Política

Escòcia redobla la pressió per a un segon referèndum

El Parlament insta Londres a permetre una altra consulta sobre la independència

La bandera de la UE continuarà onejant a l’exterior de la cambra després del ‘Brexit’

El Parlament d’Escòcia va aprovar ahir una moció instant el govern britànic a permetre la convocatòria d’un segon referèndum d’independència, en reconèixer que hi ha hagut “un canvi material en les circumstàncies des del 2014”, quan una majoria d’escocesos van votar contra la separació. El Partit Nacional Escocès (SNP), que governa a Edimburg, i els Verds van donar suport a la moció. La cambra va decidir també que la bandera de la UE continuï onejant a l’exterior després del Brexit.

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va assegurar que el seu govern té un “clar mandat” per organitzar la consulta després de “tres eleccions successives”. En les últimes, les generals britàniques, l’SNP de Sturgeon es va endur 47 dels 59 escons assignats a Escòcia en el Parlament de Westminster.

La moció “dona l’oportunitat de defensar un principi democràtic fonamental: que aquest país té dret a elegir el seu propi futur”, va dir ahir la ministra principal, a qui el govern britànic de Boris Johnson nega la cessió dels poders per convocar un segon referèndum d’independència, al·legant el compromís que els resultats de l’anterior, celebrat el 2014 i guanyat pels unionistes, tindria una durada “per a tota una generació”.

Però demà el Regne Unit sortirà de la Unió Europea (UE) en contra de la voluntat del 62% dels escocesos, cosa que, per Sturgeon, suposa un “canvi significatiu” respecte a fa sis anys, quan un 55% va rebutjar la independència. Per la líder de l’SNP, només disposant d’un estat propi Escòcia podrà unir-se a “la família europea de nacions com un país igual i independent”.

I va lamentar que, durant les negociacions del Brexit amb Brussel·les, les “opinions” del Parlament escocès van ser “ignorades”, una situació que preveu que es repetirà quan comencin les converses sobre la futura relació comercial.

Sense visats propis

En aquest sentit, va recordar la negativa del govern britànic que Escòcia disposi del seu propi sistema de visats per regular la immigració a partir del 2021, quan acabi la lliure circulació de ciutadans comunitaris. El text de la moció demana al govern de Londres que arribi a un acord amb el d’Edimburg perquè el referèndum d’independència “tingui lloc en la data i manera determinada pel Parlament escocès”.

LA FRASE

Escòcia serà expulsada d’Europa contra la seva voluntat [...] un canvi rellevant respecte al 2014
Nicola Sturgeon
MINISTRA PRINCIPAL ESCOCESA

Ratificació solemne i emotiva del ‘Brexit’ a l’eurocambra

Redacció

El ple del Parlament Europeu va aprovar ahir per 621 vots a favor, 49 en contra i 13 abstencions l’acord de retirada del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Finalitzat també el procés a Londres, la votació d’ahir a Brussel·les tanca la ratificació parlamentària d’aquest acord i posa fi a gairebé tres anys de negociació de la separació, de manera que els britànics sortiran del club de manera acordada demà a la mitjanit. La votació es va produir passades les 18.30 hores en el ple de l’eurocambra, de manera solemne. La sessió va tenir també moments emotius, com ara quan, després de la votació, bona part de l’hemicicle va cantar a cor el poema escocès Auld lang syne (L’hora dels adeus), usat tradicionalment la nit de Cap d’Any i també en funerals. Diversos eurodiputats britànics van manifestar la seva esperança que, algun dia, el Regne Unit torni a formar part de la UE. Per contra, euroescèptics com el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, van aprofitar la seva darrera intervenció al ple per carregar contra la UE. El llum verd de l’eurocambra era el penúltim pas a Brussel·les perquè el Regne Unit pogués abandonar la UE amb un acord i, després d’aquest vot favorable, només queda l’adopció del text per part del Consell, un tràmit que es farà entre avui i demà i en què no hi hauria d’haver obstacles per a l’aprovació per majoria simple. Després de la votació, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, acollirà una cerimònia de comiat a la mateixa cambra amb els diputats britànics que participen avui en el seu últim ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona