar el mateix.

En qualsevol cas, és un cop dur per als Windsor, que el mes passat ja van haver d’apartar el príncep Andreu per la seva relació amb el cas de pedofília de Jeffrey Epstein als Estats Units. Enric és el royal preferit de la gent, el successor natural de la princesa Diana, i el seu enllaç amb Meghan Markle, fa vint mesos, els havia convertit en un fenomen global que havia modernitzat la imatge de la monarquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES