Política

ERC

Deu mesures per reconstruir el país

Entrem en una nova etapa, la crisi del coronavirus és una mostra del món nou que ve i estem obligats a reinventar-nos. Després de derrotar el virus i de setmanes de confinament, ens enfrontarem a una de les crisis més fortes que hem viscut i ens hem de preparar des d’avui per sortir-ne més forts. Cal construir una alternativa perquè les coses, tal com s’han fet fins avui, no funcionen i, tot i que ho sabíem, no ho vam saber canviar. Ara no tenim cap excusa, ens hem vist totes les mancances i hi hem de posar solucions. I el resultat no pot ser, de nou, generar més desigualtats.

Enmig d’aquesta crisi de la globalització i el neoliberalisme, les administracions esdevenen element central per construir l’endemà. Solidaritat, comunitat i corresponsabilitat emergeixen com a conceptes de futur. El sistema públic, el bé comú, haurà de sortir reforçat i les persones hauran de tornar a situar-se al centre de totes les polítiques, desplaçant els interessos econòmics. Hem de construir la Catalunya del bé comú, enfortint tots els vincles comunitaris i potenciant tots els elements de la societat –públics i privats– que ens aproximin a fer una societat més lliure i pròspera, i amb un estat del benestar molt més fort i avançat.

En aquesta situació els catalans i catalanes hem tornat a constatar de manera cruel que l’Estat espanyol no ens serveix. Un estat que no és útil ni capaç de fer front a reptes globals i on els ciutadans del nostre país no són mai la prioritat. El que tantes vegades hem denunciat arreu s’ha mostrat amb tota la cruesa en aquesta pandèmia.

Per això, necessitem encara amb més urgència que mai un estat capaç d’afrontar amb valentia les reformes que necessitem per a demà i per fer front a situacions com l’actual, i aquest només pot ser el català. Hem de crear un nou estat on l’economia de la vida sigui el centre i on imperin els valors republicans de llibertat, fraternitat i sobretot igualtat. I, la construcció, l’hem de començar amb polítiques valentes i continuant el camí per fer efectiva l’autodeterminació del nostre poble. La reconstrucció del país, l’hem de començar tan aviat com es pugui i treballar-hi alhora que salvem tantes vides com sigui possible. Per això, és fonamental impulsar la renda de confinament, un ajut de diners directe del Banc Central a les butxaques dels ciutadans que els permeti afrontar aquests dies amb més seguretat. A més d’aquesta, enumero 10 mesures urgents avui que ens permetran afrontar la crisi millor els propers mesos:

1. Implantació d’una renda de confinament que garanteixi uns ingressos mínims de subsistència per a totes les persones.

2. Pla de tests massius per poder controlar el contagi, detectar els positius, els negatius i els immunes i poder fer confinaments selectius quan entrem en la nova fase de desconfinament progressiu.

3. Monitorar i traçabilitzar els nous focus de contagi amb noves tecnologies, assegurant-ne l’anonimat i accelerar així els desconfinaments.

4. Retorn urgent de les competències a la Generalitat per servir els ciutadans des de la màxima proximitat i eficiència.

5. Suspensió del pagament de lloguers, hipoteques i subministraments bàsics per a habitatges i locals comercials que han hagut de tancar per les mesures de confinament.

6. Agilització del cobrament de la prestació d’atur a tothom afectat per un ERTO.

7. Impost estatal sobre les grans fortunes en què sigui deduïble el de patrimoni.

8. Suspensió dels objectius de dèficit, de deute i la regla de despesa per dotar de finançament les comunitats autònomes i els ajuntaments. Que els ajuntaments puguin utilitzar els superàvits.

9. Regularització de persones estrangeres perquè no paguin la crisi els de sempre.

10. Emissió d’eurobons per finançar l’endeutament derivat de la crisi sanitària.

Un decàleg per iniciar la reconstrucció del país i posar les bases d’un futur estat amb una nova economia amb la vida de la gent al centre. Actuar avui per ser més forts i millors demà.

Notícies relacionades del tema
"Els efectes vistos per l'oposició"

Redacció

Política i coronavirus

Albert Batet
JxCAT
Albert Batet

Del coronavirus a la Catalunya del segle XXI

Sergi Sabrià
ERC
Sergi Sabrià

Deu mesures per reconstruir el país

Lorena Roldán
CIUTADANS
Lorena Roldán

És moment de fer pinya

Miquel Iceta
PSC
Miquel Iceta

Liderar implica mobilitzar recursos

Jéssica Albiach
CATALUNYA EN COMÚ
Jéssica Albiach

Cooperació, anticipació i innovació

Carles Riera
CUP
Carles Riera

Qui paga la crisi? Pandèmia, canvi de cicle i canvi de model

Santi Rodríguez
PARTIT POPULAR
Santi Rodríguez

L’endemà



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES