Política

El govern ja preveu l’escenari electoral si inhabiliten Torra

Budó ho admet si es compleixen els supòsits d’una sentència ferma del Suprem, el Parlament l’accepta i no surt cap candidat per investir

L’informe jurídic de la Generalitat avala el president

El govern de la Generalitat, en la línia que va expressar al matí en una entrevista a Ràdio 4 el president Quim Torra, ja inclou en els escenaris de futur la convocatòria d’eleccions si el Tribunal Suprem (TS), en sentència ferma, ratifica la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i acaba inhabilitant el president. Així ho va expressar ahir la portaveu de l’executiu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, que va deixar clar que és només un possible escenari, perquè actualment estan en la fase del “termini legal per presentar el recurs de cassació” contra la sentència del TSJC del 19 de desembre –que expira al febrer–, en què el condemna a un any i sis mesos d’inhabilitació. Fins a quatre vegades va descriure el mecanisme que pot acabar amb la convocatòria electoral, deixant clar que primer s’han de complir els supòsits que no prosperi el recurs de cassació, que hi hagi sentència ferma del TS i que el Parlament rebi la instrucció del TSJC i es pronunciï acatant-la o no. Si l’accepta començaran els mecanismes reglats perquè en deu dies es presenti una proposta de candidat i en dos mesos es convoqui un ple d’investidura. Si finalment tot això no prospera, s’anirà a “una convocatòria directa d’eleccions”.

L’endemà que la mesa del Parlament va avalar l’informe dels lletrats per presentar un recurs al TS a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar a Torra, Budó també va donar a conèixer que l’informe del gabinet jurídic de la Generalitat, signat pel seu director, Francesc Esteve, referma en el càrrec el president perquè s’entén que l’acord de la JEC del 3 de gener de 2020 no pot introduir una causa de destitució que “no existeixi en el marc estatutari i legal aplicable”. I hi afegeix que en el cas de sentència ferma podria continuar sent president encara que perdés l’acta de diputat.

El PP i Vox van anunciar que es querellaran per desobediència contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la mesa, i els populars també contra Torra per “usurpació de funcions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona