Política

El CGE avala la pràctica totalitat de la llei d’acompanyament dels pressupostos

L’organisme veu inconstitucional un article sobre l’acció popular “omnicomprensiva” de la Generalitat

Insta a modificar durant la tramitació parlamentària un incís relatiu a l’impost de donacions i successions

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha fet públic aquest divendres un dictamen sobre el projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i dels sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

El CGE n’avala la pràctica totalitat de la llei d’acompanyament dels pressupostos però veu dos apartats inconstitucionals i demana la modificació d’un tercer. L’organisme creu que l’article 83 quarter, que legitima de forma “general” i “omnicomprensiva” la Generalitat per l’exercici de l’acció popular en tots els casos que es vegi afectada, vulnera la Constitució i la jurisprudència. En la mateixa direcció, el CGE creu que l’article 148, atesa la seva relació amb el 83 quarter, també vulnera articles de la carta magna espanyola.

Al dictamen, el CGE considera per unanimitat que l’article 83 quarter del projecte de llei d’acompanyament i mesures fiscals vulnera l’article 125 de la Constitució Espanyola i la jurisprudència constitucional que l’interpreta en “vista del dret fonamentat a la tutela judicial efectiva en el vessant d’accés a la jurisdicció”.

Pel que fa a l’article 148 del mateix projecte de llei, com que té relació directa amb l’anterior apartat, es considera que vulnera el mateix article i la jurisprudència constitucional en els mateixos termes.

D’altra banda, el Consell apunta que l’article 66.6 no presenta motius de “retret constitucional ni estatutari” excepte un incís d’associacions de règim general de l’apartat 1 del nou article 56 bis que s’incorpora a la Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l’impost sobre successions i donacions. El CGE creu que es vulneren diversos articles constitucionals pel “significat i abast” del “precipitat incís”.

En concret, adverteix que, tal com es presenta, aquest apartat permet aplicar la “reducció de la base imposable als contribuents que reben donacions o transmissions lucratives d’associacions que acompleixen finalitats d’interès particular”.

Per aquest motiu, l’organisme considera que, com que el projecte de llei es troba en una fase de tramitació parlamentària que permet que es pugui esmenar, cal modificar aquest incís per acotar-lo i que s’excloguin del seu àmbit d’aplicació les associacions d’interès particular.

Està previst que la llei d’acompanyament i mesures fiscals se sotmeti a votació conjuntament amb els pressupostos catalans al ple del Parlament del divendres 24 d’abril. Els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries no són vinculants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona