Política

Putin ungeix Mixustin

El president firma el decret que nomena el nou primer ministre després d’obtenir una majoria aclaparadora al Parlament

El cap del Kremlin busca el control fins a les presidencials del 2024, a les quals no es pot presentar

El president de Rússia, Vladímir Putin, va firmar ahir el decret que nomena Mikhaïl Mixustin nou primer ministre rus després que el Parlament avalés, amb una majoria aclaparadora, la tria sorpresa del Kremlin com a cap del govern, un moviment que alguns analistes veuen com una maniobra de Putin per perpetuar-se en el poder.

La Duma va donar suport al dirigent de 53 anys, amb molt poca experiència política, amb 383 vots dels 424 dels que es van emetre a la cambra baixa del Parlament. Hi va haver 41 abstencions i ningú no va votar-hi en contra.

Just abans de rebre la confiança de la cambra, Mixustin va fer una crida als diputats a treballar amb ell per aplicar, de manera urgent, el programa del president perquè els ciutadans “notin els canvis de debò per millorar” de seguida. El nou cap de l’executiu, que ha estat al capdavant de la hisenda russa, va anunciar que no trigaria a nomenar el seu gabinet.

El nomenament de Mixustin com a primer ministre forma part de la reforma en profunditat del sistema polític que va anunciar dimecres Putin i que va dur a la dimissió, ahir mateix, del fins ara cap de l’executiu, Dmitri Medvédev, així com de la resta del govern.

A Rússia gairebé ningú no dubta que els canvis anunciats són una maniobra de Putin, de 67 anys, per perpetuar-se al poder un cop deixi la presidència, el 2024. El cap del Kremlin ja fa dues dècades que ostenta el poder, tant des del càrrec de president com des del de primer ministre. El moviment, a més, busca mantenir el control de la situació en el procés de transició i evitar lluites internes des d’ara fins d’aquí a quatre anys, justament en un moment de gran descontentament popular, especialment pel polèmic augment de l’edat de jubilació.

Medvédev, cap del govern des del 2012, ha estat, darrerament, el dirigent contra el qual han dirigit les seves frustracions els russos per les estretors econòmiques derivades, entre altres fets, de les sancions occidentals per l’actuació a Ucraïna i dels vaivens del preu del petroli, una de les principals fonts de riquesa del país. El poder adquisitiu dels treballadors ha caigut des de fa més de cinc anys, fet que ha impactat, de manera sostinguda, en els índexs d’acceptació del govern. El Kremlin temia que la baixa popularitat de l’executiu s’encomanés al president.

Eleccions legislatives

Putin no vol sorpreses i ha decidit actuar abans no fos massa tard. L’any que ve hi ha eleccions legislatives i el president no es vol exposar a perdre la majoria que ahir va avalar el nomenament del nou primer ministre i que l’ha d’ajudar a afrontar la transició fins a l’any 2024.

Els crítics amb el president acusen Putin, exagent del KGB, de conspirar per mantenir-se al poder, al preu que sigui, després que s’acabi el seu mandat. Les reformes constitucionals que va assenyalar dimecres i que va proposar que fossin votades en un referèndum, li donarien l’opció de recuperar el càrrec de primer ministre després de l’any 2024 o un nou càrrec com a cap del Consell d’Estat, un nou organisme que proposa posar en marxa.

L’actual carta magna russa preveu un màxim de dos mandats presidencials consecutius, la qual cosa impedeix que Putin es pugui tornar a presentar en les eleccions presidencials del 2024.

El primer ministre perfila el gabinet

El nou primer ministre rus, Mikhaïl Mixustin, no tindrà gaire temps per preparar el seu programa de govern i nomenar els nous ministres. Un cop nomenat ahir formalment pel president, haurà de retre, per primera vegada, comptes al Parlament a finals d’abril, data per a la qual s’ha programat la seva primera intervenció com a cap de l’executiu davant els diputats.

Mentrestant, està concentrat en la tasca de formar el nou gabinet, que, segons diversos analistes, inclourà alguns ministres que ja ho eren en el govern de Medvédev. Mixustin ja ha anunciat que té previst abordar aquesta tasca avui mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs