Política

Les empreses no podran acomiadar amb la Covid-19 com a justificació

Les empreses no podran acomiadar amb la Covid-19 com a justificació

El Consell de Ministres anuncia una sèrie de mesures econòmiques encaminades a protegir els treballadors afectats per la crisi sanitària

Aquest divendres al migdia han comparegut en roda de premsa els ministres María Jesús Montero, Hisenda i portaveu del govern espanyol; Salvador Illa, Sanitat; i Yolanda Díaz, Treball.

Durant la roda de premsa, els ministres han anunciat les mesures adoptades pel Consell de Ministres d’aquest divendres. La primera d’elles és que el Consell de Ministres ha donat el vistiplau definitiu a la pròrroga de l’estat d’alarma per un període de dues setmanes, fins al dissabte 11 d’abril.

L’executiu ha fet així l’últim tràmit per ampliar el confinament de tot el territori després que el Congrés dels Diputats ho aprovés dimecres per àmplia majoria (321 vots a favor i 28 abstencions), tot i que enmig de dures crítiques de l’oposició per la gestió de la crisi.

La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha explicat que al decret s’hi ha inclòs una disposició que contempla que el govern espanyol remetrà al Congrés informació sobre les mesures aplicades i la valoració de la seva eficàcia per combatre el virus. Montero ha assegurat que l’executiu és conscient que estan demanant un “esforç enorme” als ciutadans però ha insistit que les mesures són imprescindibles per “contenir” la propagació de l’epidèmia.

Montero, ha assegurat que les mesures de confinament establertes per l’estat d’alarma no s’han modificat però ha reconegut que “cal tenir previst qualsevol escenari que les autoritats sanitàries ens puguin plantejar”. En aquest sentit, a Montero se li ha preguntat si el govern s’estava plantejant limitar els moviments a la premsa, i la ministra ha contestat que no, però que si arriba el moment i els experts ho reclament, el govern prendrà les mesures que cregui necessàries.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, també ha anunciat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es tornarà a reunir per videoconferència aquest diumenge amb els presidents autonòmics. Serà la tercera vegada que ho fa des de l’inici de la crisi del coronavirus. Sánchez exposarà les noves mesures del govern espanyol que acompanyen la pròrroga de l’estat d’alarma aprovat al Consell de Ministres d’aquest divendres.

El ministre de Sanitat ha assegurat durant la seva intervenció que les últimes dades sobre els nombres d’afectats per coronavirus apunten a “una certa fase d’estabilització” de la crisi, i que, amb totes les “cauteles”, hi ha dades positives com ara el nombre de pacients que reben l’alta. Segons Illa, “sembla que ens estem acostant al pic” però que cal ser prudents. En aquest sentit, ha recordat que la xifra de nous contagis es inferior a la registrada els últims dies i que també hi ha més persones que s’han recuperat de la malaltia.

Illa també ha assegurat que el seu executiu ja té tancats contractes per valor de 578 milions en adquisicions de material sanitari. Segons Illa, tot i el context internacional “molt complicat” el govern espanyol intenta “adquirir tot el material necessari”.

A més, segons Illa, el Ministeri ja ha repartit més de 7 milions de mascaretes entre les CCAA, i ara cal “mantenir la disciplina i l’exemplaritat en el compliment de les mesures”. Illa també ha reconegut que caldrà substituir una partida 659.000 tests ràpids defectuosos comprats a la Xina.

Pel que fa a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquesta ha anunciat que el govern espanyol ha prohibit amb data d’aquest divendres acomiadar pel coronavirus i no permetrà que les empreses acomiadin pels motius pels quals es poden acollir a un ERTO, és a dir, per motius de força major o causes tècniques, econòmiques o organitzatives. “Ningú pot aprofitar-se d’aquesta crisi sanitària. No es pot utilitzar la Covid-19 per acomiadar”, ha dit.

Díaz ha avisat que cal utilitzar els ERTO i ha explicat que tots els expedients de regulació d’ocupació es revisaran d’ofici per assegurar que les empreses no cometen frau. A més, la ministra de Treball ha dit que els contractes temporals tampoc es podran extingir.

En el cas dels ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació), Díaz també ha anunciat que el decret aprovat aquest divendres simplifica el model perquè els afectats puguin cobrar l’atur de forma “immediata”. Les companyies només hauran de facilitar el DNI, nom complet, número de compte i base reguladora del treballador perquè cobri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona