Política

La defensa recorrerà al Tribunal General de la UE

ERC, que confiava que Sassoli protegís l’escó de Junqueras, admet que el TJUE no hi pot fer res més i acudeix al segon esglaó

El jutjat de Manresa desestima al cap de poques hores un ‘habeas corpus’

Oriol Junqueras recorrerà contra la retirada del seu escó com a eurodiputat, comunicada ahir a la tarda pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), situat també a Luxemburg i que està just per sota del Tribunal de Justícia (TJUE), en el segon esglaó de l’estructura judicial europea. Així ho va anunciar ahir al vespre ERC en un comunicat on mostra la seva indignació per la rectificació i reclama a Sassoli “que expliqui obertament les pressions” que ha rebut per modificar el seu criteri sobre l’eurodiputat. ERC denuncia que el fet que no es tramités un suplicatori per jutjar Junqueras, com fixa el TJUE en la seva sentència del 19 de desembre, el va sotmetre a una “situació d’indefensió”, i exigeix que es faci efectiva perquè “no prevalguin els interessos d’un estat membre per sobre dels de la UE”. Així mateix, assegura que “seguirà treballant en tots els fronts i esgotarà totes les vies” per garantir que es compleixi la resolució.

El seu advocat, Andreu van den Eynde, al matí ja havia admès que la possibilitat que el mateix europarlament protegís la immunitat de Junqueras –o almenys que arran del dubte de la cambra s’iniciés un nou procediment davant del TJUE– era una de les últimes esperances que li quedaven per fer valdre la sentència del 19 de desembre, un cop el Suprem la va interpretar dijous de manera diametralment oposada a com ho havia fet dilluns l’eurocambra, per barrar-li el pas a l’escó i a la llibertat. Van den Eynde recorrerà ara directament contra la decisió de Sassoli al TGUE, després que hagués admès al matí que no existeix una “via tècnica” per reclamar al TJUE que obligui el Suprem a aplicar la seva sentència. “Que després l’òrgan estatal no apliqui aquesta interpretació no legitima Luxemburg, perquè no el substitueix”, explicava a Catalunya Ràdio, on indicava que l’única manera que veu ara és fer servir els arguments “en altres accions legals”. “El TJUE no pot fer res ara en aquest procediment, més enllà d’al·lucinar; hem d’activar altres accions per fer que aquesta desobediència pugui tenir efectes”, resumia. En aquest sentit, ja avançava que mirarà de “rendibilitzar” la nova astracanada de la justícia espanyola a l’hora d’exposar que la condemna del judici al procés va ser il·legal. És a dir, quan el cas arribi al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg, encara que el “coll d’ampolla” del Tribunal Constitucional ho retardi tot. “D’aquí a un any no hi serem”, lamentava.

En tot cas, el canvi de criteride Sassoli –que ahir finalment va donar per bona la interpretació del Suprem de la sentència del TJUE per davant de la que havien fet dilluns els seus serveis jurídics, i li ha retirat així la condició d’eurodiputat des del 3 de gener; això sí, sense que abans se l’hagués reconegut ni l’haguessin deixat exercir mai– tanca una porta que ERC confiava que es mantindria oberta, almenys fins dilluns. En un escrit enviat ahir al migdia per l’eurodiputada Diana Riba a Sassoli, de fet, li havia reclamat que protegís la condició d’eurodiputat i la immunitat de Junqueras, i fins i tot l’instava a fer una crida a les autoritats espanyoles perquè complissin el dictamen del TJUE. Riba denunciava que el Suprem basa la interlocutòria en una “interpretació inapropiada” de la sentència, donada en part per una “mala traducció” des del francès i l’anglès cap a una versió “menys clara” en castellà, que fa dir al tribunal espanyol que podia mantenir Junqueras en presó provisional mentre es resolia una eventual petició de suplicatori, quan en la versió original queda clar que se l’havia d’alliberar en aquest interval. Així mateix, Riba rebatia el Suprem quan assegura que no seria necessari demanar un suplicatori segons l’ordenament intern.

Torrent, a Estrasburg

Sigui com sigui, una àmplia delegació d’ERC anirà dilluns a Estrasburg per assistir a la primera sessió de Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu, encapçalada pel vicepresident, Pere Aragonès, i en què també viatjarà el president del Parlament, Roger Torrent, que com a tal va avançar ahir que aprofitarà per reunir-se amb representants de l’eurocambra i posar-los de nou sobre la taula la complicada situació de Junqueras, i en general del Parlament de Catalunya.

Van den Eynde ja s’havia resignat al matí que dilluns el seu client no podrà anar al ple, com fins i tot el Parlament Europeu esperava en principi. L’advocat assumia que veu “impensable” que Junqueras pugui acollir-se a un permís extraordinari, opció que havien indicat alguns experts i que se sol fer servir per a afers personals com ara anar al metge o a un funeral, perquè no li veia recorregut més enllà de la Jonquera. “Algú m’ho hauria d’explicar però ho veig molt complicat”, descartava.

Al matí, això sí, es va fer un últim intent davant la jurisdicció interna, quan el seu pare, Artur Junqueras, i la seva dona, Neus Bramona, van presentar al jutjat de Manresa un habeas corpus pel que entenen que és una detenció il·legal. En la petició, els familiars consideraven que l’internament de l’exvicepresident atempta contra el “dret a la llibertat deambulatòria i a la representació política”, ja que la sentència del TJUE “implicava el seu dret a dirigir-se sense impediments al Parlament Europeu en llibertat”. El jutge, però, ho va denegar al cap de poques hores, sense ni tan sols esgotar el termini d’un dia que li donava la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona