Política

La UE blinda Grècia mentre deixa de banda el dret d’asil

Hi enviarà mitjans per impedir entrades “il·legals” i un altre conflicte pel repartiment de refugiats

Evita condemnar Atenes per la vulneració de la llei internacional perquè no té prou “informació”

El club euro­peu s’apressa a blin­dar Grècia de l’arri­bada de refu­gi­ats per evi­tar repe­tir el con­flicte entre socis pel seu repar­ti­ment del 2015. Després de qua­tre anys fent de mur de con­tenció de siri­ans i afga­ne­sos que fugien de la guerra, Tur­quia ha obert l’aixeta i les capi­tals envien els seus efec­tius poli­ci­als a la fron­tera per impe­dir que la fuita els torni a dei­xar en evidència. Encara que sigui arra­co­nant el dret a l’asil.

Els minis­tres de l’Inte­rior de la UE es van reu­nir ahir d’urgència a Brus­sel·les per con­cre­tar el seu suport a Grècia. Feia tres dies que el govern con­ser­va­dor de Kyri­akos Mit­so­takis havia dema­nat més poli­cies per fre­nar l’arri­bada de refu­gi­ats i immi­grants des de Tur­quia, però el pri­mer que va rebre van ser els pre­si­dents de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees per fer-se una foto de suport. Tocava que els socis euro­peus també envi­es­sin un mis­satge de duresa i van pro­me­tre que l’ajuda arri­barà “els pròxims dies”. En un comu­ni­cat van avi­sar ahir que no “tole­ra­ran” entra­des “il·legals” des de Tur­quia i que pren­dran “totes les mesu­res necessàries” per evi­tar-ho.

Amb un cen­te­nar de poli­cies d’arreu del con­ti­nent i 350 mili­ons d’euros d’aju­des euro­pees, Brus­sel·les inten­tarà fre­nar que tre­pit­gin ter­ri­tori euro­peu abans d’expo­sar-se a una nova crisi de gestió dels refu­gi­ats. Cer­ti­fi­cant la seva visió defen­siva, els estats de la UE van dei­xar total­ment en segon pla la crisi huma­nitària que afecta aques­tes per­so­nes. Els minis­tres no van voler par­lar de la polèmica decisió del govern grec de dei­xar d’adme­tre sol·lici­tuds d’asil durant un mes arran de l’aug­ment d’arri­ba­des, segons fonts pròximes a la reunió.

Per la seva banda, la Comissió Euro­pea (CE) també con­ti­nua ama­gant el cap sota l’ala. Per ara diu que no sap si el govern grec està res­pec­tant el dret d’asil perquè li falta “infor­mació”, tot i que l’Agència de l’ONU per als Refu­gi­ats té clar que no hi ha “cap base legal” per dei­xar d’accep­tar sol·lici­tuds de pro­tecció inter­na­ci­o­nal.

“Espe­rem que els refu­gi­ats res­pec­tin les lleis euro­pees”, exi­gia ahir, però, el minis­tre de l’Inte­rior croat. Amb la boca petita, la CE defensa que qual­se­vol mesura ha de com­plir les nor­mes inter­na­ci­o­nals. “Con­fiem que les auto­ri­tats gre­gues seguei­xin això”, es va limi­tar a dir l’euro­co­missària d’Inte­rior, Ylva Johans­son. La negació de la violència poli­cial a Grècia i la cor­tina de fum de les fake news és la recepta de l’exe­cu­tiu euro­peu per res­pon­dre a les denúncies de vul­ne­ra­ci­ons de drets humans.

Segon mort a la fron­tera

Per exem­ple, un dels vice­pre­si­dents de la CE, Mar­ga­ri­tis Schi­nas, va ser incapaç ahir de dir si dis­pa­rar bales de goma a refu­gi­ats i immi­grants és il·legal i va insi­nuar que les imat­ges d’abu­sos poli­ci­als a la fron­tera són fal­ses.

I és que ahir s’escal­fava el clima a la fron­tera tur­co­grega. Els anti­dis­tur­bis grecs van tor­nar a llançar gasos lacrimògens con­tra cen­te­nars de per­so­nes que inten­ta­ven pas­sar la fron­tera des de Tur­quia. Als enfron­ta­ments entre poli­cia i immi­grants s’hi afe­geix el foc encre­uat entre Ankara i Ate­nes. Els turcs van acu­sar els grecs d’un segon mort a la fron­tera.

El bloc euro­peu retreu a Tur­quia que esti­gui uti­lit­zant “la pressió migratòria amb fina­li­tats polítiques” i reclama al govern de Recep Tayyip Erdo­gan que com­pleixi l’acord del 2016. “Nosal­tres con­ti­nuem pagant pels immi­grants i com­plim la nos­tra part”, es quei­xava ahir el minis­tre croat, que va pre­si­dir la reunió.

Mal­grat l’esbron­cada, la UE també intenta con­te­nir la fugida nego­ci­ant amb Erdo­gan. L’Alt Repre­sen­tant de la UE, Josep Bor­rell, va aca­bar ahir una pri­mera tanda de con­tac­tes amb els turcs en què va exi­gir que no enco­rat­gin “més movi­ments” cap a les fron­te­res euro­pees” men­tre explo­ren un finançament addi­ci­o­nal a Ankara i una posició comuna a Síria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.