Política

Estat francès

El malestar social

Talls de llum contra Macron

Després del final de la vaga en els transports, els sindicats aposten per sabotatges elèctrics com a forma de protesta

Advocats i professors organitzen altres iniciatives mediàtiques contra la reforma de les pensions

Després de 47 dies de vaga il·limitada, els treballadors del sector ferroviari i dels transports metropolitans de París van tornar a la feina la setmana passada. El final de la vaga de transports més llarga de la història recent de França coincidia amb un retrocés de les protestes. Semblava que el president Macron i tota la seva gent podien, finalment, cantar victòria en la pugna per la reforma de les pensions.

Tanmateix, la petició dels vaguistes en els transports que altres sectors “agafessin el relleu” ha estat escoltada. En nombroses professions s’han multiplicat darrerament les accions xocants: els advocats, per exemple, llancen les seves togues negres davant de la ministra de Justícia; els professors construeixen parets amb vells manuals escolars a l’entrada dels organismes educatius... Una d’aquestes pràctiques, però, ha suscitat gran controvèrsia en els mitjans francesos: els talls de llum focalitzats.

El 21 de gener, militants de la CGT Energia van tallar l’electricitat a la zona de l’aeroport d’Orly i del mercat a l’engròs de Rungis, el més important del país. Habitants i comerços del sud de la regió parisenca també en van resultar afectats. Els assalariats de la central hidroelèctrica Grand’Maison (centre-est) van paralitzar aquell mateix dia al vespre la producció de la planta més gran de França, que va quedar bloquejada durant uns quants dies.

Bloquejos en centrals nuclears i en plantes logístiques, baixades de producció en centrals tèrmiques... És llarga la llista de les accions dels vaguistes en el sector de l’energia. Una de les més polèmiques va tenir lloc quan una quinzena dels quals, amb la cara tapada, van entrar a la seu de la CFDT a París i van deixar sense llum aquesta moderada organització sindical, que s’ha retirat de les protestes. Menys criticades han estat les accions de desobediència que han permès a famílies modestes recuperar el corrent després que els el tallessin per impagament.

“Volem fer-nos escoltar amb l’apropiació de la nostra eina de treball”, assegura Yoann, militant de la CGT Energia. Aquest vaguista, que va participar en el tall que va deixar sense llum el mercat de Rungis, defensa que “fan falta accions més dures que simples marxes a la capital, que són habituals des de fa més d’un any, quan va emergir el moviment dels armilles grogues”. Reconeix, però, que amb aquestes pràctiques corren el risc de guanyar-se l’antipatia de l’opinió pública. Conscient d’això, Macron ha demanat fermesa davant “la radicalitat d’alguns bloquejos”.

Tanmateix, aquests talls de llum no són cap novetat a França, ja que eren habituals als anys cinquanta i seixanta, quan els treballadors de les elèctriques feien vaga. “Aquestes accions havien desaparegut en les últimes dècades com una autolimitació de la vaga a canvi de més influència dels assalariats. Però la desaparició del diàleg social en el 90% de les empreses ha comportat el retorn d’aquestes pràctiques més conflictives”, explica el sociòleg Erik Neveu, autor del llibre Sociologie des mouvements sociaux, traduït al castellà. Segons aquest professor emèrit a l’institut d’estudis polítics Sciences Po Rennes, “un dels reptes de les accions col·lectives és atreure l’atenció dels mitjans [...]; per això cal sorprendre o impactar inventant formes de violència ritual (simbòlica) i gestos humorístics”.

57
anys
és l’edat que van reclamar ahir els bombers francesos per jubilar-se, en una nova manifestació a París contra el pla de reforma de les pensions de Macron, que va degenerar en xocs amb la policia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona