Política

El TC avala que el Suprem dictés presó per a Sànchez el 2018

Considera que hi havia risc de reiteració delictiva

En el cas de Forcadell apel·la al risc de fuga

El Tribunal Constitucional creu que la negativa del Suprem a deixar anar Jordi Sànchez a la sessió d’investidura del Parlament el 2018 com a candidat no va pretendre que no pogués expressar “el seu ideari polític”, una cosa que ha anat fent, sinó que es va basar en “dades constatables” de risc de reiteració delictiva.

El ple del tribunal, amb dos vots en contra, va rebutjar ahir el recurs d’empara de l’exlíder de l’ANC –ja complint condemna ferma– contra els actes del Tribunal Suprem que li van denegar un permís extraordinari per acudir al Parlament. En la sentència, coneguda ahir dimecres, el tribunal diu que la decisió del Suprem no va vulnerar els drets polítics de Sànchez, atès que volia evitar el risc de reiteració delictiva, a més de la “greu alteració de la convivència ciutadana a conseqüència de les possibles mobilitzacions” que podrien haver-hi hagut durant el trasllat.

Les resolucions del Suprem no pretenen, segons el parer del TC, que Sànchez no pugui “expressar el seu ideari polític, les seves aspiracions o la seva valoració sobre els objectius polítics que defensi”, cosa que “pot i està fent per diverses vies quan ho considera necessari”, tot i la tutela cautelar imposada” o, si ja s’està complint condemna, sol·licitant la progressió de grau.

Pel que fa a la situació de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el TC fonamenta la decisió d’avalar la presó preventiva ordenada pel magistrat del Suprem Pablo Llarena en l’objectiu “legítim d’evitar el risc de fuga”. La sentència explica que no es va vulnerar el seu dret a la llibertat personal ni a la tutela judicial efectiva perquè les resolucions impugnades es fonamenten en un “objectiu constitucionalment legítim: evitar el risc de fuga”, i hi afegeix que l’esmentat judici es va formular sobre la base d’un conjunt de circumstàncies concurrents en el cas, com ara que estava pròxima la celebració del judici oral, la naturalesa del delicte i la gravetat de la pena a imposar.

D’altra banda, ahir el Tribunal Suprem va deixar per avui la decisió d’acceptar o no les cautelars respecte a la inhabilitació del president Quim Torra com a diputat ordenada per la junta electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona