Política

Iceta demana treballar per un “ampli acord”

El líder del PSC diu, abans que es constitueixi la taula de diàleg, que Catalunya “està a temps de passar pàgina”

Apunta que no s’han de “crear expectatives a curt termini que puguin convertir-se en frustracions”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat passar “d’una profunda divisió a la construcció d’un ampli acord” i ha recordat, hores abans que es constitueixi la taula de diàleg, que primer cal “convèncer” a totes les parts que “no hi ha sortida fora d’un procés de negociació i pacte”. En un acte a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), el líder dels socialistes catalans ha dit que no s’han de “crear expectatives a curt termini que puguin convertir-se en frustracions” que dificultarien més “el llarg i difícil camí que ens espera”. Iceta ha admès que recuperar el consens al voltant d’objectius “àmpliament compartits” “no serà fàcil” i que no arribarà “de la nit al dia”, però creu que Catalunya “està a temps de passar pàgina”.

En la conferència que ha pronunciat, -amb el nom Federalisme per a una millor governança”-, en què desplega els arguments per la defensa del model federalista a Espanya, Iceta exposa que l’acord hauria “d’unir els catalans al voltant d’objectius àmpliament compartits”, com un “reforçament de l’autogovern, una millora del finançament, lleialtat institucional i un millor reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe d’Espanya”. “El federalisme dona resposta a totes aquestes qüestions”, ha sostingut Iceta.

A més, ha recordat que els socialistes –i ja en la línia del que van aprovar al desembre en el seu consell nacional del partit- volen obrir una nova etapa política en què la “reconciliació”, el “bon govern”, el “retorn a la bona política” i un “horitzó d’estabilitat” n’ocupin el centre. “No serà fàcil perquè avui tenim una societat profundament dividida”, ha opinat, i ha afegit que tampoc ho afavoreixen “una economia debilitada, unes institucions desprestigiades i sota sospita, i una pesada llosa en forma de procediments judicials oberts i dirigents polítics que diuen que ho tornaran a fer”.

Aquest acord federal que branda Iceta ha de ser “negociat i acordat amb les forces polítiques i les institucions de l’Estat”. El primer secretari del PSC explica que la reforma constitucional “no és un fi en si mateix”, sinó “el camí per a recompondre consens trencats, renovar les regles de convivència i impulsar la modernització de l’Estat”. “L’única solució passa pel diàleg, la negociació i el pacte des d’un total respecte a la legalitat”, ha mantingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona