Política

Cassolada multitudinària contra la monarquia a Catalunya

El discurs de Felip VI amb motiu del coronavirus és rebut amb el segon repic d’atuells del dia per protestar contra els afers que afecten la corona

Òmnium denuncia que la institució ha volgut aprofitar la crisi sanitària per tapar els seus escàndols

El discurs de Felip VI amb motiu de la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) ha estat rebut amb una sonora multitudinària arreu de Catalunya.

Des de Lleida, Tarragona, Barcelona, Badalona, Vic o Girona, entre altres poblacions, han repicat atuells de cuina o han fet sonar botzines mentre el monarca espanyol pronunciava el missatge televisat als espanyols. En alguns punts també s’han sentit petards, i en altres, com en algun punt de Tarragona, la cassolada ha estat replicada amb l’himne d’Espanya .

Òmnium Cultural ha fet la crida a repicar cassoles contra la monarquia després que es donés a conèixer que el rei emèrit, Joan Carles I, tenia un compte a Suïssa amb grans quantitats de diners que podrien provenir de comissions i que formava part de l’herència que hauria de rebre Felip VI en un futur. La convocatòria l’han secundat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Comitès de Defensa de la República (CDR) i partits, com JxCat, ERC, la CUP o els comuns, entre altres.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat que l’Estat ha intentat “utilitzar la pitjor crisi sanitària i social de la història recent per blanquejar la corrupció sistemàtica de la monarquia espanyola” .

Paròdia del discurs

Tot i que al seu discurs el rei no ha fet cap al·lusió als escàndols econòmics que esquitxen el seu pare, l’entitat ha publicat un vídeo on reinterpreta en clau de sàtira la compareixença reial amb les qüestions que, a parer de l’entitat, ha obviat el monarca.

‘#Corona Ciao’

En paral·lel a la cassolada, Òmnium ha impulsat una acció artística a través de l’etiqueta #CoronaCiao –un joc de paraules amb el nom del virus per dir adéu a la monarquia– per cantar el “Bella Ciao”.

Més de 50 artistes d’arreu dels Països Catalans han participat en la protesta i han penjat a les xarxes socials vídeos cantant i tocant la cançó partisana italiana. A l’acció d’Òmnium també s’hi ha sumat la Plataforma Músics per la Llibertat.

Els Catarres han estat els primers en sumar-se a la cadena i poc després ho han fet altres artistes com Feliu Ventura, Ebri Knight , Borja Penalba o Gemma Humet . Molts dels artistes s’afegiran a la cadena #CoronaCiao durant les properes hores i dies, amb l’objectiu de denunciar la corrupció de la corona, assegura Òmnium.

Aquest dimecres al migdia ja hi ha hagut una primera cassolada contra la monarquia espanyola, amb una convocatòria viral a les xarxes que demanava que Joan Carles I doni 100 milions a la sanitat pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona