Política

L’Eurogrup es reuneix per tancar els detalls sobre l’accés al fons europeu de rescat

Els ministres debaten la condicionalitat i l’ús concret de les ajudes a l’espera del pla econòmic de la Comissió

Els ministres de Finances de l’eurozona es reuneixen aquest divendres per debatre els detalls sobre l’accés al fons europeu de rescat (MEDE) en el marc de la crisi per la covid-19. Després que l’Eurogrup donés llum verda a crear una línia de crèdit per als estats que ho demanin a través de la qual poden accedir fins al 2% del seu PIB, ara els ministres de Finances de la zona euro debaten la condicionalitat vinculada a les ajudes i l’ús concret que es pot fer dels fons. Els titulars de Finances també tenen sobre la taula les previsions econòmiques publicades aquesta setmana per la Comissió Europea, que preveu que el PIB de l’eurozona caigui un 7,7%. La reunió arriba abans que la Comissió Europea hagi fet públic el seu pla econòmic.

Malgrat que en l’acord per crear la línia de crèdit del MEDE hi havia un cert consens que la condicionalitat havia de ser baixa sempre que la despesa estigués vinculada a la pandèmia, encara queden detalls per tancar sobre l’ús i la condicionalitat de les ajudes.

Segons fonts de la Unió Europea, els ministres de Finances debatran un “model” que els estats haurien de completar en cas de recórrer al fons europeu de rescat i que estaria controlat per la Comissió Europea.

Malgrat que ara per ara tant Itàlia com Espanya han negat voler accedir al fons europeu de rescat, els estats més afectats per la pandèmia volen evitar les condicions en l’accés al MEDE, que es va crear per fer front a la crisi financera i el seu ús obligava els estats a signar el compliment d’una sèrie de condicions a canvi dels fons.

“Si un estat demana ajuda al MEDE, hauria de completar la plantilla i això seria el memoràndum”, apunten fonts de la Unió Europea, que subratllen que en aquest document els estats haurien de detallar les despeses que tenen com a conseqüència de la pandèmia i a què destinaran els diners.

A banda de la condicionalitat vinculada als fons, l’Eurogrup també ha de tancar si es farà una lectura estricta de l’ús del fons -si es limitaran a la despesa sanitària- o una de més àmplia. L’Eurogrup també ha de decidir la data de venciment dels crèdits i treballa amb la idea que la línia de crèdit estigui operativa el juny.

A l’espera de la proposta de la Comissió

Malgrat que el Fons Europeu de Reconstrucció no està en l’agenda de la reunió, fonts comunitàries no descarten que algun estat pugui treure el tema. L’Eurogrup es reuneix sense tenir sobre la taula la proposta econòmica de la Comissió Europea, a qui els líders dels 27 van encomanar presentar un pla per a la recuperació econòmica.

La proposta de la Comissió, que ha d’incloure el Fons Europeu de Reconstrucció vinculat a un pressupost per als pròxims set anys ampliat, es preveu oficialment que es presenti durant la segona o tercera setmana de maig. Des de l’executiu europeu confien que el pla pugui estar aprovat el juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia