Política

La decisió de la mesa de retirar l’escó a Torra esquerda la majoria independentista

El ple rebutja els pressupostos del Parlament i del Síndic

JxCat decideix no participar en les votacions mentre el president no pugui fer-ho

La sessió s’ajorna fins la setmana que ve

El Parlament viu aquest dilluns una sessió atribolada després de la decisió de la mesa d’assumir la decisió de la Junta Electoral d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat de la cambra, que ha esquerdat la majoria independentista. El ple ha tombat els pressupostos de la cambra i els del Síndic de Greuges per la decisió dels diputats de Junts per Catalunya (JxCat) de no participar en cap votació si el president tampoc ho podia fer. A l’inici de la sessió Torra ha demanat la paraula per criticar la decisió de la cambra de retirar-li l’acta de diputat.

La sessió s’ha desenvolupat enmig d’un ambient enrarit i s’ha acabat ajornant a la setmana vinent, després de tres interrupcions. La Junta de Portaveus ha decidir suspendre el ple fins al 5, 6 i 7 de febrer amb els vots dels portaveus de JxCat, Cs, PSC-Units i CatECP. En canvi, ERC, CUP i PP eren favorables a continuar amb el ple.

El punt de l’ordre del dia que queda pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs. El grup que lidera Lorena Roldán ha decidit que era millor que el debat es faci un altre dia per tal que no quedi tapat per “l’espectacle” d’avui al Parlament. Així doncs, la setmana que ve es farà tant el debat com les votacions de les propostes de resolució.

Sessió accidentada

El ple d’aquesta tarda s’ha suspès tres vegades, l’última i definitiva després de la votació fallida de la proposta de pressupostos de la cambra per al 2020, que ha estat tombada per primera vegada d’ençà del restabliment del Parlament el 1980. La proposta no ha rebut cap vot favorable i ha recollit 16 de negatius, 82 abstencions i 4 diputats que no han votat. També s’han tombat els comptes del Síndic de greuges i només s’han aprovat els del Consell de Garanties Estatutàries i el de la Sindicatura de Comptes.

Poc abans, JxCat ha avisat que no participaria en cap votació mentre el president Torra no pugui emetre el seu vot. “Si Torra no pot votar, nosaltres tampoc votarem”, ha anunciat el president del grup de JxCat, Albert Batet, en referència a les votacions dels pressupostos del Parlament i un parell més d’iniciatives que hi ha previstes al ple d’aquest dilluns. Batet ha argumentat que “no es pot blanquejar una situació que no pertoca”. “El president ha de poder votar, té els drets i hi ha marge per trobar una solució”, ha defensat.

La diputada de Catalunya en Comú Podem (CatECP) Marta Ribas ha criticat que es vulgui apujar els sous als diputats. Maria Sirvent, de la CUP, ha afegit que els sous ja eren “excessius” abans dels nous pressupostos. El popular Santi Rodríguez ha considerat que aquests pressupostos intenten traslladar al ple una “picabaralla autodestructiva” d’ERC i JxCat.

Després de les votacions, el ple s’ha suspès per tercera –i última–vegada aquesta tarda, aquest cop perquè es pugui reunir la Junta de Portaveus, tal com han sol·licitat JxCat i la CUP.

Batet ha demanat suspendre el ple i “trobar un acord” entre els independentistes per fer front a la situació de Torra i trobar una “solució que garanteixi els seus drets com a diputat”. “Hi ha marge i es pot fer”, ha assegurat. La CUP s’ha sumat a la petició d’una Junta de Portaveus.

La sessió plenària ja s’ha hagut de suspendre dues vegades, la primera després que Cs hagi acusat el president de la Generalitat de “delinqüent” i una segona per tal que es reunís una Mesa també sobre la situació de Torra.

JxCat ha fet una petició de reconsideració perquè la seva proposta de desautoritzar el secretari general del Parlament i deixar sense efecte les seves instruccions sobre la retirada de l’escó de Torra fos tinguda en compte i votada a la Mesa. Al matí, el vicepresident de la cambra, Josep Costa, ha demanat que aquesta fórmula seva fos com a mínim votada a la Mesa, però podria ser que es rebutgés en considerar els membres que el tràmit amb el text del secretari general era purament administratiu i que la petició de JxCat no tenia sentit que es votés. A la mateixa Mesa, però, Cs ha aprofitat per protestar per l’admissió a tràmit.

Crida a l’ordre

Torrent ja ha suspès la sessió una estona abans després de cridar a l’ordre diverses vegades al grup de Ciutadans (Cs).

L’incident s’ha produït durant la resposta de la portaveu taronja, Lorena Roldán, al president Torra, que ha a l’inici del ple ha demanat la paraula per criticar la decisió de la cambra de retirar-li l’acta de diputat. Roldán ha afirmat que el president de la Generalitat “és un delinqüent” perquè ha estat condemnat per desobediència. “Una persona condemnada i jutjada per un fet tipificat al Codi Penal per la justícia és un delinqüent”, ha afirmat.

Torrent ha cridat a l’ordre Roldán i li ha advertit que no podia proferir expressions “calumnioses” a l’ordre. La resta de diputats de Cs s’han aixecat i han començat a ovacionar la seva companya, per la qual cosa el president del Parlament ha acabat per cridar a l’ordre al conjunt del grup i ha suspès la sessió.

Després d’un breu recés, el ple s’ha reprès amb la resta de la intervenció de Roldán, que ha acusat Torrent de “voler silenciar l’oposició”.

Legislatura exhaurida

La següent intervenció ha estat la del president del grup parlamentari del PSC-Units, Miquel Iceta, que ha opinat que Torra ha perdut la condició de diputat per haver desobeït la Junta Electoral Central (JEC) en període electoral de forma “pública” i “notòria”, si bé admet que manté el càrrec de president de la Generalitat.

En qualsevol cas, Iceta ha afirmat que ha constatat una “divisió insalvable” entre JxCat i ERC que els “impedeix governar” i, per tant, la legislatura està “exhaurida”. “Això ja no aguanta més”, ha conclòs.

Iceta ha demanat a Torra que pensi si val la pena continuar governant en “aquestes condicions” o bé si cal apel·lar a la “voluntat popular” i convocar eleccions.

Al seu torn, Batet ha defensat que hi ha prou “temps”i “marge polític i jurídic” per “trobar una solució”. Segons ell, aquesta és una “oportunitat” per consensuar “un punt de trobada de tot l’independentisme per afrontar aquest embat amb l’Estat”. “Des de l’1-O ho tenim clar, no ens rendirem, persistirem”, ha assegurat. Batet apel·lat a “la unitat” per “continuar persistint per un dia fer possible el mandat de l’1 d’octubre”.

Batet ha traslladat el “suport” del seu grup al president de la Generalitat i ha assegurat que “defensar les institucions dels catalans i els catalanes és avui defensar l’acta de diputat del senyor Quim Torra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona