Política

Torra insisteix que només el Parlament és competent per retirar-li l’escó

La defensa del president demana la nul·litat de l’acord de la Junta Electoral per inhabilitar-lo perquè considera que aquest òrgan no ho pot fer

Al·lega que el reglament de la cambra estableix que cal una sentència ferma

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un escrit d’al·legacions contra l’últim acord de la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona per inhabilitar-lo. Torra demana la nul·litat de l’acord i insisteix que només el Parlament, i no la Junta Electoral, és competent per retirar-li la credencial de diputat.

El president al·lega que el reglament de la cambra estableix amb claredat que per retirar l’escó a un parlamentari cal una sentència ferma d’inhabilitació. “No existeix precepte legal atributiu de la competència per declarar les incompatibilitats dels parlamentaris ni a les Juntes Electorals Provincials ni a la Junta Electoral Central (JEC)”, assenyala la defensa. L’escrit remarca que “ni molt menys” tenen la competència per retirar credencials.

El mandat de les juntes, continua, “s’esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral”.

L’escrit argumenta que l’Estatut no obliga que el règim d’incompatibilitats dels diputats al Parlament es reguli per legislació electoral. A més, defensa que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi. L’escrit recorda que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras “posa en valor el vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la pròpia institució parlamentària”.

Per la defensa de Torra, executar l’acord de la Junta Electoral “suposa una vulneració palmària dels seus drets fonamentals, així com dels drets dels diputats al Parlament i dels ciutadans als que Torra representa”.

També qüestiona la imparcialitat dels membres de la Junta Electoral, que ara executen un acord després d’haver intervingut en els actes anteriors a la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Al seu parer, “tenen un interès personal en l’assumpte” i s’haurien d’abstenir. Posa d’exemple, fins i tot, manifestacions a les xarxes socials d’algun vocal sobre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona