Política

Centenars de concentrats, entre la ira i la perplexitat

El suport als presos al carrer conviu amb les crítiques dels manifestants a la classe política

Reclamen la unitat i el compromís que demostra la ciutadania

El suport als presos polítics per part de la ciutadania va reeditar ahir les protestes que hi havia hagut la vigília al voltant del Parlament, durant el polèmic ple en què es va retirar l’acta de diputat al president Torra. Des de bon matí, de fet, abans de les nou, i mentre les furgonetes dels Mossos es capiculaven ahir al voltant del parc de la Ciutadella amb les unitats mòbils dels mitjans audiovisuals, centenars de persones es van agrupar darrere les tanques de seguretat, encarats a l’edifici de la Cambra. Convocats per entitats com ara l’ANC i PicnicX República, la concentració es va mantenir durant hores, mentre se celebrava la comissió parlamentària sobre el 155 que havia convocat molts dels presos polítics i que molts dels concentrats seguien a través dels dispositius mòbils. Agrupats en petites rotllanes, els concentrats celebraven petites tertúlies i feien anàlisis de la situació política a Catalunya. Els manifestants estaven molt conscienciats de la necessitat de la seva presència (alguns, proveïts de cadires de càmping i entrepans), tot i que també mostraven un cert cansament emocional que es traduïa en frases de desencís i de confiança minvant envers la classe política.

Enmig de crits com “Contra la sentència, desobediència”, “Fora, fora la justícia espanyola”, “No és justícia, és venjança”, l’únic accés al públic des de l’entrada del parc que dona al passeig de Picasso –que va ser tallat durant una estona pels manifestants– va ser tot el dia un anar i venir de gent abillada amb peces de roba grogues que es van enfrontar al vent de la jornada. Com ara una dona de vuitanta anys, que ja hi havia estat el dia anterior i que assegurava que reivindicaria la independència i la llibertat dels presos mentre les forces l’acompanyessin, i que, de fet, confessava, ja havia participat en algun programa d’una televisió privada espanyola “dels que fan en directe”, i que s’hi havia quedat “a gust” denunciant “les injustícies a Catalunya”. Una altra de les manifestants, la Rosa Cardona, acompanyada pel seu espòs, reclamava als polítics catalans “un pla a llarg termini” que posi fi a la situació actual, ja que, recordava, l’Estat “sí que en té un, de pla, i el du a terme fil per randa”. I, tot i que intentava entendre les diferents estratègies dels partits sobiranistes, la Rosa lamentava que “els costa massa” posar-se d’acord” per traçar la necessària acció conjunta, mentre la gent al carrer ja fa temps que la du a terme sense problemes.

A la tarda, l’Ajuntament de Barcelona es va avançar a la convocatòria d’Urquinaona, ho Tornarem a Fer, prevista per al vespre, retirant els contenidors de la zona, per evitar que fossin cremats. Finalment, els membres del grup es van sumar cap a les vuit del vespre al tall de trànsit que els CDR fan els dimarts a Gran Via amb Entença. Els Mossos havien fet prèviament algunes identificacions a plaça Universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona