Política

Sanders venç, Biden s’ensorra

El septuagenari senador progressista s’imposa a la moderació del jove Buttigieg i a la sorprenent Klobuchar

L’exvicepresident viu una segona gran derrota i ho aposta tot al vot afroamericà

La jornada de primàries viscuda la matinada de dimecres a Nou Hampshire va generar molts titulars, molts focus on concentrar-se. Per exemple, que el senador septuagenari Bernie Sanders va guanyar la segona partida del procés de selecció de candidat presidencial en superar per poc la revelació jove, Pete Buttigieg. O que el que es preveia favorit sense discussió, l’exvicepresident Joe Biden, està en caiguda lliure i acumula patacades que el poden dur a l’abandonament molt abans del que estava previst. O fer èmfasi en la sorpresa de la senadora Amy Klobuchar i el seu més que bon tercer lloc a les primàries, que va superar totes les expectatives i va demostrar que una bona campanya de mitjans i una excel·lent participació en els debats electorals encara serveixen per guanyar eleccions.

El resum, no obstant això, és que el Partit Demòcrata continua dividit per la meitat ideològicament, sense un rumb clar cap a on anar, i la cursa per escollir el millor candidat per enfrontar-se a Donald Trump serà llarga, dura i costosa. Després del caos viscut als caucus d’Iowa, que una setmana més tard encara no tenen un resultat definitiu ni tancat del tot en espera de recomptes i revisions, Nou Hampshire havia de servir de pedra de toc real de la situació. I la realitat és que no hi ha rumb clar sobre cap a on va la selecció.

Sanders, impulsat pels joves i els més progressistes, va complir els pronòstics i va assegurar-se la victòria a Nou Hampshire, estat –com també Iowa– marcadament blanc. “Aquesta victòria és l’inici de la fi de Donald Trump”, va dir eufòric. El triomf va ser molt menor que fa quatre anys, quan va derrotar la favorita Hillary Clinton per més de 22 punts de diferència i donava ales a una “revolució” que llavors es va començar a prendre seriosament.

Perjudicat per una quantitat enorme de candidats i la deriva sense rumb del partit, el senador no va tenir un èxit aclaparador per destacar com a capdavanter sense rival. Ans al contrari: si bé és cert que Sanders va guanyar, la suma dels candidats moderats més forts (Buttigieg, Klobuchar i Biden) va agrupar més de la meitat dels votants conservadors de Nou Hampshire. De fet, la diferència de vots i percentatge de suport entre Sanders i Buttigieg és tan minsa que tots dos rebran la mateixa quantitat de delegats.

El jove exalcalde està aprofitant el buit que ha deixat Biden, tan allunyat de tot que va viure la nit electoral a milers de quilòmetres de distància, a Carolina del Sud. “Això tot just comença”, deia als seguidors, després d’una nova plantofada a les aspiracions presidencials. El cinquè lloc a Nou Hampshire, un fracàs estrepitós, el deixa tremolant i amb només una carta per jugar: el vot afroamericà. Si d’aquí a dues setmanes no aconsegueix millors xifres, Biden haurà de dir adeu.

Tot el contrari que Klobuchar, menystinguda per tothom fins que les bones actuacions en debats i el seu missatge centrista han seduït molt votant que dubta entre la joventut de Buttigieg i la veterania de Biden, i que descarta el progressisme de Sanders. “El pitjor malson de Trump és que la gent de centre, els que estan farts d’insults i fang, tinguin algú a qui votar al novembre”, va dir la senadora.

La situació de la cursa, ara mateix, té Sanders i Buttigieg com a rivals al capdavant, perseguits per dues dones, Klobuchar i la també senadora i progressista Elizabeth Warren, per a qui la quarta posició a Nou Hampshire va ser un cop dur però no mortal, i li permet continuar l’aposta de jugar a llarg termini amb un discurs de bonhomia, unitat i estratègies per resoldre tots els problemes del partit.

Res està dit, però. La cursa canvia radicalment a partir d’ara, amb parades a Nevada i Carolina del Sud, dos estats diversos racialment (hispans en el primer, negres en el segon) que seran l’avantsala del gran dia de primàries, el superdimarts del 3 de març, on es repartiran més del 40% dels delegats en joc. Un dia en què entraran en la disputa els milions de dòlars del multimilionari Michael Bloomberg, que amb xecs sense fons s’està guanyant el suport dels votants i que moltes enquestes situen tercer en l’àmbit nacional.

LES FRASES

Aquesta victòria és l’inici de la fi de Donald Trump
Bernie Sanders
senador per vermont
Això tot just comença
Joe Biden
exvicepresident dels eua

Els candidats més dèbils pleguen

L’enorme quantitat d’aspirants demòcrates comença a reduir-se. La dificultat de destacar entre tants noms ha provocat l’inici d’una previsible allau d’abandonaments en els pròxims dies. Quedar gairebé invisible després de les dues primeres parades és massa peatge per a candidats ja de per si inviables, i Nou Hampshire va posar fi a la cursa de l’empresari Andrew Yang, l’únic que parlava de problemes de futur com ara l’automatització i la intel·ligència artificial, i a la del senador per Colorado Michael Bennet, inèdit en l’impuls mediàtic i amb menys d’un 0,3% de suport. També ha abandonat la cursa Deval Patrick, exgovernador de Massachusetts.

Per primer cop en més d’un any, la xifra de candidats demòcrates està per sota de la desena i encara podria davallar en les pròximes hores quan els aspirants que han tingut menys vots a Iowa i Nou Hampshire s’enfrontin a la falta de recursos econòmics davant rivals més poderosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona