Política

Johnson s’engalana per al ‘Brexit’

El primer ministre britànic complirà aquest divendres la paraula de treure el país de la Unió Europea

Ho fa imposant les seves condicions al Parlament i traslladant tota la pressió a Brussel·les

Després de tres anys i mig de les pitjors tensions i divisions polítiques i socials que es recorden al Regne Unit en la seva història moderna, el país sortirà definitivament de la Unió Europea (UE) aquest divendres. Ho farà amb un govern conservador i brexiter fort i sense oposició. El país entra en una etapa de transformació social i econòmica que comparen amb la que hi va haver després de la Segona Guerra Mundial, quan es va crear l’estat del benestar, o amb la de Margaret Thatcher als anys vuitanta, quan es va convertir l’economia.

La confrontació entre europeistes i euroescèptics ha estat el pa de cada dia aquests tres anys i mig. Els brexiters es van imposar en el referèndum europeu del juny del 2016 amb el 52% dels vots, però el Parlament estava dominat pels europeistes i ni Theresa May ni Boris Johnson van aconseguir aprovar el seu acord del Brexit. L’oposició estava també dins del Partit Conservador, dividit igual que la societat pel Brexit. I es va instaurar la sensació que es podia revertir la decisió de sortir de la UE.

La victòria aclaparadora de Boris Johnson en les eleccions generals del 12 de desembre va canviar totalment el panorama. Johnson va aconseguir una majoria de 80 diputats, posar fi a les divisions internes i, alhora, va enfonsar els laboristes i va deixar els europeistes en minoria. La jugada li va sortir rodona, a Johnson, perquè va aconseguir la legitimitat per portar a terme el Brexit sense necessitat de fer un altre referèndum i amb només el 42% dels vots.

Ha pogut fer la llei del Brexit que volia: ha situat la justícia britànica per sobre de l’europea i ha eliminat les clàusules que garantien els drets dels treballadors i la protecció dels consumidors i del medi ambient i la que permetia als nens refugiats a la Unió Europea ser enviats al Regne Unit si tenien algun familiar al país.

La proposta de llei va ser aprovada sense problemes a la cambra baixa (electa). La cambra alta (no electa) hi va introduir clàusules com ara expedir un document físic que demostri el dret de residència dels ciutadans comunitaris, blindar els drets dels menors refugiats i garantir la devolució de competències a Escòcia i al País de Gal·les després del Brexit. La cambra baixa va rebutjar totes aquestes condicions gràcies a la majoria de Johnson i va aprovar la llei.

A més, el primer ministre ha prohibit, per llei, que el govern pugui fixar cap pròrroga al període de transició, que s’estendrà des de l’1 de febrer fins al 31 de desembre del 2020, per negociar l’acord comercial. Així, ha recuperat, sense dir-ho, l’amenaça del Brexit sense acord. A partir d’aquest divendres, per tant, Johnson complirà la promesa del Brexit i s’obrirà un període de transició d’onze mesos en què el Regne Unit seguirà dins de la UE mentre les dues parts negocien els termes de la futura relació comercial.

“Ens interessa enormement a les dues parts arribar a un magnífic acord comercial de lliure comerç amb zero tarifes i zero quotes, i estic convençut que ho podrem aconseguir”, va afirmar Johnson. La UE ha dit que és impossible fer-ho en tan poc temps.

“Les coses canviaran de manera inevitable, però l’amistat romandrà. Comencem un nou capítol com a socis i aliats”, va afirmar dijous Charles Michel, líder del Consell Europeu, a l’hora de signar el tractat al costat d’Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió. El document, de 600 pàgines, estableix el compromís del Regne Unit de pagar 40.000 milions d’euros com a factura de sortida, donar un tractament diferencial a la regió d’Irlanda del Nord obrint la porta a una possible duana interior i garantir els drets dels ciutadans europeus i britànics.

El Parlament Europeu ratificarà l’acord dimecres. El 25 de febrer se celebrarà el Consell Europeu en què es definirà el mandat per als negociadors europeus i s’iniciaran oficialment les negociacions. Johnson ja ha dit que negociarà amb els Estats Units en paral·lel. No hi ha dubtes ni divisions com ha succeït en els últims anys. El Regne Unit només té una veu. La pressió ara recau sobre Brussel·les.

LES DATES

25.02.20
Se celebra
el Consell Europeu en què es definirà el mandat per als negociadors europeus.
31.02.20
Data
límit per arribar a un acord comercial per evitar un trencament entre les dues parts.

El full de ruta dels escocesos

El think tank escocès Common Weal ha publicat un informe en què explica el procés dels independentistes per aconseguir la consulta legal que els nega Johnson. Diu que l’única manera és incrementar la pressió a poc a poc: primer, fent un referèndum consultiu que seria batallat als tribunals; després, a través de la desobediència civil pacífica com ara el bloqueig de l’entrada del Parlament per part de 20.000 escocesos. “Primer, la protesta, el boicot, la no-cooperació i la burla. Després, l’acció directa, com ara no pagar, o que la gent pagui els impostos amb monedes”, diu l’informe. L’objectiu és incomodar el govern de Londres. Tot això, coordinat des d’una convenció constitucional que inclogui polítics de diverses formacions, sindicats i el màxim nombre de persones, com la que es va crear per demanar el referèndum per la devolució de poders el 1997. Les vies que descarta són la violència i qualsevol que no tingui el suport de la majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA