Política

Teletreball i coworking per als funcionaris que vagin al nou districte administratiu a partir del març

Els 2.600 treballadors públics que es traslladin a l’edifici podran fer feina des de casa tres dies a la setmana

El Govern promourà el teletreball i el ‘coworking’ per als 2.600 funcionaris que es traslladaran a la nova seu de l’administració catalana a la Zona Franca. El primer grup de treballadors públics que anirà al districte administratiu serà part del Departament de Justícia, el 2 de març. El personal de Polítiques Digitals i Administració Pública els seguiran durant l’abril. La Generalitat aprofitarà aquest trasllat per a desplegar “noves maneres de treballar” en un espai obert. Segons la nova filosofia de feina, es prescindirà de molts despatxos i no hi haurà llocs específics assignats. El personal tindrà un portàtil i podrà treballar tres dies a la setmana des de casa.

D’aquesta manera, el Departament encapçalat per Jordi Puigneró vol trencar amb el model tradicional presencial i impulsar un nou perfil de treballadors públics basat en l’ús intensiu dels mitjans telemàtics, cosa que permetrà millorar la conciliació i la racionalització d’horaris.

“Des del Govern fa mesos que treballem amb un nou concepte d’administració, que ha de premiar més l’excel·lència que la presència. Hem d’aparcar el concepte d’anar a la feina per l’anar per feina”, ha indicat Puigneró en una atenció als mitjans, en la qual ha apostat per canviar la cultura del treball dels funcionaris.

El districte administratiu serà el laboratori del desplegament del teletreball a l’administració catalana. Els treballadors que ho sol·licitin i ho pactin amb el seu supervisor podran fixar objectius i treballar tres jornades a la setmana a distància. La conselleria vol instar els responsables d’equips, al seu torn, a tenir un estil de lideratge basat en la confiança i deixar de banda un estil controlador i de seguiment.

El personal que comenci a teletreballar rebrà una formació específica en ciberseguretat, protecció de dades, prevenció de riscos laborals i seguiment per objectius. El Govern va arribar a un acord amb els sindicats per implementar els nous mètodes i ha habilitat eines de control horari per registrar la feina a distància i garantir el dret a la desconnexió digital.

En aquest districte també s’ha impulsat un espai de cotreball i es planteja estendre aquesta metodologia en altres espais del territori.

El Govern està treballant en un decret llei per ampliar el teletreball i el cotreball a tots els funcionaris que s’hauria d’aprovar abans que s’acabi la legislatura. El Departament puntualitza que la resta de treballadors de fora del districte administratiu podran treballar només dos dies a distància. No tot el personal de la Generalitat tindrà l’opció de treballar des de casa: en quedaran exclosos els encarregats d’atenció al ciutadà, mossos, bombers, metges, etc.

Fonts del Departament d’Administració Pública admeten que els treballadors van mostrar reticències pel canvi d’ubicació de la seu i falta de despatxos en un inici, però asseguren que un cop vist el nou espai i les seves possibilitats l’opinió general és favorable.

Districte administratiu

El complex d’oficines del districte administratiu està situat al barri de la Marina de Barcelona. Amb 46.000 metres quadrats, és un dels edificis d’oficines més grans de Barcelona. Els espais han patit canvis per afavorir la col·laboració del personal que s’hi traslladarà, els treballadors dels Departaments de Polítiques Digitals i Administració Pública, Justícia, Empresa i Coneixement i Vicepresidència, Economia i Hisenda. Els primers en arribar seran els treballadors de Justícia, a partir del 2 de març. Els seguiran els de Polítiques Digitals i Administració Pública, el 19 i el 24 d’abril. Els despatxos se substituiran per sales de reunió, de concentració, on atendre trucades i de treball individual. Només els càrrecs més alts de l’administració -consellers, secretaris generals i directors generals- mantindran un espai a banda per a treballar.

Els diferents tipus d’espais han de permetre que els treballadors no estiguin ancorats a la taula i puguin treballar en un ambient obert que afavoreixi la cocreació, ha explicat Ester Manzano, directora general d’Administració Digital, en una visita al nou edifici. “No volem reunions clàssiques, el mobiliari es mou, es poden posar les taules i les cadires com volem. Volem cocrear”, ha explicat.

Manzano ha assegurat que el Departament vol concebre la feina d’una manera diferent per generar intel·ligència col·lectiva. Una de les metodologies que tiraran endavant és la “política de la taula neta”, segons la directora. “Tot el personal que vingui aquí tindrà un portàtil perquè si volem sortir de la taula necessitem que l’equipament tingui mobilitat, i potenciar el desplegament cap a entorns de treball col·laboratiu”, ha afegit. D’altra banda, el Govern vol que aquest edifici sigui el primer pas per a tenir una administració amb paper zero. “L’edifici ha de contribuir a crear un entorn de treball més sostenible”, ha indicat Manzano. L’immoble s’ha construït seguint paràmetres d’eficiència energètica, utilitzant materials selectes, energies alternatives i controlant el consum d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona