Política

Sanitat envia tests ràpids i estudia l’ús de mascaretes

Reparteix un milió de tests a les comunitats i Catalunya n’espera 180.000 per fer el cribratge als hospitals i residències

Illa diu que són mesures necessàries per iniciar el pla de desconfinament

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava, ahir mateix, la distribució imminent d’un milió de tests ràpids a les comunitats autònomes. Catalunya espera rebre’n 180.000 en les pròximes hores. Segons va explicar, es tracta de les mesures previstes en el pla de transició del confinament. L’estratègia del Ministeri de Sanitat és que es puguin fer les proves de cribratge ràpid, que complementen els tests PCR, donant prioritat als llocs on hi ha una alta prevalença de casos de Covid-19, com ara hospitals i residències d’avis.

Els tests ràpids, com ara els d’anticossos, seran complementaris. Això voldrà dir que si una persona dona negatiu en un test ràpid, caldrà fer també una prova PCR. Les proves ràpides permetran augmentar “entre un 40% i un 60% la capacitat dels tests diagnòstics de PCR”, segons Illa, que va assegurar que actualment s’estan fent entre 15.000 i 20.000 tests PCR diaris. El compromís, però, és continuar treballant per augmentar aquest registre, ja que no es descarta poder arribar a testar tota la població. Illa va explicar que el govern espanyol ha adquirit fins a cinc milions de tests i que en podrien arribar a ser vuit milions.

Un altre dels aspectes que Sanitat està estudiant és l’ús de mascaretes per sortir al carrer o anar a comprar, i un cop s’aixequi el confinament. Illa va dir que “no poden exigir res que no es pugui complir”, tenint en compte que no hi ha disponibilitat de mascaretes en el mercat, però va assegurar que s’analitzarà com es pot fer, atès el canvi d’opinió de l’OMS en aquest sentit. Des de l’inici de la crisi, s’han repartit a les comunitats autònomes 28 milions de mascaretes, distribuïdes en funció de la població i la incidència. Segons Illa, s’ha de garantir que, davant el “desordre” que està experimentant el mercat, ningú no s’aprofitarà de possibles abusos en el preu de les mascaretes i altres productes com ara el gel desinfectant.

El govern espanyol va sol·licitar, ahir, a les comunitats autònomes que facilitin “tota la informació” sobre la situació de les residències de gent gran, siguin públiques o privades, unes dades que hauran d’anar actualitzant des de llavors dues vegades per setmana. Segons va dir Illa, miren de tenir una “foto fixa” del que està passant als centres de gent gran, ja que algunes comunitats autònomes havien remès dades i d’altres, no. També s’ha demanat que s’elaborin llistes d’equipaments, públics i privats, per habilitar-los per al trasllat de les persones que comencen a tenir símptomes i no es poden mantenir aïllades als seus domicilis.

LES FRASES

Els tests ràpids serviran per augmentar entre un 40% i un 60% la capacitat dels tests diagnòstics de PCR
Estem estudiant l’ús de mascaretes per a la població, però no podem exigir res que no es pugui complir
Salvador Illa
ministre de sanitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA