Política

Sánchez viurà la legislatura sense opció de pactes d’estat

La presència de Podem a bord de la coalició i la pressió de Vox impossibiliten al PP firmar res amb el president

Lesmes es podria eternitzar en el poder judicial perquè el CGPJ no es renova sense Casado

Els pactes d’estat entre el PSOE i el PP són l’últim vestigi del bipartidisme, però el primer govern de coalició des de la Segona República, que presidirà Pedro Sánchez, toparà amb una realitat nova: a bord hi ha Pablo Iglesias i tot pacte amb el president es firmaria de facto també amb el vicepresident. Amb els que titlla de “populistes” a l’executiu –i l’abstenció d’ERC i d’EH Bildu– i tenint la pressió de Vox, aquesta legislatura impossibilita al líder del PP, Pablo Casado, firmar cap pacte amb Sánchez, i això bloquejarà la justícia.

Inaugurar la catorzena legislatura estatal sabent que el PP no col·laborarà en res condiciona el camí de Sánchez: no podrà renovar el poder judicial, que ara sobreviu amb el mandat caducat des del desembre del 2018. Des de fa catorze mesos, el conservador Carlos Lesmes viu atrinxerat en la interinitat com a president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Renovar el CGPJ: 210 vots

Per renovar el CGPJ, que és l’òrgan de govern dels jutges, el Congrés necessita una majoria reforçada de 210 vots. Amb 120 diputats (o 155 amb Unides Podem), al PSOE li cal tant sí com no el PP (89). I Casado ja es va proclamar alliberat de tot compromís minuts abans de la votació de la investidura, el 7 de gener. “Ara el dilema el té vostè: o enganya els seus aliats o Espanya es trencarà”, va augurar el líder del PP. Casado va oferir al novembre onze pactes d’estat –un de justícia– a Sánchez si governava en solitari, i ara se sent deslliurat de tot.

El bloqueig va bé al PP

Els actuals vocals del CGPJ van ser elegits el 2013, quan Mariano Rajoy tenia majoria absoluta, així que el bloqueig serveix ara a Casado per dilatar l’estada dels peons del PP en la justícia i prolongar sine die una majoria conservadora que no és la de les Corts sorgides de les urnes del 10 de novembre. La situació ja es va viure del 2006 al 2008, amb José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa, quan el PP va descobrir que li era més profitós vetar la renovació i perpetuar els magistrats de dretes. I el mateix passa a la Junta Electoral Central. “Els membres que veuen com el PP els prolonga la plaça i la nòmina saben pagar el favor”, lamenta un diputat del PSOE sobre el joc pervers de controlar la justícia des de l’oposició. L’últim intent de renovació es va frustrar pel missatge de WhatsApp del senador Ignacio Cosidó en què deia que l’elegit, Manuel Marchena, permetria al PP controlar “des del darrere” la sala segona del Suprem.

“Legitimitat de l’altre”

En aquest mapa judicial i amb la inhabilitació que pesa sobre Quim Torra, el futur ministre de Transports i home fort del PSOE, José Luis Ábalos, va afermar el compromís amb el diàleg amb un cant a respectar l’interlocutor a la Generalitat. “Aquest govern ha fet una aposta clara pel diàleg polític, que es basa en el reconeixement de l’altre i, sobretot, en la legitimitat de l’altre. Nosaltres reconeixem el president de la Generalitat; és el que han decidit Catalunya i les seves institucions, i ens toca reconèixer-lo. I exigim que al president d’Espanya ningú li qüestioni la legitimitat”, va dir Ábalos. Pel que fa a les vies judicials de la JEC i del Suprem, Ábalos ironitza que “cal ser expert en dret per entendre aquests laberints”, però que l’acatament s’imposa. “M’agradi o no”, va dir.

LES FRASES

Reconeixem el president de la Generalitat; és el que han decidit Catalunya i les seves institucions
José Luis Ábalos
ministre de transports
Entesa, acord, diàleg i consens. És l’únic camí que conec i és l’únic que ens permet avançar
Carolina Darias
ministra de política territorial
Sánchez no pot, en nom dels espanyols, tractar amb qui ja és expresident ni fer-hi cap reunió
Cuca Gamarra
vicesecretària política social PP

La canària Darias, veu territorial; Campo, a Justícia

El mètode del degoteig triat per Pedro Sánchez per donar a conèixer els seus ministres va acabar ahir. L’elegida a Política Territorial és l’actual consellera canària d’Economia, Carolina Darias. “Entesa, acord, diàleg i consens. És l’únic camí que conec i és l’únic que ens permet avançar”, es comprometia la futura ministra de Política Territorial des d’ahir mateix. “Està molt bé que les regions ultraperifèriques s’impliquin en la governabilitat”, la lloava el ministre José Luis Ábalos.

Sánchez completa tot el govern entregant el Ministeri de Justícia al diputat del PSOE andalús Juan Carlos Campo, ex-secretari d’estat de Justícia. El titular de Cultura serà José Manuel Rodríguez Uribes, exdelegat del govern a Madrid.

Des del PP, Cuca Gamarra exigia a Sánchez “no tractar amb qui ja és expresident”, en al·lusió a Quim Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona