Política

Crida d’Aragonès a deixar els “retrets” i recosir la unitat

ERC sosté que les eleccions són una oportunitat perquè l’independentisme ampliï la majoria de cara al diàleg amb l’Estat

Referma que amnistia i autodeterminació són condicions clau en la negociació

Malgrat que la data per a la crida a les urnes encara no ha estat fixada, ERC ja ha començat a verbalitzar el que podrien ser alguns dels trets bàsics del relat que defensarà en les pròximes eleccions al Parlament. Durant el consell nacional d’ahir, el coordinador nacional del partit i vicepresident del govern, Pere Aragonès, va defensar la necessitat d’afrontar els comicis com una “gran oportunitat” per a l’independentisme, i no com una cursa caïnita entre els seus partits, per aconseguir eixamplar, en la mesura del possible, la majoria d’escons sobiranistes al Parlament per tenir així més posició de força de cara a una negociació amb l’Estat en la mesa de diàleg. En aquest context, però, i en un missatge més que implícit cap a JxCat i altres actors com ara l’ANC, que s’han mostrat obertament crítics respecte al que poden arribar a donar de si aquestes converses amb l’executiu de Pedro Sánchez, el que té tots els números per ser candidat dels republicans va fer una crida a fer pinya i a refer la unitat d’acció independentista en un moment en què l’esquerda és francament profunda: “Menys retrets i més anar per feina”, va ser la seva recepta, en un missatge que va repetir diverses vegades al llarg de la seva intervenció.

La mesa de diàleg amb Madrid va ser una referència constant en el discurs d’Aragonès. Sobre això va voler donar valor a la tasca duta per ERC per aconseguir la seva constitució –“hem actuat com un trencaglaç davant un Estat que es resistia a reconèixer que hi ha un conflicte a Catalunya”– i, sense citar-la, va llançar un dard a JxCat per haver qüestionat reiteradament aquest instrument. “Hi ha qui s’ha mirat aquesta mesa amb displicència, però ara la veuen com una oportunitat. I això nosaltres ho celebrem”, va manifestar. El coordinador nacional dels republicans també va destacar l’aprovació del pressupost i el fet d’haver fet “de ciment” entre dos polítics tan oposats com són JxCat i els comuns i, sobre aquests últims, va instar-los a seguir defensant la via del referèndum com a fórmula de resolució del conflicte. I per tancar la seva al·locució, Aragonès va tornar a l’inici per emfatitzar la idea que ahir tocava falcar: “Tenim una oportunitat excel·lent, les eleccions, per ampliar la majoria independentista davant l’Estat. Sabem que això no ho farem sols, però és necessita ERC. Per tant, deixem els retrets i a la feina”, va reblar.

Condicions per a l’Estat

El consell nacional d’ahir també va aprovar per una majoria incontestable –únicament hi va haver una abstenció i la resta de vots van ser favorables– una proposta de resolució que, d’entrada, reitera el compromís amb les converses que s’han d’iniciar amb el govern del PSOE sobre la situació a Catalunya. Més enllà, però, d’aquest enunciat de rigor, el document assenyala que tota solució al conflicte ha d’implicar l’amnistia i el reconeixement del dret a l’autodeterminació a través d’un referèndum reglat. Dues condicions, aquestes, que sintonitzen amb les que han expressat altres partits i entitats sobiranistes com a mínim comú denominador a defensar en la negociació.

LA FRASE

Podríem entrar en una espiral de retrets, però això no és el que vol la gent que és independentista
Pere Aragonès
coordinador nacional d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona