Política

Junqueras farà de professor al Campus Manresa de la UVic

Romeva treballarà per a una associació privada avaluant els acords de pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia

El president d’ERC diu que vol tornar a ser candidat a la Generalitat

L’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva podran sortir de la presó de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores cada dia per treballar com a professor d’història al Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), en el cas del líder d’ERC, i per fer una avaluació dels avenços dels acords de pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia, per encàrrec d’una associació privada, en el cas de Romeva.

Després que dijous se sabés que la junta de tractament de la presó havia aprovat en els dos casos l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari de la classificació en segon grau que havia acordat el Departament de Justícia per als nou presos polítics –només falten per resoldre els casos de Jordi Turull i Josep Rull–, faltava saber quin era el seu destí laboral. El de Junqueras es va saber al matí, quan la mateixa UVic-UCC va fer públic un comunicat en què explicava que el rector, Josep Eladi Baños, havia acceptat la proposta que li havia fet arribar el president d’ERC, “donada la seva experiència acadèmica i la seva vàlua com a professor”. Junqueras és llicenciat en història moderna i contemporània i doctor en història del pensament econòmic i el rector va traslladar als responsables acadèmics del Campus Manresa la petició perquè donin cabuda a aquesta proposta dins la seva estructura de formació contínua de curta durada. La incorporació es farà al llarg de les properes setmanes i el mateix Junqueras explicava en una entrevista que publicava El Nacional que tenia “moltes ganes” i “il·lusió” de tornar a fer classes com a professor universitari i que farà classes d’història del pensament.

El líder d’ERC manifestava en l’entrevista la voluntat de tornar a ser el candidat a la Generalitat, ja que confia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) el rescabalin dels seus drets i que, d’acord amb la sentència del 14 de setembre de l’any passat, adquireixi la seva condició plena d’eurodiputat. Serà llavors, en entendre que les condemnes del Tribunal Suprem decauen, i “si el partit hi està d’acord”, que expressarà la voluntat de ser candidat.

Romeva i els Balcans

L’exconseller Romeva, que és doctor en relacions internacionals i llicenciat en ciències econòmiques per la UAB, recupera la seva relació amb Bòsnia i Hercegovina, després de participar als anys noranta en iniciatives de suport a la població refugiada als camps de refugiats a Croàcia o de ser subdirector de l’oficina de la Unesco i responsable del programa educatiu i de promoció del programa de Cultura de Pau a Bòsnia i Hercegovina, entre altres. Ara també s’encarregarà de recuperar per a l’entitat privada la memòria de la relació amb els Balcans, especialment entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, promovent reflexions, anàlisis, recerques i coneixements sobre els conflictes civils i sobre el paper de la ciutadania i l’acció comunitària en situacions de conflicte o emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona