Política

Què s’hi fa a Madrid?

Els diputats gironins destaquen que cal exigir que l’Estat compleixi amb els greuges històrics envers la demarcació

Consideren compatible defensar el territori amb les exigències de drets i llibertats

L’enllaç de l’A-2 a Vidreres està aturat, anuncien des de Junts

Quina feina fan a Madrid, tres mesos després de la constitució del Congrés, els sis diputats gironins? Les prioritats de territori són a l’agenda i compatibles amb la denúncia de la repressió i la injustícia pel procés. Així ho veuen els republicans, Montse Bassa i Joan Margall. “Soc al Congrés per ser la veu de la Dolors”, insisteix Bassa, que hi afegeix, però, que també hi és “per exigir que es compleixin les demandes en infraestructures i serveis a la demarcació”. A Madrid és necessari ser-hi, rebla Bassa: “És la nostra obligació treure’n el màxim profit en benefici de les comarques gironines.” I assenyala que amb el bloqueig absolut “no s’aconsegueix cap progrés en cap sentit”. Per la seva banda, Joan Margall remarca que són diputats a qui els agrada “trepitjar el territori, conèixer les seves mancances i traslladar-les al Congrés per buscar solucions”. Reconeix, però, que la situació del país “és tan excepcional” que fa que “gran part de l’actualitat informativa” que genera el Congrés posi el focus en l’àmbit nacional. “Però la feina que fem tant al ple com a les comissions se centra a traslladar reclamacions territorials”, assenyala.

Des de Junts defineixen també la línia de treball a Madrid amb aquest doble eix: reivindicacions de país i defensa de les llibertats i drets i alhora garantir que en les diferents partides pressupostàries s’incloguin les reivindicacions de territori. Mariona Illamola destaca que tenen present aquest “doble barret” i treballen d’acord amb els temes assignats en les comissions parlamentàries de les quals formen part i que afecten Catalunya en conjunt. També en casos com els efectes del Glòria, van presentar una pregunta sobre quines accions pensava adoptar el govern espanyol. En el cas de la demarcació, destaca el recordatori constant de greuges com ara l’N-II: “Els anem recordant però no tenim resposta concreta ni positiva.” El diputat Sergi Miquel també destaca les promeses d’anteriors governs sense cap concreció. “De fet, a través de preguntes parlamentàries hem descobert que l’enllaç de l’A-2 a Vidreres es troba aturat i ni nosaltres ni l’Ajuntament ho sabíem”, assenyala Miquel. Es marca com a prioritats en l’agenda “els trams pendents de l’N-II, el baixador del TAV a l’aeroport, l’Arxiu Provincial de Girona o la casa natal de Dalí a Figueres, que encara necessita més recursos”.

El socialista Marc Lamuà reconeix que la dinàmica que s’ha establert és que es prioritza la “temàtica del procés i sacrifiquen espais on abans ens hi trobàvem proposicions no de llei, mocions, feina intrínsecament relacionada amb el territori”. Quant a l’N-II, explica que la disponibilitat pressupostària ara no és la d’altres èpoques i que s’han de prioritzar els trams.

Laura López, dels comuns, prioritza la defensa de la Costa Brava i en aquest sentit celebra la reforma de la llei de costes del PP del 2013. López reivindica, però, una anella ferroviària de les Gavarres integrada en una xarxa de transport públic de proximitat. “No donarem suport a una parada de tren del TAV a l’aeroport ni desdoblar l’N-II”, remarca. L’objectiu dels comuns és potenciar el transport públic de qualitat. Quant a fer front comú amb els altres cinc electes gironins en qüestions territorials, Laura López explica que “ha tingut bona resposta quan ha demanat coordinar esforços per tal que la MAT no vagi més enllà”. La distorsió del debat per part de la dreta i l’extrema dreta, explica, és la principal dificultat per exercir l’activitat parlamentària amb la normalitat dialèctica del Congrés.

ERC Montse Bassa Germana de Dolors Bassa, és mestra i és la seva segona legislatura com a diputada

“El que ens cal ara és seure i parlar i tornar a parlar”

Va ser l’encarregada de fer el discurs d’Esquerra, el segon dia del debat d’investidura de Pedro Sánchez, amb un missatge dur cap al PSOE –en què els va titllar de “botxins”–, i amb un to d’emoció continguda, ràbia i indignació, va defensar l’abstenció en la investidura. “El que necessitem ara és seure i parlar, parlar i tornar a parlar”, assenyala Bassa tot recordant que aquests primers mesos de legislatura al Congrés han estat marcats per la taula de negociació, efectiva gràcies a “la nostra abstenció durant el debat d’investidura”. És vocal de la Diputació Permanent, portaveu de la comissió d’Educació i adscrita a les comissions de Justícia, Interior, Drets Socials i de RTVE.

EN COMÚ PODEM Laura López Llicenciada en ciències polítiques i doctoranda en gènere i mobilitat social per la UdG. És la seva primera legislatura

“En dos mesos, tenim resultats necessaris”

Qualifica de bo l’inici i remarca que “en menys de dos mesos s’han produït resultats necessaris des de fa temps”. En aquest sentit, posa d’exemples l’augment del salari mínim i de les pensions, la tramitació de la llei d’eutanàsia i la fi de la possibilitat legal de l’acomiadament lligat a malaltia. Explica que “s’hi pot fer molta feina per millorar la vida de les persones, però que cal voluntat negociadora i estar a l’altura de la responsabilitat”. És portaveu de dues comissions: la de Sanitat i Consum i la del Pacte d’Estat de la Violència de Gènere. És secretària primera de la comissió d’Hisenda i vicepresidenta de la comissió de Transport i Mobilitat. Adscrita a tres comissions més.

JxCAT Sergi Miquel Regidor de Llagostera (2011-2016) i secretari general de la JNC. És la seva tercera legislatura

“El govern de coalició treballa a un ritme més lent”

D’aquest inici en remarca el ritme de treball, “diferent del normal”. “M’imaginava que el govern de coalició impulsaria propostes de manera immediata però finalment veiem que treballen a un ritme més lent del que és normal”, deia. Sergi Miquel recorda que amb aquest tempo es deixa que “sigui el bloc de la dreta que prengui la iniciativa i controli l’acció parlamentària”. És portaveu de tres comissions: Drets de la Infància i Adolescència; Relacions amb el Defensor del Poble, i Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Espanyola. Està adscrit a tres comissions: Educació i FP; Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i Ciència, Innovació i Universitats. És vocal de la comissió de Peticions.

PSC Marc Lamuà Arqueòleg, és el primer secretari del PSC a les comarques gironines. Quarta legislatura com a diputat

“Els sis electes som a tots els espectres de la cambra “

A banda de compartir TGV fins a Madrid, matinades i escons, Marc Lamuà insisteix en una divergència que pel cap de llista socialista contribueix a teixir complicitats pel bé comú de les comarques gironines. I és el fet que els sis electes gironins ocupen “pràcticament tots els espectres de la cambra: govern de coalició, oposició, i oposició amb més complicitat amb el govern”. En aquesta legislatura, és vocal suplent de la Diputació Permanent; vocal de la comissió d’Afers Exteriors; portaveu de la Comissió de Cultura i Esports; vocal de la comissió mixta per la UE, i membre suplent de la delegació espanyola a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

JxCAT Mariona Illamola Doctora en dret per la UdG i professora. De Tossa de Mar, és especialista en dret internacional i dret europeu

“M’ha sobtat la lentitud per endegar l’activitat”

Es va estrenar en política el 10-N com a cap de llista de JxCat. L’ha sobtat “la lentitud per posar en funcionament tota l’activitat” tenint en compte que el ple d’investidura es va convocar el cap de setmana de Reis. “Fer-ho en aquelles dates semblava indicar que era per començar l’activitat parlamentària ràpidament i no ha estat així, ja que el primer ple va ser la setmana del 4 de febrer.” Diu, però, que el ritme de treball intern del partit és diferent. És portaveu de la comissió mixta per la UE i de la comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Adscrita a dues comissions, la de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i la de Ciència, Innovació i Universitats.

ERC Joan Margall Llicenciat en història i alcalde de Torroella de Montgrí (2007-2009). Tercera legislatura com a diputat

“Hem fet seure l’Estat a la taula de negociació”

Dels primers mesos de legislatura, en fa una lectura “positiva” i remarca el fet que “per segona vegada a les eleccions” ha guanyat el diàleg. “Amb la força dels nostres vots i diputats i diputades hem fet seure l’Estat a la taula de negociació.” Es mostra esperançat que la taula arribi a acords “que suposin trobar una solució democràtica al conflicte que acabi amb un referèndum d’autodeterminació”. Joan Margall és portaveu de quatre comissions: la d’Hisenda, la de Pressupostos, Cultura i Esports, i Ciència, Innovació i Universitats. També està adscrit a dues comissions: Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i Afers Econòmics i Transformació Digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona