Política

Els caps de la Brimo asseguren que era impossible fer passadissos i perímetres de seguretat el 20-S a Economia

Consideren que hagués estat una temeritat fer càrregues

Els dos màxims responsables de la Brimo dels Mossos el setembre del 2017, que van estar presents a Economia el 20-S, han assegurat aquest dimarts que era “impossible” complir certes ordres dels seus superiors per donar resposta als requeriments de la Guàrdia Civil.

Així, han explicat que no va ser possible fer un perímetre de seguretat a la porta de la Conselleria ni al voltant dels cotxes policials, així com tampoc fer un passadís prou llarg i segur perquè entressin els detinguts o sortís la comitiva judicial. Tots dos han destacat que mai havien vist una concentració tant “densa” i multitudinària de persones.

L’exnúmero 2 de la Brimo ha explicat que ell va arribar a Economia una mica més tard de les 11 del matí i que en aquells moments tenia uns 80 agents antiavalots disponibles per fer front a uns 2.000 concentrats, segons els seus càlculs. En tot cas, ha explicat que tant el passadís del matí com el de la tarda era impossible fer-los prou amples perquè hi passés un cotxe.

Cap a les 2 del migdia el van citar a una reunió dins d’Economia amb la Guàrdia Civil. Pensava que seria per fer el passadís per a l’entrada dels detinguts, però va ser aleshores quan li van explicar que hi havia armes llargues dins dels cotxes policials aparcats davant la porta i completament rodejats. Tot i valorar-ho amb diversos comandaments, van acabar concloent que era “impossible apartar” tota la gent que hi havia al voltant dels vehicles per fer-hi un perímetre de seguretat. Segons ell, haurien fet falta tanques de seguretat per mantenir la gent allunyada i no tenir els concentrats “a un pam” dels antiavalots.

En preparar un segon passadís al vespre, per garantir la sortida de la comitiva judicial, també van tenir problemes perquè els voluntaris només arribaven des d’Economia fins a la cantonada, no pas fins al Coliseum. Mentre el preparaven, un agent va rebre un cop d’ampolla al cap i els concentrats van increpar els antiavalots. Es van retirar. Més tard ho van tornar a intentar, però quan la gent veia els antiavalots encara els pressionava més contra la paret i el passadís no era continu. “Hi havia tanta gent, una densitat tan alta que era impossible fer servir les defenses”, ha relatat, i aquesta situació es va allargar una hora. Fer una càrrega policial en aquelles condicions podia provocar una “allau” humana, ha dit. Preguntat pel fiscal, el sotsinspector ha dit que cap opció era del tot “prudent”, però el “més segur” era fer sortir la comitiva judicial caminant.

Per la seva banda, l’inspector en cap de la Brimo ha explicat que aquell dia tenia festa però es va incorporar a la tarda. L’inspector ha explicat que cap a les 10 de la nit va parlar per primer cop amb l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, que li va exigir que retirés la Brimo d’allà perquè no era el que “havien acordat”. “Va tenir un comportament complicat, una actitud altiva i prepotent, donant-me ordres”, ha relatat. Sànchez va dir que trucaria al president Puigdemont i al conseller Forn i que li acabarien fent retirar els agents. Pocs minuts després Sànchez va voler tornar a parlar amb ell, ara amb un “canvi d’actitud, més col·laborador”. Es va oferir per calmar els ànims a la gent, i l’inspector va permetre als Jordis entrar al passadís de seguretat per poder parlar amb els concentrats.

El judici continuarà la setmana que ve, quan està prevista la declaració de diversos comissaris i altres comandaments dels Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona