Política

El TC diu que la presó provisional de Sànchez és “constitucionalment legítima” pel risc de reiteració

Dos magistrats discrepen i consideren que s’hauria d’haver estimat el recurs d’empara i anul·lar les resolucions del Suprem

El Tribunal Constitucional (TC) considera que la presó provisional de Jordi Sànchez respecta el principi de “legalitat” i “proporcionalitat” i respon a una finalitat “constitucionalment legítima” pel risc de reiteració delictiva.

Amb aquest plantejament, el ple del TC va desestimar el recurs d’empara contra les interlocutòries del Tribunal Suprem del 6 de febrer i el 20 de febrer del 2018 que acorden i ratifiquen la mesura cautelar i ha fet pública la sentència aquest dimarts, de la qual ha estat ponent Alfredo Montoya.

La majoria del ple del TC conclou que no hi ha cap element a les resolucions impugnades que permeti sostenir que la seva “ideologia” va determinar l’adopció de la mesura cautelar sinó que, per contra, el “pronòstic” de reiteració delictiva es basa en “la seva posició per aconseguir els seus propòsits”.

A més, sosté que la privació de llibertat és proporcionada perquè el recurrent va poder impugnar –i de fet ho va fer en dues ocasions– la modificació de la presó provisional adoptada.

Malgrat la posició majoritària del Constitucional, dos dels dotze membres del ple han emès un vot particular discrepant. Es tracta dels magistrats Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés que consideren que s’hauria d’haver estimat el recurs i, en conseqüència, anul·lar les resolucions del Suprem.

En aquest sentit, consideren que s’hauria d’haver tingut en compte que les conductes havien provocat l’aplicació de l’article 155 i que havia renunciat a la presidència de l’ANC, que “era el càrrec al qual, en bona part, s’havia vinculat el risc de reiteració delictiva”.

Els dos magistrats també remarquen que, tal com marca la jurisprudència del TEDH, calia estudiar si era possible adoptar mesures alternatives per “pal·liar” la restricció de l’exercici del dret a representació pública respectant “el principi de proporcionalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona