Política

El pacte de govern a Canet es trenca i l'alcalde destitueix els dos regidors d'ERC

Els dos càrrecs de confiança, motiu de les desavinences entre els socis, també plegaran el 15 de juny

No hi ha hagut marxa enrere ni entesa de cap mena. El tripartit de Canet integrat pel PSC, UMdC i ERC ahir es va trencar oficialment després que l'alcalde signés la destitució dels dos regidors republicans: Òscar Figuerola i Rafel Dulsat. El debat crispat sobre els dos càrrecs de confiança que ERC defensava sol contra els seus dos socis ha agilitat una situació de desconfiança que, segons asseguren els republicans, «feia molts mesos que durava».

Caça de bruixes

Per al portaveu d'ERC, Òscar Figuerola, el principal inductor d'aquest trencament ha estat el grup d'UMdC, afavorit per «una manca clara de lideratge de l'alcalde, Joaquim Mas». «Unió ha orquestrat una caça de bruixes i ha aplicat un doble joc governant i alhora reunint-se amb el principal grup de l'oposició, CiU, per debatre temes de ciutat», destaca Figuerola. Les crítiques al seu ja exsoci ho demostren. «Han tingut una actitud pròpia de gàngsters i el PSC ha caigut en la seva trampa. La revenja els ha sortit bé», es lamentava ahir Figuerola que, tot i això, assegura que el seu pas a l'oposició «no significarà cap front comú contra el govern en minoria, ni posar bastons a les rodes del desenvolupament normal de l'Ajuntament».

L'alcalde, Joaquim Mas, comenta que «decisions com aquesta no són mai fàcils», però l'argumenta pel fet que «la situació no es podia reconduir i quan uns regidors del govern no segueixen la pauta marcada per aquest mateix govern, aquests no poden continuar». En qualsevol cas, Mas agraeix als republicans la ruptura «sense donar cap cop de porta» i argumenta que «estic convençut que des de l'oposició també actuaran amb responsabilitat i bon criteri». En aquest sentit, tant l'alcalde com Òscar Figuerola asseguren que l'ombra d'una moció de censura «no és ni plantejable». Mas rebutja entrar en el creuament d'acusacions «perquè no porta enlloc, no soluciona res i en política el que no s'ha de perdre mai és l'elegància».

El tinent d'alcalde d'Unió Municipal de Catalunya, Albert Lamana, desmenteix les acusacions fetes per les files republicanes que afirmaven que el seu grup té la responsabilitat del trencament. «És absurd, totalment desproporcionat i respon a una motivació purament política», desmenteix. Lamana considera que el paper d'Unió ha estat, des del primer moment, «coherent amb una situació econòmica crítica que ens ha obligat a tocar el sou dels treballadors municipals i que evidenciava que la figura dels càrrecs de confiança ja no es podia mantenir». El tinent d'alcalde recorda que el sou d'aquestes dues figures –incloses en el seu moment dins del pacte de govern– superaven els 70.000 euros. «La rebaixa del 10% del sou dels càrrecs electes que proposava ERC representava un estalvi de 5.000 euros en un pressupost de 14 milions i feia riure».

Finalment, Albert Lamana explica que en les converses entre l'equip de govern i els sindicats de treballadors del consistori «quan se'ls va dir que s'havia de reduir el sou de la plantilla la primera condició que van posar va ser la d'eliminar els càrrecs de confiança».


ELS PROTAGONISTES

JOAQUIM MAS
ALCALDE DE CANET (psc)
«No ha estat una decisió fàcil, però no hi havia cap altra solució a causa de la diferència de criteris. Confio que ERC demostrarà la seva responsabilitat i el bon criteri tal com ho ha fet al govern»
ÒSCAR FIGUEROLA
PORTAVEU D'ERC
«Ha estat una caça de bruixes orquestrada per UMdC en la qual el PSC hi ha caigut de ple. Unió juga a un doble joc que no ens agrada, amb un contacte massa estret amb l'oposició»
ALBERT LAMANA
TINENT D'ALCALDE D''UMDC
«ERC volia trencar el pacte i ho hagués fet tard o d'hora. No ens sentim responsables de res i la seva visió és partidista i interessada contra una decisió coherent obligada per la crisi»

Llocs encara per cobrir

Els dos càrrecs de confiança que fan plegar a l'Ajuntament de Canet de Mar encara no han trobat ningú que els substitueixi. Per aquest motiu, el seu contracte es manté fins al proper 15 de juny. Es tracta de cobrir les places amb personal municipal del tècnic d'innovació i modernització, Ivan Arana i de la responsable de l'oficina d'habitatge, Blanca Arbell. Tots dos han estat qualificats pel govern del PSC i d'UMdC de càrrecs col·locats per ERC, malgrat que els republicans defensen que el tècnic d'innovació «és un càrrec de govern, de tot el govern i no pas d'un grup municipal concret».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona