Política

Torra lamenta que Sánchez encara no proposi cap solució

Les dues delegacions es conjuren per abstreure el diàleg dels processos electorals

El president es compromet a no aixecar-se de la taula

Rebutja l’intent de la part espanyola d’introduir temes sectorials

Reunió de tres hores per constatar les distàncies existents i que el govern de Pedro Sánchez encara no ha posat sobre la taula quina és la seva proposta per solucionar el conflicte polític, segons va lamentar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, en la roda de premsa posterior a la primera trobada de la taula de diàleg, celebrada a La Moncloa: “No tenim cap resposta de l’Estat sobre l’amnistia i l’autodeterminació; tenim un compromís de resoldre políticament el conflicte, però encara no sabem quina és la seva resposta, aquest és el desllorigador.” Tot i això, Torra reconeix que es tracta de “la taula zero”, una primera trobada que ha servit per “posar de manifest la discrepància” i que caldrà aprofundir en el diàleg. En aquest sentit, va donar valor al fet mateix d’haver celebrat una primera reunió, que el comunicat conjunt posterior constatés la naturalesa política del conflicte i que qualsevol acord que s’adopti en el si de la mesa “es formularà en el marc de la seguretat jurídica”. La part espanyola ja tenia redactat un esborrany en què, en lloc de “seguretat jurídica” deia “en el marc de la llei”.

La delegació catalana s’havia preparat perquè el pes de la seva intervenció recaigués en el president i el vicepresident, Pere Aragonès, per no dispersar la reunió, tot i que la llarga durada de la trobada va propiciar que la resta de delegats també hi fiquessin cullerada. Fonts coneixedores del desenvolupament de la taula van detallar que la part espanyola intentava en tot moment colar qüestions de gestió del dia a dia autonòmic per desviar l’atenció del nucli del conflicte i que el govern anava adjudicant a la carpeta de la comissió bilateral. En la roda de premsa el mateix president va lamentar que els negociadors espanyols volguessin introduir qüestions sectorials en el debat, que el govern no menysprea, però que considera que s’han de vehicular a la comissió bilateral. Les dues parts van acordar que aquest fòrum es posi en marxa i es reuneixi en les pròximes setmanes.

La proposta per resoldre el conflicte és coneguda abastament: l’exercici del dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió (amb una llei d’amnistia i la desjudicialització de la política) i el reconeixement de l’exili i la presó. Les primeres paraules del president van ser per reivindicar que els delegats catalans haurien de ser Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Marta Rovira. La part catalana va fer la reflexió que la sortida dels presos i el retorn dels exiliats era evidentment important, però que per si sola no resolia el conflicte polític de fons, que és exercir l’autodeterminació.

L’equip de la Generalitat també va plantejar la necessitat d’un mediador: “Era el nostre deure, un mandat del Parlament. Hem expressat la seva conveniència perquè ajudi a aclarir els temes i no hi hagi distorsions en el debat”, va explicar el cap del govern. La Moncloa va rebutjar-ho. Aleshores l’executiu català va demanar quin mecanisme de garantia alternatiu oferien, però tampoc no hi van donar resposta.

El president va assegurar que les dues parts s’han conjurat per aïllar el diàleg del soroll d’unes eleccions –les basques i gallegues se celebraran el dia 5 d’abril i les catalanes no tenen data–, i també de la negociació del pressupost espanyol.

El govern de Sánchez considera que les reunions encetades són amb els representants designats per la Generalitat, no pas per JxCat i ERC, tot i que la delegació catalana està formada també per persones d’aquestes dues formacions que no són a l’executiu. En aquest context, avui s’ha de votar el sostre de dèficit al Congrés, primer pas per poder tramitar uns comptes imprescindibles per donar estabilitat al govern de coalició socialista i de Podem. Torra va voler desmarcar la taula de la posició que prenguin JxCat o ERC en la votació d’avui, mentre que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va remarcar que la qüestió del pressupost no s’havia abordat. A ningú no se li escapa que Sánchez necessita els vots d’ERC per aprovar els comptes.

En qualsevol cas, el president va reiterar el compromís de no abandonar el diàleg –“ens el creiem”– i va aprofitar per recordar que Sánchez sí que ho va fer: “Quan fa un any ens reuníem a La Moncloa i a Pedralbes, no va ser la part catalana la que es va aixecar de la taula, tampoc ho farà ara.” És clar que la negociació serà llarga. Les dues delegacions van acordar reunir-se a partir d’ara de manera mensual i anar alternant Madrid i Barcelona, de manera que la pròxima trobada tindrà lloc al març a la capital catalana. No necessàriament serà al Palau de la Generalitat. Cada mig any es reunirà la taula en ple; és a dir, amb la presència dels presidents i els vicepresidents. La Generalitat va informar fa dies que el número 1 i 2 del govern només assistirien a l’obertura de la negociació i quan s’haguessin de segellar acords. Això no obsta que els presidents participin a les reunions que vulguin quan ho considerin convenient.

Al vespre, camí cap a Lisboa, on avui reobrirà la delegació del govern a Portugal, Torra va agrair en una piulada a tot l’equip català “el treball d’aquests dies i la unitat demostrada”.

LES FRASES

No tenim cap resposta de l’Estat espanyol sobre l’amnistia i l’autodeterminació
S’han volgut introduir temes sectorials en el debat, que no menyspreem però que creiem que tenen altres canals
Nosaltres no ens aixecarem de la taula, el diàleg ens el creiem, ha de ser honest i franc
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona