Política

Un judici polític per a la història

Trump celebra el tercer aniversari a la presidència immers en l’‘impeachment’, un dels seus principals malsons

El procés al Senat començarà demà marcat per les incògnites sobre el procediment

Demòcrates i republicans viuen un dur enfrontament en any electoral

L’afroamericà Al Green, congressista demòcrata de Texas homònim del famós cantant de soul, va ser el primer a parlar seriosament del tema. El 17 de maig del 2017, quan Donald Trump encara no feia ni quatre mesos que era al Despatx Oval, Green va pronunciar la paraula màgica: impeachment.

“No ho faig per raons polítiques, ho faig perquè [...] ningú està per sobre de la llei, incloent-hi el president dels Estats Units”, va dir, i va exigir que tots els seus col·legues s’unissin a la croada de fer fora Trump per “no posar en risc la democràcia” nord-americana.

Més de trenta-dos mesos després, el Senat començarà demà –tres anys exactes després de la presa de possessió de Trump– el judici polític que pot acabar amb la seva destitució. Un impeachment, el tercer en la història del país, que marcarà un abans i un després en el mandat del president nord-americà.

El desencadenant

Tothom creia que el que faria caure Trump seria tot l’enrenou de la trama russa. Però no va ser el Russiagate, sinó l’escàndol ucraïnès, el que ho va capgirar tot.

La queixa d’un informant anònim i la preocupació per una trucada de Trump amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en què el nord-americà li demanava un “favor”, va obrir la capsa dels trons.

Els Estats Units havien congelat l’ajuda militar a Kíev com a pressió –mesura il·legal segons un ens oficial–, per intentar aconseguir una investigació contra l’exvicepresident dels EUA Joe Biden i el seu fill Hunter per una suposada trama de corrupció a Ucraïna amb l’objectiu de ferir-lo de cara a una possible batalla electoral.

El cas, a la cambra baixa

Començava una saga fascinant, iniciada per la decisió de la demòcrata Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants fins llavors reticent al procés de destitució, d’obrir una investigació formal al Congrés per determinar si s’havia comès algun delicte, amb audiències a la cambra baixa del Congrés nord-americà de gran impacte televisiu.

Proves dels testimonis

En aquelles audiències públiques van donar la cara testimonis com ara Marie Iovanovitx, exambaixadora nord-americana a Ucraïna acomiadada al maig de forma fulminant i que recentment s’ha revelat que estava vigilada per socis d’una figura central i tèrbola de la trama: Rudy Giuliani, exalcalde de Nova York i advocat personal de Trump, escampador de teories de la conspiració, cap d’una diplomàcia paral·lela amb Ucraïna i envoltat de personatges tan foscos com ell. Com Lev Parnas, acusat formalment per la justícia nord-americana i que en les últimes hores ha fet una gira mediàtica per assegurar que Trump estava assabentat de tot i, encara més, hi havia donat el vistiplau.

Les proves per als demòcrates van ser indiscutibles: era culpable d’abús de poder i obstrucció.

El paper del Senat

La cambra alta deixarà de ser un òrgan legislatiu i es convertirà en un jutjat: el president del Tribunal Suprem serà el jutge; els cent senadors, el jurat; la fiscalia, els set congressistes demòcrates escollits per Pelosi i encapçalats per Adam Schiff, congressista que va liderar la investigació; la defensa, l’equip d’advocats del president.

El precedent

S’han fet moltes comparacions amb l’últim procés d’aquest calibre, el de Bill Clinton fa dues dècades, i tot porta a recordar-lo constantment. Per exemple, entre els noms il·lustres que integren l’equip de defensa presidencial hi ha Kenneth Starr, qui va encapçalar la investigació que va dur Clinton al seu impeachment arran de l’escàndol Lewinsky.

El procediment

El primer que caldrà fer dimarts, quan s’aixequi el teló a primera hora del vespre hora catalana, serà aprovar les regles que marcaran tot el procés, un debat encara no resolt. El principal escull és la batalla per acceptar o no testimonis. Mitch McConnell, el líder republicà al Senat, ha dit de totes les maneres possibles que no cal, i accepta, a més sense complexos, que el judici és gairebé absurd perquè no serà imparcial (tot i haver jurat que ho seria) i és impossible que el president no sigui exonerat.

Se’n saben pocs detalls, com que els senadors estaran incomunicats dins la cambra per evitar distraccions. O rumors com que les sessions seran maratonianes, de sis dies a la setmana, que acabaran quan els senadors votin si és culpable o no dels delictes que se li imputen.

Els arguments

L’informe previ dels demòcrates, de 111 pàgines, insta els senadors a culpar Trump dels dos delictes per “eliminar” l’amenaça que suposa el president per a la seguretat nacional. La Casa Blanca va respondre que tot és un pla per fer-lo fora sense passar per les urnes. Divendres passat, en un acte a la Casa Blanca, Trump encara se’n feia creus, de com s’ha arribat fins aquí: “Ara teniu un president bo, tot i que estan intentant destituir aquest fill de puta. Us ho podeu creure?”

LES FRASES

Aquesta estafa d’‘impeachment’ és una desgràcia per al nostre gran país
Donald Trump
president dels estats units
Els càrrecs són un atac perillós al dret d’escollir lliurement el president
J. Sekulow i Pat Cipollone
advocats de donald trump
Les proves, aclaparadores, estableixen que el president és culpable
Acusació demòcrata
President comitè intel·ligència

Adam B. Schiff

El congressista demòcrata, president del comitè d’intel·ligència de la Cambra de Representants serà el fiscal de la cambra baixa en el judici polític de Donald Trump en el Senat.

Presidenta Cambra Representants

Nancy Pelosi

La veterana líder demòcrata ha liderat el procés que ha dut Donald Trump a l’impeachment des del seu càrrec de presidenta de la Cambra de Representants.

President d’Ucraïna

Volodímir Zelenski

El president ucraïnès està implicat en el judici polític contra Trump –per la trucada en què hauria condicionat l’ajut militar a Ucraïna al fet que Kíev investigués Biden.

Exambaixadora EUA Ucraïna

Marie Iovanovitx

L’exambaixadora a Ucraïna va denunciar la “crisi” que hi ha en el Departament d’Estat i va confessar haver-se sentit “amenaçada” i “intimidada” pel president Trump.

Advocat de Donald Trump

Kenneth Starr

El fiscal especial que va dur Bill Clinton a l’impeachment pel cas Lewinsky serà un dels advocats de Donald Trump en el judici polític del president en el Senat.

Advocat personal de Trump

Rudy Giuliani

L’advocat personal de Donald Trump va fer moltes gestions amb responsables ucraïnesos per aconseguir que Ucraïna obrís una investigació del fill de Joe Biden.

Col·laborador de Rudy Giuliani

Lev Parnas

El soci de Rudy Giuliani, empresonat per finançament il·legal dels republicans, va revelar que Trump estava al cas de les seves gestions per pressionar Ucraïna.

Ambaixador dels EUA a la UE

Gordon Sondland

Republicà de pedra picada, va admetre, en el seu testimoniatge, que ell mateix va comunicar a Ucraïna que congelarien l’ajuda militar fins que no investiguessin els Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona