Política

Euskadi

Crisi laboral i ecològica

El PNB, en el punt de mira

Indignació per la gestió del govern basc en l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar, que provoca emissions altament tòxiques

Dos treballadors continuen desapareguts

El sinistre enverina la precampanya

La indignació per la gestió governamental de l’enfonsament de l’abocador de Zaldibar, el 6 de febrer, creix dia a dia i amenaça d’enverinar la campanya per a les eleccions del 5 d’abril al Parlament de Vitòria.

Els fets van passar fa dotze dies en aquest poble biscaí de 3.000 habitants quan, per causes que encara es desconeixen, una part de l’abocador, situat en un turó elevat, es va desprendre i va deixar anar mig milió de tones de terra, arbres i residus industrials sobre l’AP-8, l’autopista que enllaça Bilbao i Sant Sebastià, i la carretera N-634. L’esllavissada va sepultar dos treballadors de la planta, Alberto Sololuze i Joaquín Beltrán, de 62 i 51 anys, que encara estan desapareguts. També, la combustió de metà entre els residus, que va provocar diversos incendis que han anat alliberant partícules altament tòxiques a l’aire, com ara dioxines i furans.

Les tasques de rescat –complicades per la presència d’amiant entre els residus– es concentren a estabilitzar el terreny per accedir a la zona on se sospita que hi ha els cossos dels dos treballadors desapareguts, mentre s’intensifiquen els esforços per apagar els focs ocasionats per l’ensorrament. A l’aire de la zona s’han registrat nivells de partícules tòxiques fins a “50 vegades superiors” als habituals en un entorn urbà, fet que va portar el govern basc a decretar un seguit de recomanacions de salut pública als prop de 50.000 veïns d’Ermua, Zaldibar i Eibar –poblacions totes situades a uns 10 km al voltant de l’abocador–, com ara mantenir tancades les finestres o evitar practicar activitats esportives a l’aire lliure. Va ser aquest últim el motiu pel qual es va suspendre, diumenge, el partit de lliga que havien de disputar l’Eibar i la Real Sociedad.

Mentrestant, han anat augmentant les crítiques tant a l’empresa privada que gestiona l’abocador, Verter Recycling 2002 SL, com al govern basc i al lehendakari Íñigo Urkullu, en particular, per la reacció tardana en la crisi (va trigar sis dies a desplaçar-se fins a l’abocador sinistrat i a reunir-se amb els familiars dels treballadors desapareguts). Durant els darrers dies hi ha hagut manifestacions i reaccions en contra de l’administració, acusada de conèixer la perillositat de les substàncies que contenia l’abocador i de no haver-lo controlat prou. L’Ertzaintza va identificar ahir per desordres públics nou persones que s’havien encadenat i havien tallat una carretera d’accés a Ermua, amb pancartes que denunciaven que “la precarietat mata” i exigien que s’investigui el sinistre. Les crítiques s’han traslladat a l’àmbit dels partits, en plena precampanya per a les eleccions generals basques del 5 d’abril. La candidata a lehendakari d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, va assegurar que els responsables del govern basc s’han vist “atrapats, descoordinats i totalment superats” pel despreniment de l’abocador i els va exigir que diguin “tota la veritat” sobre les condicions sanitàries a què s’enfronta la població amb l’emissió de partícules tòxiques a l’aire. També Podem Euskadi va qualificar de “desastrosa” la gestió del PNB en aquesta crisi i va reclamar “autocrítica i respostes” en la compareixença que ha de fer avui Urkullu, acompanyat de quatre consellers, davant de la diputació permanent de la cambra basca. Pel portaveu de la formació morada, la de Zaldibia és “la pitjor crisi ecològica” dels últims anys a Euskadi.

6
dies
va tardar el lehendakari, Íñigo Urkullu, a visitar l’abocador ensorrat i a reunir-se amb familiars dels treballadors desapareguts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona