Política

El Parlament decideix avui sobre la situació de Torra sota amenaça de noves querelles

El president de la Generalitat defensa que és diputat tal com va ratificar la cambra catalana el 4 de gener

El Parlament ha de decidir aquest dilluns sobre la situació del president de la Generalitat, Quim Torra. S’acaba el termini de la Junta Electoral Provincial perquè la cambra comuniqui el substitut de Torra com a diputat i a les 15 hores d’avui comença un ple del Parlament en què el president de la Generalitat té intenció de votar com a diputat. I és que defensa que, malgrat la darrere decisió del Tribunal Suprem (TS) de no suspendre la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que el deixa sense escó, insisteix que el Parlament ja el va ratificar com a diputat i president el 4 de gener. La Mesa es reuneix aquest migdia (12.30 hores) per tractar la qüestió sota l’amenaça de Cs i PP de presentar querelles contra Torra i la Mesa si el president participa de les votacions del ple.

En les darreres hores, ERC ha posat l’accent en la necessitat que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat. Està previst que en les pròximes setmanes se celebri el debat a la totalitat dels comptes per al 2020. I el fet que Torra participi de les votacions del ple del Parlament podria posar en perill la validesa de les mateixes.

En canvi, segons JxCat, la decisió del Suprem de la setmana passada no canvia res i consideren que el president del Parlament, Roger Torrent, no té la potestat de retirar l’escó al president de la Generalitat ni a cap diputat. I insisteixen que cap òrgan extern pot donar una ordre al Parlament d’obligat compliment perquè sinó s’estaria pervertint la democràcia. Així mateix, recorden que el Suprem encara no s’ha pronunciat sobre el fons de la qüestió i que, per tant, la sentència no és ferma.

Cs i PSC demanen un nou informe dels lletrats després de la decisió de la setmana passada del Suprem. Però divendres, fonts jurídiques de la cambra consideraven que no és necessari un nou pronunciament i que es manté vigent l’informe que ja va fer sobre la qüestió. Així mateix, mantenen que ara la decisió és política.

Tot plegat arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita Torra a un any i mig per desobediència per no haver retirat a temps la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels presos i “exiliats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona