La supressió dels càrrecs de confiança fa que el tripartit de Canet s'aguanti per un fil

ERC els vol mantenir rebaixant-los un 10% el sou i el del seus regidors, i PSC i UMdC els volen fora

ERC parla de deslleialtat i de falta de confiança envers els seus dos socis de govern, el PSC entén que els republicans han tingut una resposta desmesurada i UMdC ho qualifica de resposta partidista. Els orígens de la tensa situació que es viu ara a l'Ajuntament de Canet cal buscar-los en el darrer ple municipal, quan la intervenció de la primera tinenta d'alcalde, Cati Forcano, d'Unió Municipal de Catalunya (UMdC), va manifestar que el seu grup donava suport al pressupost municipal tot i que no s'havien acceptat dues de les seves propostes de replantejament i supressió dels càrrecs de confiança i revisió del sou dels càrrecs polítics. El portaveu d'ERC i segon tinent d'alcalde, Òscar Figuerola, considera que la intervenció de Forcano «va trencar la lleialtat que s'exigeix als partits quan formen part d'un govern que ha de tenir una única veu consensuada». Per Figuerola, l'actitud d'UMdC va propiciar que ERC presenti una moció en el ple de dijous en la qual plantejarà la rebaixa d'un 10% del sou dels seus dos regidors i del càrrec de confiança republicà que hi ha a mitja jornada a l'oficina d'habitatge i accessibilitat a partir de l'1 de juliol. «El sou del càrrec de confiança no costa ni un cèntim a l'Ajuntament perquè l'oficina d'habitatge creada el 2007 genera més ingressos que despeses», va puntualitzar ahir Figuerola, que va insistir que ERC actua «per dignitat, per convicció i per coherència davant d'una situació de crisi que demana accions de contenció i responsabilitat».

Conseqüències

L'alcalde de Canet, el socialista Joaquim Mas, veu desproporcionada la resposta del seu soci de govern republicà relacionada amb una qüestió que ja s'havia plantejat directament en junta de govern. «Tots tres partits van acordar que els càrrecs de confiança es mantindrien sempre que les mesures de retallada pressupostària no afectessin el sou dels treballadors municipals», apunta, i afegeix que «l'anunci que ERC presentaria una moció en aquest sentit va ser feta sense parlar-ne prèviament en el si del govern local». Mas explica que es va convidar els republicans a retirar la moció en vista de la nova situació creada per les mesures d'estalvi en les administracions públiques exigides per l'Estat, «però no es va arribar a cap acord». Pel que fa a la moció que presentaran conjuntament PSC i UMdC, l'alcalde entén que «té més números de ser aprovada perquè l'oposició no ha vist mai amb bons ulls la figura dels càrrecs de confiança». En qualsevol cas, Mas és conscient que «la moció d'ERC segur que tindrà conseqüències en la futura composició del govern perquè farà evidents unes diferències en el tripartit difícils de superar».

UMdC respon

El regidor d'UMdC Albert Lamana ha qualificat la situació que viu el govern de Canet com a «incomprensible». «El nostre partit va exposar el seu punt de vista durant el ple dels pressupostos, però amb la responsabilitat que, com a membres del govern, havíem de donar suport a la decisió presa pels tres partits», diu.

«ERC encara no ens ha explicat cara a cara què li ha fet prendre aquesta decisió, però sí que s'ha encarregat de carregar-nos amb la culpa de la crisi al consistori de Canet a través dels mitjans de comunicació», manifesta Lamana. El regidor rebutja l'acusació de deslleialtat de què parla ERC. «El nostre grup ha estat i ha demostrat en tot moment la seva fidelitat al govern i als compromisos establerts en el pacte d'inici de mandat», precisa, i assenyala que «si s'ha de parlar de deslleialtat caldria recordar també que ERC va vendre com a seu el projecte de la zona esportiva quan es tractava d'una proposta de govern». «És una decisió basada en interessos polítics», conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona