Política

La fiscalia reitera que Junqueras no pot exercir d’eurodiputat

El ministeri públic rebutja plantejar una nova qüestió prejudicial al TJUE

Demana al Suprem que desestimi el recurs de súplica del líder d’ERC

La fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem (TS) espanyol que confirmi que Oriol Junqueras va perdre la condició d’eurodiputat quan va ser condemnat per sentència ferma i desestimi el recurs de súplica presentat per la defensa del president d’ERC.

En un escrit fet públic aquest dijous, el ministeri públic argumenta que no és procedent plantejar una nova qüestió prejudicial i considera “forassenyada” la petició de la defensa de Junqueras.

La fiscalia reitera el criteri que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer la immunitat de Junqueras com a eurodiputat des del moment en què va ser proclamat electe, no podia tenir impacte en el líder d’ERC perquè ja no estava en presó preventiva. Segons el ministeri públic, els efectes de la sentència “no poden estendre’s ni portar-se més enllà dels seus termes literals” ni aplicar-se a “supòsits diferents”.

L’escrit –signat pels fiscals del judici del procés Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena– afirma que el recurs de súplica té “manca de fonament” perquè la sentència del TJUE fa referència a “situacions de presó provisional”. La fiscalia considera un “error jurídic” equiparar la presó provisional amb una pena de presó en ferm i critica que la defensa de Junqueras n’obvia la “radical diferència”.

“Pretendre que la immunitat opera sense cap límit, inclús quan el procés penal està virtualment conclòs i dictada sentència condemnatòria ferma, suposa desbordar fraudulentament l’espai constitucionalment reservat a una garantia legislativa”, diu la fiscalia. A més, veu “insòlit per desmesurat” com interpreta Junqueras l’abast de la immunitat i l’acusa d’utilitzar-la com a “refugi d’impunitat”.

La fiscalia defensa que no cal autorització de l’Eurocambra perquè suspengui la immunitat perquè el suplicatori “perd el sentit quan aquest procés està pràcticament conclòs”. El ministeri públic diu que la sentència del TJUE ja no pot tenir efectes en la situació de Junqueras i que l’únic impacte que podria tenir és “amb relació amb la reclamació de danys i perjudicis que pogués emparar el senyor Junqueras”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona