Política

Sánchez torna avui a seure a la taula de la qual es va aixecar

El govern afronta la negociació amb “unitat d’acció” i plantejarà a l’executiu espanyol l’autodeterminació, l’amnistia i el mediador

La Moncloa i la Generalitat arriben a la taula sense haver consensuat un ordre del dia

Després d’un any i dos mesos i de quatre conteses electorals, Pedro Sánchez tornarà avui a seure a la taula de diàleg de la qual es va aixecar a Pedralbes el desembre del 2018. A hores d’ara, els governs català i espanyol no han consensuat un ordre del dia. En qualsevol cas, la delegació catalana té previst plantejar-hi l’exercici del dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió (en forma de llei d’amnistia i desjudicialització), la necessitat d’un mediador i el reconeixement de “totes les parts del conflicte, incloses presó i exili”.

La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va recordar ahir després de la reunió del consell que només quatre dels 44 punts de l’“agenda per al retrobament” que Sánchez va deixar sobre la taula durant la trobada amb Quim Torra al Palau de la Generalitat són, a parer del govern, susceptibles de ser tractats en l’espai de diàleg que s’inaugurarà aquesta tarda a La Moncloa a partir de dos quarts de cinc. Es tracta dels punts que fan referència al conflicte polític; la resta els deriva a la comissió bilateral Estat-Generalitat, que encara no té data.

Budó va anunciar la setmana passada que el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, presentaria un esborrany d’ordre del dia de la bilateral en la reunió del gabinet d’ahir, però el document encara no està a punt, ja que alguns departaments no li han fet arribar la informació per poder elaborar la llista de prioritats.

El president compareixerà després de la primera sessió de la negociació, tot i que ahir no es va especificar si seria a la mateixa Moncloa, a la delegació del govern a Madrid o en algun altre escenari. La Generalitat està consensuant si hi ha d’haver un portaveu de l’equip negociador –i qui seria–, especialment per a quan Torra i el vicepresident, Pere Aragonès, no participin en les trobades –només hi seran quan s’hagin de segellar acords–. En aquest cas, el conseller Bosch serà la figura de més rang de la delegació catalana.

La consellera de la Presidència va destacar que la tria dels enviats “és la més efectiva per afrontar el diàleg”, va defensar que la proposta que hi porten no és només del govern, sinó del conjunt de l’independentisme, i va assegurar que la delegació parlarà “des de la unitat d’acció”: “No hi anem a fer dues negociacions en paral·lel.”

A banda del president, el vicepresident i el conseller d’Exteriors, també hi seran el titular de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; els diputats Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet del president Puigdemont Josep Rius. Artadi ja va participar en les negociacions de Pedralbes, mentre que Vilalta i Jové ho van fer en les converses amb el PSOE per investir Sánchez, de les quals va sortir el compromís de celebrar aquesta taula.

Prudència a La Moncloa

Per la banda del govern estatal, la reunió d’avui és vista com l’inici d’un camí de llarg recorregut del qual no s’esperen resultats ni de bon tros immediats. “Això voldrà temps i demanarà una gran capacitat de resposta i reflexió per fer front a una situació que hem heretat, no pas creat”, reflexionava ahir la vicepresidenta primera de l’executiu del PSOE, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La tesi de sortida de l’equip de Sánchez és que, ara mateix, les posicions respecte a la Generalitat són “als antípodes” –com definia també ahir la ministra portaveu María Jesús Montero–, ja que al seu cap no hi caben plantejaments com el del reconeixement al dret a l’autodeterminació. En aquesta tessitura, i admetent, doncs, que els obstacles seran molts, la seva estratègia és no atiar polèmiques, almenys d’entrada, sobre elements com ara la composició de la delegació de la part catalana, que si bé a La Moncloa no ha agradat, ja que inclou membres que no formen part del govern, ahir no es va voler valorar.

Calvo també va donar a entendre que en la trobada d’avui no hi ha un ordre del dia acordat entre les dues delegacions. Sobre això, però, sí que va avançar que un dels punts que s’hi podrien tractar és la metodologia que tindran les properes trobades, començant pels membres de l’executiu espanyol que en formaran part. Pel que fa a continguts, i sabent que les diferències entre les parts són pràcticament abismals, el PSOE considera que el més prudent seria començar per aquells punts o matèries en què hi ha marge per a l’entesa, i que estan recopilats en les 44 propostes “per al retrobament” que Pedro Sánchez va exposar a Torra. Aquest document recull des de plantejaments més aviat eufemístics –“compromís amb la memòria democràtica”– fins a accions més concretes –“suport als Jocs d’hivern 2030”–, passant per promeses de millora del finançament del sistema sanitari, la dependència i els Mossos d’Esquadra.

Per sobre, però, de les paraules que uns i altres diguin al voltant d’una taula, per al govern estatal hi ha un examen que permetrà calibrar les possibilitats d’avenç de les negociacions amb els partits independentistes: la posició que prendran demà en la votació al Congrés sobre el nou sostre de dèficit.

LES FRASES

[JxCat i ERC] Hi anem conjuntament, no hi anem a fer dues negociacions en paral·lel
Meritxell Budó
cONSELLERA DE LA pRESIDÈNCIA I PORTAVEU Del govern
El millor ordre del dia és poder seure i començar a dialogar, perquè les posicions són als antípodes
Carmen calvo
vicepresidenta primera del govern espanyol

El PSOE ja pressiona pel pressupost

En la seva primera sessió de control al Senat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va fer una crida pública als independentistes a donar-li suport en l’aprovació dels pressupostos per desbloquejar diverses matèries que la Generalitat té en espera. El prec el va fer arran d’una pregunta de la senadora d’ERC Mirella Cortès, que li va qüestionar els reiterats incompliments de l’Estat en inversions en infraestructures i en pagaments de la dependència. “Aquest govern vol complir amb les seves obligacions, però ens ho han de deixar intentar i, per fer-ho, ens calen nous pressupostos”, li va respondre Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona