Política

El govern de Rússia dimiteix juntament amb Medvédev

L’anunci del president Putin de canvis “substancials” a la Constitució en precipita la sortida

Putin proposa un referèndum per reforçar el Parlament i retenir poder quan acabi el seu mandat, el 2024

El govern del pri­mer minis­tre rus Dmi­tri Medvédev ja és història després que ahir al mig­dia en va anun­ciar la dimissió en bloc, arran dels can­vis polítics anun­ci­ats pel pre­si­dent, Vladímir Putin, durant l’habi­tu­al­ment ceri­mo­nial dis­curs de l’estat de la nació del matí.

Davant de més de 600 dipu­tats i sena­dors i en un dis­curs d’una hora llarga, Putin es va dedi­car gai­rebé ínte­gra­ment a trac­tar qüesti­ons econòmiques reser­vant per al final els des­ta­cats can­vis cons­ti­tu­ci­o­nals. Les modi­fi­ca­ci­ons lli­men els atri­buts actu­als de la pre­sidència per reforçar els de la Duma –el Par­la­ment rus– i els del Con­sell d’Estat, un òrgan con­sul­tiu actu­al­ment encapçalat pel pre­si­dent amb repre­sen­tació de totes les regi­ons.

El man­dat de Putin, de 67 anys i que n’acu­mula 20 en el poder, acaba el 2024. Amb la mirada posada ja en la seva suc­cessió, Putin pro­posa una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal per la qual la Duma vota­ria la can­di­da­tura del pri­mer minis­tre i dels minis­tres, a diferència d’ara, quan la cam­bra només avala les pro­pos­tes de la pre­sidència. És un canvi que l’opo­sició havia dema­nat en els últims anys, però que l’actual carta magna, de tall pre­si­den­ci­a­lista, pro­mul­gada el 1993 arran del greu enfron­ta­ment entre l’ales­ho­res pre­si­dent –Borís Ielt­sin– i la Duma, no pre­veu. Mal­grat aquests can­vis, Putin va dei­xar ahir ben clar que “Rússia ha de con­ti­nuar sent una forta república pre­si­den­ci­a­lista”. Si els rus­sos apro­ven la reforma, el pre­si­dent con­ti­nuarà man­te­nint, però, la prer­ro­ga­tiva de des­ti­tuir el govern.

L’actual pre­si­dent no va avançar si pre­veu con­ti­nuar al Krem­lin el 2024, quan expira el seu segon man­dat –són de sis anys–, però sí que va anun­ciar un endu­ri­ment de les con­di­ci­ons per als qui vul­guin aspi­rar a la pre­sidència, que, entre d’altres, es limi­ta­ria a dos man­dats i no cal­dria que fos­sin “con­se­cu­tius” com fins ara, el meca­nisme que ha permès a Putin –alter­nant-se com a pri­mer minis­tre amb Medvédev– ser qua­tre man­dats pre­si­dent. Alguns ana­lis­tes con­si­de­ren que Putin vol­dria asse­gu­rar-se la con­tinuïtat en afers clau per al país des de la pre­sidència, per exem­ple, d’un reforçat Con­sell d’Estat.

Aquests can­vis han de ser ava­lats en referèndum, que ahir Putin ja va ava­lar: “Con­si­dero neces­sari cele­brar una votació entre els ciu­ta­dans del país sobre tot el paquet d’esme­nes a la Cons­ti­tució de la Fede­ració Russa”, va dir durant el dis­curs. En aca­bar la inter­venció, la Comissió Elec­to­ral Cen­tral es va mos­trar dis­po­sada a con­vo­car el més aviat pos­si­ble la con­sulta, que podria coin­ci­dir amb les elec­ci­ons legis­la­ti­ves de l’any vinent. En les dues pròximes set­ma­nes, Putin nome­narà nou pri­mer minis­tre i exe­cu­tiu.

LA XIFRA

36%
dels ciutadans
aproven la gestió del primer ministre sortint, i l’oposició n’ha reclamat la dimissió.

Un tecnòcrata per al nou executiu

El dimissionari Dmitri Medvédev, fidel aliat de Vladímir Putin, serà ara proposat com a vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, òrgan consultiu encarregat de preparar les decisions del cap d’estat. Les sorpreses del president rus no van acabar aquí. L’última del dia va ser la proposta de l’economista Mikhaïl Mishustin, un tecnòcrata que ha treballat tota la seva carrera en l’administració pública, com a candidat a nou primer ministre. “És una candidatura inesperada, però això no significa que causi rebuig”, va dir Ilias Umajànov, vicepresident del Senat rus. Mishustin, de 53 anys, és un gris funcionari de Moscou que va iniciar el 1998 el seu lent ascens en el Servei Federal d’Impostos, agència que dirigeix des del 2010. Un autèntic desconegut però molt eficient i sense cap taca de corrupció, segons el descriuen els analistes, que destaquen que mai ha format part de l’elit política del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.