Política

Salt vol arribar als 300 pisos de gestió municipal

Aquest nombre d’habitatges per a ús social triplicaria el centenar actual

També es treballa per desenvolupar les 90 hectàrees del sector sud, una de les opcions per emplaçar-hi el nou Trueta

“Vila d’oportunitats, educadora, amable i sostenible.” Són els quatre grans eixos en què es basa el pla d’actuació municipal (PAM) de Salt 2020-2023. El document, que marca les línies mestres d’aquest mandat, va ser presentat ahir per l’alcalde, Jordi Viñas (ERC), i la primera tinenta d’alcalde, Margarita de Arquer (Junts per Salt). Durant l’acte van concretar que el PAM inclou 91 accions, que “han estat passades pel filtre del realisme” perquè volen evitar que siguin “una carta als Reis”. Dins l’apartat de “Vila amable”, un dels objectius polítics més ambiciosos és que el consistori es fixa el repte d’ampliar el nombre d’habitatges de propietat municipal i arribar als 300. Aquesta xifra significaria multiplicar per tres el centenar de pisos que aviat hi haurà a la borsa de l’Ajuntament. Bona part d’aquest centenar estan relacionats amb l’operació que està en marxa i que es va donar a conèixer l’agost passat, quan es va anunciar que el consistori havia signat un conveni amb l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Institut Català de Finances en virtut del qual l’Ajuntament disposaria de 3,3 milions d’euros per comprar 83 immobles per a finalitats socials.

Aquest conveni permet al consistori adquirir habitatges que han estat objecte d’execució hipotecària i que, un cop posats a la venda, la corporació municipal pot comprar amb dret de tanteig i retracte (Salt va aprovar l’octubre del 2019 el crèdit per fer les adquisicions). D’altra banda, Viñas i De Arquer van destacar que amb la fita d’arribar als 300 immobles s’ampliarà el nombre de domicilis amb un lloguer social. Aquests estarien pensats, principalment, per a joves per ajudar al seu procés d’emancipació, per a estudiants, gent gran i per als col·lectius més vulnerables. Viñas va subratllar, a més, que el fet que l’Ajuntament sigui el titular de 300 pisos els permetrà gestionar molt millor les polítiques en matèria d’habitatge i combatre, per tant, les ocupacions.

En el mateix eix es preveuen destinar dos milions d’euros per a millores en places, carrers i parcs; ampliar fins als 57 agents la plantilla de la Policia Local, i un milió d’euros per a les instal·lacions esportives.

Clúster sociosanitari

En l’àmbit de “Vila d’oportunitats”, un repte prioritari és el desenvolupament de les 90 hectàrees del sector sud del municipi, emplaçant-hi equipaments comercials, estudiantils, una gran zona sanitària, i, en menor mesura, habitatges. Al sector sud hi ha els terrenys que l’Ajuntament posaria a disposició de Salut de la Generalitat per fer-hi el nou hospital Trueta (el departament decidirà si se situa aquí o a Domeny, a Girona). En el PAM de Salt, de fet, s’hi indica que es treballa per “acollir un clúster sociosanitari de primer nivell, referent a Catalunya i a la demarcació de Girona”. Es voldria que aquest parc hospitalari líder en recerca biomèdica també inclogués formació universitària, portant-hi les facultats de medicina i infermeria.

Altres punts clau del PAM són l’execució de la reforma de la Coma Cros (queden 1.500 m² per desenvolupar); impulsar les 111 accions del pla educatiu 2020-2023; 210.000 euros per a millores als centres públics de primària; crear a la vila 200 allotjaments per a estudiants; triplicar la superfície de la biblioteca Massagran; 500.000 euros per al manteniment de parcs i jardins; arribar al 60% de recollida selectiva, i més bonificacions per a joves i gent gran per afavorir l’ús del transport públic.

LES FRASES

El PAM és viu i revisable. S’hi poden incorporar altres suggeriments que es considerin positius
Jordi Viñas
alcalde de salt
Les 91 accions han passat pel filtre del realisme. Volem evitar que el PAM sigui una carta als Reis
Margarita de Arquer
Primera tinenta d’alcalde

Augment de la plantilla policial

El PSC, el principal grup a l’oposició a Salt, ha presentat a l’executiu municipal d’ERC i de Junts (que governen amb majoria) les seves propostes per donar suport al pressupost del 2020. El portaveu del PSC, Joan Martín, veu imprescindible augmentar els recursos destinats a la neteja, la creació d’una oficina antiocupacions i incrementar la plantilla de la policia fins a arribar a la ràtio aconsellada per Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll