Política

El Tribunal de Comptes no embargarà per l’1-O

Accepta els 2,1 milions de la fiança al Suprem i espera els altres 2 del jutjat 13

El Tribunal de Comptes no embargarà béns dels 28 demandats –entre ells l’expresident Puigdemont, tots els exconsellers i funcionaris de la Generalitat– per haver organitzar el referèndum d’autodeterminació de l’1-O, i que va xifrar en un cost 4.146.274 euros.

Els advocats dels afectats van exposar a la instructora que els diners que els reclama en l’anomenada liquidació provisional estan duplicats com a fiança en altres dues causes, en aquest cas penals: el Tribunal Suprem (2.135.948 euros) i el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que va exigir una fiança de 5,8 milions d’euros a una trentena d’investigats, entre càrrecs de la Generalitat i empresaris, per haver organitzat l’1-O. Ahir, un dia abans d’esgotar-se el termini per dipositar els diners, una responsable de premsa del Tribunal de Comptes va informar que la delegada instructora va demanar als dos tribunals penals testimoni de la responsabilitat civil exigida, i que el Suprem ja ha enviat els 2,1 milions que tenia dipositats, ja que en la sentència contra els independentistes catalans, com demanava la fiscalia, va derivar la reclamació de la suposada despesa del referèndum de l’1-O a aquest tribunal comptable.

Ara s’espera que la magistrada del jutjat de Barcelona derivi els 2 milions que falten cap al Tribunal de Comptes, i encara li restaran 3,8 milions d’euros, i haurà de determinar què fer-ne. Si finalment és així s’evitarà totalment que s’embarguin comptes i béns dels polítics i funcionaris demandats, en una causa impulsada per l’entitat Societat Civil Catalana i la fiscalia. Les dues fiances, al Suprem i al jutjat d’instructor 13, van ser aportades per la Caixa de Solidaritat, a través d’aportacions ciutadanes, i davant el perill que el Tribunal de Comptes no acceptés les fiances dels jutjats penals, van iniciar una campanya la setmana passada per recollir més donacions que, segurament, serviran per cobrir altres fiances judicials d’independentistes represaliats.

La instructora, segons la portaveu del Tribunal de Comptes, ha ordenat que els 2,1 milions enviats pel Suprem quedin a disposició del mateix tribunal o siguin transferits al compte de dipòsits i consignacions judicials del departament segon de la secció d’Enjudiciament, que és l’òrgan jurisdiccional comptable al qual correspon el coneixement i resolució del procediment comptable que s’incoï.

Les principals partides d’aquesta liquidació, repetides al Suprem i al jutjat de Barcelona són: l’1,3 milions d’euros que va costar una sala annexa del CTII, que no es va usar per a l’1-O però sí per a les eleccions del 21-D convocades per Rajoy, i l’1,1 milions d’euros d’unes cartes censals d’Unipost, mai pagades pel govern ni reclamades per la concursal que va liquidar la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona