Política

EL RADAR

L’hora de la veritat

Només esclatar, ja vam poder intuir que la de la Covid-19 seria molt més que una crisi sanitària. El temps l’ha convertit en una força descontrolada capaç d’arrossegar governs i institucions, incloent-hi la Unió Europea (UE) i el seu projecte d’integració política, ja molt tocat pel Brexit i altres dissidències internes.

El campi qui pugui inicial a l’hora de donar una resposta immediata a l’emergència i, sobretot, la distància aparentment insalvable que ha cristal·litzat entre els socis del nord i els del sud a propòsit de com finançar la reconstrucció de l’economia desballestada per la pandèmia van ser els primers senyals d’alarma del perill real de trencament que afrontava la Unió.

La fractura s’ha fet més fonda, aquesta setmana, amb la sentència del Tribunal Constitucional alemany que posa en qüestió la legalitat del programa de compra massiva de deute amb què el Banc Central Europeu (BCE) va evitar la implosió de l’euro el 2015. La desautorització de la institució que dirigia llavors Mario Draghi i, de retruc, del Tribunal de Justícia comunitari, que havia avalat aquella política d’adquisició de bons, ha estat interpretada com un atac en tota regla dels jutges alemanys a la línia de flotació de la UE.

El moment és delicat, en vigílies d’una cimera crucial que s’ha de celebrar el mes vinent per definir el pla de reconstrucció postpandèmia i en què els socis ja van delimitant les seves posicions.

El vicepresident espanyol Pablo Iglesias, per exemple, advertia divendres, en declaracions al Financial Times, que la UE no sobreviurà si no mostra solidaritat amb els socis més castigats pel coronavirus, mentre Le Monde lamentava la debilitat de França, llastada per la seva severa caiguda econòmica, per jugar un paper reequilibrador en la gran discussió que ve sobre com repartir el cost de la pitjor recessió des de la Segona Guerra Mundial. El diari francès vaticinava una recuperació continental a dues velocitats, entre un nord menys afectat per la Covid-19 i un sud “endeutat” i “en desavantatge” per afrontar la represa.

Les esquerdes es fan més amples a la UE coincidint, aquesta setmana, amb el 75è aniversari de la capitulació de l’Alemanya nazi a Europa. D’aquell continent en runes en sortiria, en la dècada següent, un projecte d’integració que consolidaria la pau, l’estabilitat i la prosperitat al vell continent. Toca ara als hereus d’aquella generació visió i coratge per afrontar l’escenari post-Covid. Serà una altra hora de la veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona