Política

opinió

La gestió europea

Deia en una entre­vista recent que la Unió Euro­pea no tindrà futur si no s’adapta al que volen la majo­ria dels seus ciu­ta­dans. Per enten­dre’ns, la UE tindrà futur si la ciu­ta­da­nia la per­cep com a útil. Estem a l’inici del man­dat de la nova Comissió Euro­pea, que ha expo­sat un pla d’acció en sis àmbits que con­vi­den a l’opti­misme. La rea­li­tat, però, és que els fets pun­tu­als del dia a dia poden alte­rar la pla­ni­fi­cació a mitjà i a llarg ter­mini. Em refe­reixo a dues situ­a­ci­ons impor­tants que afec­ten les per­so­nes i que la Unió Euro­pea faria bé de ges­ti­o­nar amb fer­mesa i soli­da­ri­tat. D’una banda, la situ­ació dels refu­gi­ats després de la decisió del pre­si­dent turc de dei­xar sor­tir cap a les illes gre­gues, amb con­di­ci­ons peno­ses, refu­gi­ats siri­ans i d’altres països que són a Tur­quia. Tot ple­gat ha pro­vo­cat una altra vegada situ­a­ci­ons degra­dants de tracte humà per part de les for­ces poli­ci­als gre­gues, acció que ha estat ava­lada per les auto­ri­tats comu­nitàries. I això ha tin­gut un impacte nega­tiu en la ciu­ta­da­nia pel que fa al paper d’Europa i als valors que repre­senta. Tot i ente­nent que la situ­ació d’ara no és la de fa tres anys, quan pas­sa­ven de Tur­quia a Grècia mul­ti­tud de refu­gi­ats, sinó que obe­eix més a la pressió, per no dir xan­tatge, de Tur­quia, que busca el suport de la UE per ges­ti­o­nar la seva posició en el con­flicte sirià, també és cert que l’actu­ació dels man­da­ta­ris euro­peus a favor de man­te­nir una línia de con­tenció evi­tant l’entrada de refu­gi­ats no és la manera d’apro­par-se al que vol la majo­ria de la ciu­ta­da­nia. I més tenint en compte que la política d’immi­gració està encara en mans dels estats. Si fos comu­nitària, esta­ria bé que la UE donés la cara, però també tin­dria les eines per fer les polítiques que con­si­derés, com passa, posem per cas, en la política comer­cial.

I, d’altra banda, en la gestió del coro­na­vi­rus la UE no hi ha estat gaire pre­sent. És veri­tat que les polítiques d’aquesta crisi són esta­tals, regi­o­nals i muni­ci­pals, però la UE hau­ria d’actuar de coor­di­nació pro­cu­rant que les deci­si­ons que es vagin pre­nent en el marc comu­ni­tari tin­guin un cert ordre i estratègia. I pel que fa a les rela­ci­ons amb la resta del món, la res­posta que s’ha donat a la decisió de Trump de tan­car l’entrada d’euro­peus, excepte britànics i irlan­de­sos curi­o­sa­ment, i d’acu­sar Europa de ges­ti­o­nar mala­ment la crisi, ha tin­gut una tímida res­posta de les auto­ri­tats comu­nitàries. Tot ple­gat fa que la ciu­ta­da­nia per­cebi la UE com un govern allu­nyat de les seves pre­o­cu­pa­ci­ons, i això no afa­vo­reix el sen­ti­ment que Europa és la solució, que es tenia fa uns anys, espe­ci­al­ment a casa nos­tra. Espe­rem que la UE refle­xi­oni i enten­gui que el seu futur passa per la com­prensió per part de la ciu­ta­da­nia de la seva uti­li­tat. I la gestió de la immi­gració i de la crisi del coro­na­vi­rus són dos esce­na­ris en què la UE es juga la seva cre­di­bi­li­tat i alhora és una gran opor­tu­ni­tat per mos­trar-se útil a la ciu­ta­da­nia, però perquè això passi ha de fer polítiques i acci­ons que la gent les per­cebi pro­pe­res. Encara hi som a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.