Política

Torra i Bosch discrepen sobre la Comissió Bilateral

El president demana convocar-la “el més aviat possible” per tractar els incompliments de l’Estat

El conseller d’Exteriors i Relacions Institucionals rebutja reunir-la abans que comenci la taula de diàleg entre governs

Nova discrepància al govern, ara per la Comissió Bilateral. El president de la Generalitat, Quim Torra, vol convocar ja l’eina estatuària “per abordar incompliments, greuges i dèficits” de l’Estat amb Catalunya. En canvi, el conseller d’Exteriors i Relacions Institucionals, Alfred Bosch, que és qui l’hauria de convocar, prioritza l’arrencada la taula de governs abans de reunir la bilateral.

El desentès s’ha fet públic aquest divendres al migdia, quan Bosch ha explicat en una atenció la premsa al Parlament que rebutja convocar ara l’òrgan. Minuts després, Presidència ha explicat que Torra ha demanat al conseller que convoqui la Comissió Bilateral “el més aviat possible”.

El mateix Torra ha publicat un missatge a les xarxes socials en la mateixa línia. “En la Mesa de Negociació amb el govern espanyol s’ha parlar del conflicte polític (autodeterminació i fi de la repressió). La Comissió Bilateral ha d’abordar incompliments, greuges i dèficits de l’Estat amb Catalunya. Una cosa i l’altra no es poden barrejar. Tot s’ha d’activar”, ha escrita .

Fonts de Presidència han assegurat que no s’ha d’esperar la reunió de la taula de governs per a poder celebrar la Comissió, i que tots dos espais es poden convocar “ja”.

Primer, la taula de diàleg

Per la seva banda, des d’Exteriors asseguren que Bosch ha atès els mitjans sense saber que pocs minuts després Torra li demanaria que convoqués ja la Comissió Bilateral. “Comencem primer amb el que és important, i després podrem parlar de tot”, ha defensat. Des de la conselleria es pregunten si Torra ha canviat l’ordre de prioritats perquè, fins ara, també prioritzaven la taula de governs.

La presidència de la Comissió Bilateral –eina que recull l’Estatut– l’ostenta actualment a Bosch, que considera que la “prioritat” ara és resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat des de la taula de diàleg, que s’ha de reunir per primera vegada aquest febrer.

Qui forma la Comissió Bilateral?

L’article 183 de l’Estatut estableix que la Comissió Bilateral Generalitat-Estat constitueix “el marc general i permanent” de relació entre els dos executius, als efectes de la participació i la col·laboració del govern en l’exercici de les competències estatals que afectin l’autonomia de Catalunya.

El text estatutari contempla nou àmbits sobre els quals es pot deliberar i fer propostes. En cap d’aquests casos, però, apareix el dret a l’autodeterminació. Es tracta de situacions, per exemple, on s’avaluen mecanismes de col·laboració i millora de les competències de Catalunya.

L’Estatut no concreta qui forma part de la Comissió Bilateral, però l’acord de govern 31/2018 del 3 de juliol de l’any passat estableix que, els representants de la Generalitat, són el vicepresident del govern, la consellera de Presidència, el secretari d’Exteriors, i el delegat a Madrid. No s’hi inclou el president de la Generalitat. Per ordre, aquests càrrecs els ocupen actualment Pere Aragonès, Meritxell Budó, Mercè Salvat i Gorka Knörr.

Els precedents

La darrera reunió de la Comissió Bilateral va tenir lloc l’1 d’agost del 2018 a Palau, quatre mesos abans de la declaració de Pedralbes. Maragall –com a conseller d’Exteriors– i la ministra Batet van encapçalar la trobada.

Després de quatre hores de reunió, el govern va lamentar la “distància i les discrepàncies” amb l’Estat i la “negativa total” a parlar de referèndum i presos. Madrid va rebutjar explorar un referèndum d’autodeterminació però es va obrir a “replantejar” els recursos a les lleis socials.

La penúltima reunió de la Comissió Bilateral data del juliol del 2011. Entremig, el qui va ser portaveu de CiU al Congrés Josep Antoni Duran i Lleida va deixar de liderar la representació catalana d’aquest organisme el 2014 i va passar el relleu a la vicepresidenta Joana Ortega. “És un ens que no fa res”, va justificar Duran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona