Política

Alerta mundial pel virus xinès

L’OMS ha d’anunciar avui si declara o no l’emergència internacional pel brot originat al centre de la Xina

Pequín fa una crida a la calma davant un patogen que ja s’ha estès per l’Àsia i que ha arribat als EUA

La televisió estatal xinesa va elevar ahir a 17 la xifra de defuncions relacionades amb el coronavirus i a 470 el nombre dels casos totals, citant fonts oficials. Hores abans, el govern xinès ja havia alertat que el nou virus de Wuhan podria mutar i esdevenir una epidèmia d’abast mundial i donava una primera xifra de nou defuncions i els 440 casos confirmats oficialment a tot el país.

En la primera roda de premsa que van fer les autoritats xineses des de l’aparició de la malaltia, el viceministre de la Comissió Nacional de Salut, Li Bin, va recomanar no viatjar a Wuhan i va demanar als residents de la ciutat que no l’abandonin si no és “per circumstàncies especials”.

“Incrementarem els esforços per identificar l’origen i la transmissió de la malaltia”, va assegurar Li, tot i que totes les hipòtesis dels experts assenyalen un mercat de peix de la mateixa ciutat de Wuhan. Després de confirmar-se que la malaltia s’encomana entre éssers humans, les autoritats sanitàries van demanar a la població del país que evitin les aglomeracions, perquè el virus es podria transmetre per les vies respiratòries.

El viceministre va fer una crida a la calma i confia en les mesures de prevenció i control que ha engegat Pequín amb vista a les vacances del cap d’any xinès, que començaran demà.

Les companyies de transports nacionals, les aerolínies i les agències de viatges han ofert el reemborsament de tots els bitllets amb origen o destinació a Wuhan i les autoritats xineses han incrementat de forma considerable els controls de seguretat als aeroports, les estacions de tren i d’autobús i les carreteres de la regió. Per la seva banda, la ciutat de Wuhan ha suspès tots els actes previstos dissabte per la celebració de l’any nou.

Malgrat l’optimisme de les autoritats xineses, l’aparició del coronavirus ha causat una forta alarma a la regió per les semblances genètiques d’aquesta malaltia amb el SARS, una epidèmia de pneumònia atípica que va aparèixer a finals del 2002 a la Xina amb més de 8.000 casos d’infeccions i 916 defuncions a 29 països del món entre el 2002 i el 2003.

Mans netes, boca tapada

Els mitjans de comunicació nacionals i les xarxes socials del país han difós centenars de publicacions i consells sobre com prevenir contagis rentant-se les mans de forma intensa i freqüent o aconsellant de cobrir-se la boca i el nas a l’hora de tossir o esternudar. La població xinesa ja ha començat a prendre mesures i les màscares quirúrgiques comencen a esgotar-se a les farmàcies i també a les botigues en línia.

En les darreres hores, el coronavirus ha estat detectat a Taiwan, a Hong Kong, a l’antiga colònia portuguesa de Macau i a l’estat nord-americà de Washington, i cal afegir-hi els casos descoberts els darrers dies en més de tretze regions xineses, inclosa la capital del país, Pequín. També a Tailàndia, el Japó i Corea del Sud. En tots aquests casos, els pacients provenien de la ciutat xinesa on s’ha originat el brot de la malaltia. Altres països com les Filipines, Mèxic o Austràlia han informat de possibles casos d’infecció. Tot i això, fins al tancament d’aquesta edició només les autoritats australianes havien anunciat que l’únic pacient sospitós de tenir la malaltia al país i que tenien confinat a casa seva no és portador del nou coronavirus.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va reunir ahir el seu comitè d’emergència per decidir si declara o no l’emergència internacional pel brot del nou coronavirus, va ajornar a avui el seu dictamen. El comitè d’emergència, format per experts mèdics de diversos països (inclosos epidemiòlegs xinesos), va estar reunit durant hores a la seu de l’OMS a Ginebra. Com que no hi va haver consens, es va decidir convocar una nova reunió per continuar debatent la possible mesura.

L’alerta internacional comportaria l’aplicació de mesures preventives globals. En el passat, es va declarar cinc cops: amb motiu del brot de grip H1N1 (2009), pels brots de l’Ebola a Àfrica Occidental (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), pels de pòlio el 2014 i pel virus del Zika, el 2016.

LES XIFRES

17
morts i 440 casos de contagiats ha causat de moment el brot de coronavirus, originat a la ciutat de Wuhan.
916
defuncions
i més de vuit mil casos d’infecció va causar l’epidèmia del SARS, apareguda a la Xina a finals del 2002.

Sanitat elabora un protocol

Redacció

El Ministeri de Sanitat està elaborant un protocol d’actuació davant l’aparició de possibles casos sospitosos del nou tipus de coronavirus. El ministeri ha informat a les autoritats aeroportuàries sobre la situació de la nova malaltia, que té el seu origen a la Xina, perquè “estiguin preparades en cas que sigui necessari activar el procediment d’actuació establert per als punts d’entrada”. En una actualització del seu darrer informe, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), del Ministeri de Sanitat, assenyala que el risc d’introducció de virus a l’Estat “en aquest moment, es considera molt baix”, igual que l’impacte que comportaria per a la salut pública detectar un cas importat.

També ha informat als centres de vacunació internacional perquè donin les recomanacions oportunes als viatgers. Sanitat es troba en permanent contacte amb els organismes per avaluar els riscos de la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA