Política

Mor Fernando Morán, exministre d’Exteriors amb Felipe González

Llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques, va ingressar a la carrera diplomàtica l’any 1952

Qui va ser ministre d’Afers exteriors entre 1982 i 1985, Fernando Morán, ha mort a Madrid a 93 anys, segons ha avançat el diari digital The Diplomat in Spain i ha pogut confirmar Europa Press. La capella ardent de l’exministre s’instal·larà a primera hora d’aquesta tarda en el tanatori de Pozuelo de Alarcón (Madrid).

Nascut a Avilés, Morán va assumir la cartera d’Exteriors durant la primera etapa de Felipe González al capdavant de l’Executiu després d’haver estat senador del PSOE per Oviedo i, posteriorment, diputat per Jaén.

En les eleccions de 1999, Morán va perdre davant del popular José María Álvarez del Manzano, que va aconseguir un tercer mandat al capdavant de l’ajuntament de Madrid. Després de la derrota, Morán va deixar al juliol de 2000 el seu càrrec de regidor i portaveu socialista a l’Ajuntament, posant punt i final a la seva carrera política.

Com a diplomàtic va estar destinat a Buenos Aires, Lisboa i Londres. A més va ocupar a partir de 1968 diversos llocs en el Ministeri d’Afers exteriors, com el de sotssecretari per a assumptes africans fins a 1971, i va ser en quatre ocasions membre de la Delegació espanyola en l’ONU fins que en 1973 va ser nomenat, amb Manuel Fraga d’ambaixador a Londres, Cònsol General en aquesta ciutat britànica. Així mateix, entre 1976 i 1977 va ser director general de Política Exterior per a Àfrica i Àsia Continental.

Fernando Morán es va llicenciar en Dret i en Ciències Econòmiques per la Universitat de Madrid, va cursar estudis d’ampliació a França i Regne Unit i va ingressar a l’Escola Diplomàtica en 1952.

Secretari d’ambaixada, en 1954 va contreure matrimoni amb María Luz Calvo-Sotelo Bustelo, germana de Leopoldo Calvo-Sotelo (que seria president del Govern amb la UCD.

Integrant de l’anomenat ‘grup de Salamanca’ entorn d’Enrique Tierno Galván, va ser un dels fundadors del Partit Socialista de l’Interior l’any 1967.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona