Política

Erdogan avisa que milions de refugiats entraran a la UE

El govern turc assegura que més de 100.000 emigrants han travessat la frontera a Grècia des de divendres

Un nen mor en bolcar l’embarcació en què viatjava al davant de les costes de Lesbos

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va avisar ahir que “milions” d’emigrants i de refugiats deixaran aviat Turquia per entrar en territori de la Unió Europea, després que el seu govern hagi decidit deixar de barrar-los el pas com a mesura de pressió per aconseguir suports internacionals en la guerra de Síria. Segons el govern turc, ja són 117.677 els refugiats que haurien creuat a Grècia des que divendres es va declarar incapaç de retenir els 3,7 milions de refugiats sirians i immigrants d’altres països que hi ha a Turquia.

El principal partit de l’oposició a Turquia, el socialdemòcrata CHP, nega, però, les xifres del govern. Segons aquesta formació, que governa la ciutat d’Edirne, a 10 quilòmetres de la frontera, on s’han concentrat milers d’emigrants, calculen que, “com a molt, alguns milers han travessat la frontera”. El govern grec també nega aquestes xifres i ahir va informar que entre divendres i dissabte havia evitat que 9.600 persones entressin al país per la frontera terrestre, i que havien arrestat 139 emigrants irregulars.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (IOM), associada a les Nacions Unides, dissabte a la nit unes 13.000 persones estaven concertades esperant per creuar en una franja al llarg d’uns cent quilòmetres a la frontera. Diversos milers de persones van passar la nit a Edirne esperant al ras, a prop de la frontera, per poder travessar a Grècia, atrapades entre la policia turca, que els anima a intentar-ho, i la grega, que utilitza la força per impedir-los-ho. La policia grega ha fet servir gasos lacrimògens, canons d’aigua i granades atordidores per evitar que els emigrants entrin al seu territori i, per tant, a la Unió Europea. Diversos refugiats expliquen que la policia turca no només els anima a dirigir-se a la frontera, sinó que fins i tot impedeix que l’abandonin a aquells que volen tornar a les ciutats on vivien, després de comprovar que l’entrada a Grècia està tancada.

La tensió a la zona de Grècia fronterera amb Turquia s’ha disparat els darrers dies. Alguns veïns grecs han expressat la ira contra l’arribada de refugiats, als quals han increpat i, en alguns casos, agredit. Les xarxes socials mostraven ahir, a més, un vídeo de guardacostes grecs passant a tota velocitat pel costat d’una embarcació de refugiats per mirar que aquesta bolqués.

Justament la bolcada d’una embarcació amb emigrants a bord, al davant de les costes de Lesbos, va ser el motiu de la primera mort des que divendres el govern turc va anunciar l’obertura de la seva frontera. Segons la guàrdia costanera grega, el nen anava en una embarcació inflable en què viatjaven un total de 48 refugiats. La barca va arribar fins a la frontera marítima amb Grècia escortada per una embarcació turca i a gran velocitat. Allà i amb la guàrdia costanera al davant, els tripulants van decidir fer bolcar el bot, una pràctica habitual recomanada pels traficants per forçar un rescat, segons el relat dels guardacostes.

Crims de guerra de Turquia i Rússia

Un informe de les Nacions Unides alerta que tant Rússia com Turquia podrien haver comès crims de guerra en el conflicte armat que es viu a Síria. L’ONU denuncia que l’aviació russa va causar la mort de civils en els bombardejos que va dur a terme l’any passat, mentre que els milicians rebels, que tenen el suport d’Ankara, van protagonitzar assassinats i actes de pillatge a les àrees kurdes.

Els advertiments de l’ONU no es limiten, però, a aquests dos països; l’Acnur, l’agència de les Nacions Unides per als refugiats, va renyar ahir Grècia per haver congelat durant un mes les sol·licituds d’asil. L’Acnur recorda a Atenes que no té el dret de frenar les sol·licituds d’asil encara que els darrers dies afronti un increment sobtat en l’arribada de refugiats i immigrants provinents de Turquia.

També la cancellera alemanya, Angela Merkel, va fer un toc d’atenció ahir sobre la situació dels sirians que fugen de la guerra i va retreure al president turc, Recep Tayyip Erdogan, que utilitzés els refugiats per expressar el seu malestar amb la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona