Política

Netanyahu rep l’aval per ser ‘premier’ tot i estar imputat

El Tribunal Suprem israelià accepta que el líder del Likud revalidi el càrrec de primer ministre i dona llum verd al pacte de govern amb Gantz

Els jutges han evitat unes quartes eleccions en menys de dos anys

Victòria determinant de Benjamin Netanyahu en la cursa per revalidar el càrrec de primer ministre. Ahir a la nit, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) israelià va donar llum verd perquè el cap del Likud lideri el pròxim executiu malgrat que pesa sobre ell una triple imputació per casos de suborn i d’abús de confiança. Tot i els càrrecs per corrupció, Netanyahu veu com s’anul·len els efectes polítics de l’ombra més llarga que posava en perill la continuïtat de la seva carrera.

El TSJ havia de pronunciar-se abans de la mitjanit després d’analitzar les sol·licituds d’alguns grups d’oposició i de defensa de la democràcia, que demanaven la inhabilitació de Netanyahu per encapçalar l’executiu i l’anul·lació del seu pacte de govern amb Gantz.

L’acord planteja una sèrie de mecanismes que protegeixen els poders de cada un dels dos primers ministres que es preveu que aquesta legislatura tingui de manera rotatòria, en un govern de dos caps que alguns analistes veuen complicat que pugui funcionar.

El fiscal general de l’Estat, Avichai Mandelblit, havia declarat que l’acord implicava “un model de govern que no és natural a Israel”. Però el mateix Mandelblit, que va acusar Netanyahu al gener, ha recomanat més tard que s’adduís que no hi havia motius per revocar l’acord si es complien les esmenes plantejades pel Tribunal, tal com es preveia que passaria.

Malgrat que Netanyahu i Gantz fan bandera de la lluita contra el coronavirus per defensar les particularitats de l’acord, els jutges encarregats d’analitzar-lo els havien advertit que en revisessin alguns punts que no creien que tinguessin relació amb la pandèmia. A banda d’això, l’argument del tribunal abans de dictar sentència era que no es podia intervenir el govern que s’havia acordat, ja que les lleis que el farien possible encara no s’havien aprovat: “L’acord només és una declaració d’intencions.”

Pandèmia

Els jutges han reconegut la pressió per no convocar unes quartes eleccions en menys de dos anys. El pacte entre el Likud i Blau i Blanc impedeix que Gantz sigui primer ministre en cas que Netanyahu estigui inhabilitat, en un intent d’aquest últim d’evitar que el tribunal forci uns nous comicis enmig de la pandèmia del coronavirus.

Un 65% dels israelians creien a l’octubre que una imputació contra Netanyahu l’hauria de fer dimitir com a cap del Likud –i, per extensió, com a candidat a primer ministre–. Però l’home més poderós d’Israel, que sap dominar el debat públic, va poder comprovar ahir que ningú esperava que el Tribunal Suprem israelià l’inhabilités i que la premsa, centrada en els detalls que calia retocar del pacte, ni tan sols ho preveia com a possibilitat. El judici contra Bibi comença el 24 de maig, però probablement l’afrontarà com a primer ministre, l’únic càrrec que l’eximeix de dimitir fins que hi hagi condemna.

LA XIFRA

65
per cent
dels israelians creien a l’octubre que Netanyahu havia de dimitir com a cap del Likud si acabava imputat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona