Política

Plantats al cor d’Europa

El sobiranisme s’aplega avui a l’eurocambra per celebrar que hi recupera la veu silenciada i exigir que accepti Junqueras

Centenars de catalans convocats per Omplim Estrasburg acompanyaran Puigdemont i Comín

La mobilització serà força menor que la que es va fer al juliol

El moviment sobiranista català desembarcarà avui a Estrasburg per acompanyar els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín en el seu debut en un ple al Parlament Europeu, que arribarà després de mig any de bloqueig per part de la justícia espanyola, revocat finalment arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 19 de desembre, que els reconeix implícitament la condició des que van ser proclamats el 13 de juny passat. És clar que serà un dia amb regust agredolç, perquè justament l’originant de la resolució, i de tota una nova doctrina que pren el seu nom, l’exvicepresident Oriol Junqueras, no hi podrà ser finalment després que el president de la cambra, David Sassoli, es desdigués divendres de la seva acceptació inicial i donés per bona la interlocutòria del Tribunal Suprem que, en una interpretació totalment oposada a la seva, li nega la condició d’eurodiputat i la llibertat. El nou vet, en tot cas, tampoc és definitiu encara, perquè la seva defensa ja ha dit que hi recorrerà al Tribunal General de la UE.

El nou abús judicial espanyol amb la situació de l’exvicepresident ben segur que serà avui objecte de denúncia per part de l’àmplia delegació de líders catalans que es desplaçaran a la ciutat fronterera, encapçalada pel president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i el president del Parlament, Roger Torrent, que mantindrà reunions amb els vicepresidents del Parlament Europeu Heidi Hautala i Dimitrios Papadimoulis en què aprofitarà per traslladar la indignació per la seva posició amb Junqueras, i de passada denunciarà el setge permanent a què es veu sotmesa la cambra que presideix per part de la justícia espanyola. A més de consellers com Miquel Buch, Alfred Bosch i Damià Calvet –demà s’ha ajornat el consell executiu perquè puguin tornar amb calma–, a Estrasburg, per cert, també està previst que hi sigui una altra exiliada, la delegada del govern a Brussel·les, Meritxell Serret, sobre qui no pesa ara cap euroordre, en el que serà un dels seus primers viatges a França.

Els partits independentistes també hi enviaran delegacions. La de JxCat l’encapçalaran els líders al Parlament, Albert Batet, i al Congrés, Laura Borràs. I la d’ERC, la portaveu parlamentària, Anna Caula, i el líder a Barcelona, Ernest Maragall. La CUP també hi enviarà un representant per mostrar el seu “suport antirepressiu” als dos exiliats, i denunciar la “negativa constant” de drets civils i polítics per part de l’Estat, així com la “macrocausa” oberta contra el dret a l’autodeterminació. “Aquests espais han de servir d’altaveu per a la reivindicació política”, reblava la formació en un comunicat dissabte.

Omplim Estrasburg

La comitiva política serà acompanyada per una nombrosa mobilització de catalans, que, seguint la crida d’Omplim Estrasburg, es concentraran aquest migdia a l’esplanada de davant del Parlament Europeu, arribats en bus –se n’han organitzat des de diversos punts del país–, avió i tren –a Basilea, Frankfurt i fins i tot París– o cotxes particulars. L’entitat, que va anul·lar per falta de temps el xàrter que volia noliejar inicialment, ha acabat ajudant a organitzar molts dels desplaçaments, a través d’agències, i calcula que hi haurà com a mínim entre 500 i 600 manifestants. Una quantitat, en tot cas, que queda lluny dels tres milers que hi van anar el 2 de juliol, dia en què també hi va haver una destacada mobilització, coincidint amb l’estrena de l’eurocambra i el rebuig precisament que hi entressin Puigdemont i Comín. Una de les seves impulsores, Maria do Carmo Marques Pinto, explica que la nova iniciativa es va llançar el mateix 19 de desembre arran de la sentència del TJUE, però com que, a diferència del juliol, aquest cop es van trobar que no hi donaven suport logístic entitats tan importants com Òmnium, l’ANC –tot i que al final hi envia avui el vicepresident Josep Cruanyes, i algunes territorials sí que hi munten expedicions– i el Consell per la República, se’n van desdir primer, per bé que al cap d’uns dies van decidir reprendre-ho arran de la insistència de molts particulars. “No som professionals de l’organització de manifestacions i per això ho vam desconvocar, perquè era una gran responsabilitat, però aleshores la gent ens ho va demanar, en vam tornar a parlar i ho vam tirar endavant”, exposa. En una nota difosa els últims dies, els organitzadors s’han mostrat més crítics. “No entenem, ni volem entendre ni saber quines són les raons per les quals les entitats independentistes no creuen oportú, convenient, adient o útil anar a Estrasburg; nosaltres creiem que cal anar-hi”, sostenen.

Amb el lema Tornem a omplir Estrasburg: persistir és guanyar!, i després d’obtenir els permisos de les autoritats locals, finalment han pogut convocar l’acte per a aquest migdia, abans de l’inici de les reunions dels grups i la sessió parlamentària pròpiament dita, amb l’ajut d’una quarantena de voluntaris. Això sí, les limitacions pressupostàries faran que, en lloc d’un escenari amb actuacions com al juliol, aquest cop hi hagi tot just una petita tarima amb un micròfon, per on, això sí, ja tenen confirmat que passaran a dirigir unes paraules tant el president Torra com Puigdemont i Comín, a més de l’eurodiputada d’ERC Diana Riba. També hi intervindran representants d’altres entitats que sí que els han donat escalf: el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera; Montse Martí, de Juristes per la República, i Josep Jover i Francesc Garrobo, de Pirates.

L’entitat, que ha demanat que tot transcorri en el to cívic i pacífic habitual, llegirà un manifest que en paral·lel ha llançat en les últimes setmanes a les xarxes, on ha rebut més de 6.000 signatures de suport –per les més de 30.000, cal dir, d’un text similar al juliol–, en què reclama a l’eurocambra que exigeixi a la justícia espanyola que es respectin els drets de Junqueras, i també que reconegui el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Els organitzadors, que ja van enviar el manifest en una carta a Sassoli la setmana passada, li’n volien entregar una còpia avui en mà, a ell o almenys a algun emissari seu, però no han rebut resposta a la petició.

500
persones,
pel cap baix, calcula Omplim Estrasburg que acudiran des de Catalunya a la manifestació prevista avui.

La pròxima parada, al febrer, a Perpinyà

Fonts del Consell per la República aclarien a El Punt Avui que aquest cop no han entrat en l’organització de la manifestació perquè el desplaçament és “logísticament complicat” –no hi ha vols directes a Estrasburg des de Catalunya– i s’estimen més guardar-se el pressupost i els esforços per a una altra mobilització que preparen a Perpinyà. “Estem molt contents que la gent hi vagi, i donem tot el suport a Omplim Estrasburg, però no podem fer actes tan seguits que comporten una despesa”, deien, i desmentien que hi hagi cap raó política. La mobilització de la Catalunya del Nord serà amb tota seguretat al febrer, si bé la data no està tancada, ja que depèn de diversos factors, com ara el fet que s’estarà en precampanya de les eleccions municipals franceses i no s’hi vol interferir. La idea és que sigui un gran acte polític transversal, una mobilització de tots els actors independentistes, amb la presència de Puigdemont i Comín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona