Política

El virus no atura la repressió contra l’oposició a Hong Kong

El govern proxinès deté una líder del moviment pro democràcia per haver penjat dades d’un policia que va deixar borni un periodista durant les protestes

Eleva l’alerta antiterrorista arran de la localització d’explosius atribuïts a opositors

La poli­cia de Hong Kong va dete­nir, dijous pas­sat, una líder opo­si­tora pro democràcia per pre­sumpta inci­tació a l’odi con­tra un agent de poli­cia –de qui va expo­sar la iden­ti­tat a les xar­xes–, invo­cant una llei de l’era colo­nial.

La detin­guda, Cheng Lai-king, és pre­si­denta del Con­sell de Dis­tricte Cen­tral i Occi­den­tal de la capi­tal i està acu­sada d’“intenció sedi­ci­osa” per haver pen­jat al seu compte de Face­book infor­mació d’un agent de poli­cia acu­sat de dei­xar borni un peri­o­dista amb una bala de cautxú durant una de les pro­tes­tes de l’any pas­sat.

La llei de l’època colo­nial sota la qual s’ha acu­sat Cheng defi­neix la “intenció sedi­ci­osa” com l’intent de “pro­vo­car l’odi o el menys­preu con­tra la per­sona de Sa Majes­tat, el govern de Hong Kong o l’admi­nis­tració de justícia”.

Aquesta detenció no és res més que un nou pre­text de la cap de l’exe­cu­tiu de Hong Kong, Car­rie Lam, per embru­tar la legi­ti­mi­tat del movi­ment pro­de­mocràtic. El govern de l’excolònia britànica ha ele­vat aquest mes de març el nivell d’alerta anti­ter­ro­rista i, fins i tot, la uni­tat espe­ci­a­lit­zada de la poli­cia hongkon­guesa ha estat fent mani­o­bres de pràcti­ques en aquest sen­tit després d’haver-se tro­bat explo­sius que per­ta­nye­rien, supo­sa­da­ment, a mani­fes­tants opo­si­tors.

En una mesura sense pre­ce­dents, Lam s’ha negat a afir­mar si per­metrà exer­cir als peri­o­dis­tes nord-ame­ri­cans que van ser expul­sats de la Xina fa uns dies en un nou enfron­ta­ment amb Was­hing­ton sobre la lli­ber­tat d’infor­mació. Pequín va fer esment explícit de les anti­gues colònies de Hong Kong i Macau com a indrets on tam­poc per­me­trien tre­ba­llar als mem­bres de la premsa. A tot això, cal afe­gir-hi les noves mesu­res implan­ta­des la set­mana pas­sada amb què es pro­hi­bia als resi­dents de Hong Kong reu­nir-se en grups de més de qua­tre i es tan­ca­ven els llocs de lleure, en vir­tut de les res­tric­ti­ves mesu­res de dis­tan­ci­a­ment social que el govern ha pres per com­ba­tre un rebrot d’infec­ci­ons.

Les pro­tes­tes del movi­ment pro­de­mocràtic han con­ti­nuat mal­grat les res­tric­ci­ons, tot i que s’han vist molt reduïdes en nom­bre de par­ti­ci­pants. L’estratègia dels acti­vis­tes pro democràcia s’ha modi­fi­cat amb l’arri­bada de la Covid-19, i en els dar­rers mesos s’ha cen­trat en la pressió al govern de Lam perquè prengués mesu­res més con­tun­dents en favor de la salut pública.

Mal­grat això, el cap de set­mana pas­sat més d’un cen­te­nar de per­so­nes es van mani­fes­tar per com­me­mo­rar els vuit mesos dels fets de Yuen Long, en què un grup d’homes ves­tits de blanc que por­ta­ven bar­res metàl·liques van ata­car els mani­fes­tants.

LA XIFRA

7.165
manifestants
han estat detinguts a Hong Kong en els darrers nou mesos, segons Hong Kong Watch.

LA FRASE

La utilització de la llei que fa la policia és inconstitucional
Ted Hui Chi-fung
diputat del Consell Legislatiu de Hong Kong pel Partit Democràtic

Creix el clam perquè plegui Lam

Josep Solano

Una enquesta feta pública aquest divendres mostra que el suport a l’oposició democràtica de Hong Kong continua augmentant malgrat que l’epidèmia del coronavirus ha fet extremament difícil mantenir les protestes i les manifestacions en els darrers mesos. Segons l’estudi, elaborat pel Hong Kong Public Opinion Research Institute entre el 17 i el 20 de març, un 63% dels enquestats creuen que la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, hauria de dimitir, respecte a un 57% d’una enquesta del desembre passat. El sondeig també indica que, per primera vegada, el nombre de partidaris de les protestes dobla el nombre de detractors. A més, el sondeig mostra un augment significatiu del suport a les demandes clau de les manifestacions –sovint violentes– que van assolar la ciutat durant la major part de l’any passat i a principis de gener, abans de la crisi del coronavirus. Els enquestats van manifestar una falta generalitzada de confiança en les mesures implantades pel govern de Lam contra el virus (més d’un 54%): només un terç tenen confiança en la cap de l’executiu pel que fa a la resolució de la crisi sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.